Din Familie har bedt læserne om at komme med deres bedste opskrift på snaps. Enten til julefrokostbordet eller bare til den daglige nydelse. bt.dk bringer her et udvalg.

Snaps med vodka

Skær appelsinen over og læg den i en krukke med patent låg. Læg derefter sukker og kaffebønnerne i krukken, hvorefter vodkaen hældes over. Luk for krukken og lad den stå i 60 dage. Husk at ryste den en gang i mellem.

Ingredienser:

Hel flaske vodka

1 appelsin

40 kaffebønner

40 stk. hugget sukker




God julesnaps

Jeg har en god julesnaps, som jeg selv har opfundet. Bland alle ingredienser og hæld en halv liter vodka over. Lad den trække i otte dage, hvorefter den skal filtreres direkte i karaflen. Så er den klar til at drikke.

Ingredienser:

5 mandler

17 kardemomme frø

17 nelliker

2 stk ingefær ca 3cm lange

10 stjerneanis

2 kanel stænger ca 20 cm stk

6 lakridsrødder

safran et lille drys

l/2 ltr vodka




Snaps med honning

Det var min farfar, der lærte mig at brygge en ordentlig honningsûpe. Han lærte mig særligt to ting: 1) Brug aldrig en anden snaps end Brønnums. 2) Honningsûpen skal laves i starten af et nyt år, så den kan stå og trække året igennem - så smager den ganske enkelt bare bedre. Af en eller anden årsag bliver min årgang gemt højest nogle dage, og ned glider den altså alligevel!

En klassisk begynderfejl er at købe et stenhårdt bæger dansk honning. Gør det nemt for dig selv og køb et af de udenlandske bægere hvor honningen selv løber ud. Ellers skal du bruge evigheder på at få honningen til at optage snapsen. I øvrigt er det måske værd at nævne, at man bliver farlig for sine omgivelser, hvis man indtager mere end en liter.

Opskriften er nem. Rør ingredienserne sammen

Ingredienser:

1 glas honning - helst lyng, den er nemmere at få ud af glasset

1 liter Brøndums snaps




Peters julesnaps

Jeg tillader mig at fremsende min egen julesnapseopskrift. Den er simpel, og rigtig god!

Sukker, kanelstænger og kardemommekerner lægges i et stort glas med skruelåg. Vodkaen hældes over ingredienserne, glasset lukkes med skruelåget. Herlighederne trækker nu i 24 timer. Efter 24 timer vaskes en stor appelsin, hvorefter den skrælles således at der fremkommer én lang appelsinskal. Appelsinskallen kommes i glasset og herlighederne trækker i yderligere 24 timer.

Nu filtreres den færdige julesnaps gennem et kaffefilter og hældes på en dekorativ flaske.

Less is more, dette gælder også for denne aromatiske julesnaps. Det gælder om at bruge så få og så gode ingredienser som muligt.

Ingredienser:

1 Flaske Vodka 40%

2 Spsk. Sukker

2 Kanelstænger

12 Nelliker

12 Kardemommekerner

1 Appelsin

Skål: Og sådan smager "Peters Jul"!

Selvfølgelig indtages disse dråber efter afsyngelsen af Peter Fabers tekst fra 1848:

Peter har den gren så kær,

hvorpå trommen hænger;

hver gang han den kommer nær,

vil han ikke længer.

Hvad du ønsker, skal du få,

når jeg blot kan stole på,

at du ej vil tromme,

før min sang er omme.





Hurtig snaps

En flaske brøndum tilsat en lille smule propolis er alle tiders bitter eller julesnaps.




Snaps fra Grønland

Følgende opskrift blev "opfundet" i begyndelsen af 1970 på Grønland. Om vinteren, når man var på rypejagt i fjeldet, medtog man kun salonriffel. Dette for at sikre, at når man skød en rype, var det kun hovedet der blev ramt, således at resten af rypen var intakt.

Vel tilbage i køkkenet blev rypen så plukket og renset. Rypens kro, blæren hvor den opsamlede føde bliver opbevaret, tages ud og tømt. Indholdet er tørt og uberørt af rypens fordøjelsessystem.

Dette indhold kan bestå af blåbær, sortebær, skud fra dværgpil, timian og andre smådele fra vegetationen. Dette indhold kommes så i ens foretrukne type snaps, vodka eller hvad man nu lystrer.

Trækketiden er ca. 14 dage, hvorefter man kan benytte indholdet igen så mange gange man mener, at det er velsmagende. Aromaen der i bitteren, får straks en til at tænke på den duft der møder en, når man om sommeren kommer ind i en af de grønlandske fjorde og vandre i fjeldet. Og der er forskel på hvor rypen blev skudt. Nord, syd, inde i fjorden eller ude ved kysten, da vegationen er forskellig fra sted til sted, så der er også en hel gætteleg i det.




Julesnaps med pot

Bland alle ingredienserne. Lad det trække en uges tid, hvorefter den filtreres. Men lad topskuddene blive i flasken - det ser flot ud og trækker stadigvæk.

Ingredienser:

1 flaske vodka

3-4 nelliker

3-4 enebær

4-6 tyttebær

5-6 stjerneanis

4-5 friske topskud af en god dansk pot




Julesnaps

Her er top gode opskrifter. De er fra en ven, men de er afprøvet med stor jubel fra venner og familie.

Bland det hele og lad det stå og trække i et glas med låg i 40 dage, hvorefter snapsen filtreres og hældes på flaske.

Ingredienser:

1/1 flaske Brøndum Snaps

40 stk hugget sukker

40 stk kaffebønner

2 stænger vanilliestænger

1 Appelsin med 40 huller (med en strikkepind :)

Juledrik

Bland det hele og lad det trække i to uger. Filtreres og hældes på flaske.

Ingredienser:

1/1 flaske Brøndum Snaps

1 pose Kirsebær (250 - 300 gr )

6 - 8 spsk Honning som smeltes)

3 stk kanel

To gode opskrifter

Her følger opskriften på en rigtig god julesnaps, som jeg sendte på opfordring af DR til Leths juleprogram i 2002 eller 2003. Opskriften er efter egen komposition.

Alle urter trækker i 1 uge i ½ flaske ukrydret snaps eller vodka. Svendborg Snaps er den mest neutrale af de danske snapse. Efter filtrering gennem et kaffefilter har man en god kraftig essens der skal fortyndes ca. 1 - 6 - det vil sige, at et glas essens fortyndes med 6 glas snaps eller vodka.

Ingredienser:

10 gr. pomeransskal

5 gr. tormentilrod (Blodrod)

10 gr. lakridsrod

5 gr. nelliker

5 gr. stjermeamis

Opskrift på julebiter

Disse urter trækker i ½ fl. ukrydret snaps - Svendborg Snaps er den mest neutrale - i en uge.

Efter filtrering gennem et kaffefilter fortyndes ca. 1 - 6 - det vil sige, at et glas essens fortyndes med 6 glas snaps.

Ingredienser:

2 gr. ingefærrod

1 gr. tormentilrod

2 gr. timian (gerne tør)




Julesnaps med lakridsrod

Bland det hele og lad det trække i en uge. Filtrer det og den er klar til brug.

Ingredienser:

2 stænger flækket lakridsrod

1 stang kanel

10 stjerneanis

15 kardemommefrø

10 nelliker

10 gr. rosiner.

1 fl Brøndumsnaps.




Brombærsnaps

Denne snaps er rigtig god til ostebordet. Det hele blandes og rystes godt. Lad den trække en måneds tid og ryst med jævne mellemrum, så sukkeret opløses. Efter en måned smages den til for mere sukker. Hvis der tilsættes mere sukker skal det have lov at opløses. Filtrer og klar til brug.

Ingredienser:

750 gr brombær

200 gr brun farin

3½ dl vodka




Snaps fra Grønland

Man plukker en stor pose grønlandske blåbær, som kommes i en krukke sammen med 1 fl julesnaps fra sidste år, hvorefter der tilsættes en stor spiseske rå rørsukker. Luk krukken og stil sden ovenpå skabet i en lille måned. Husk at ryste den engang i mellem, når man alligevel går forbi.

Derefter sies blåbærene fra og snapsen hældes tilbage på flasken. Det skal drikkes ved stuetemperatur. Den får en pragtfuld farve og smager af sol og sommer.

Tips! Blåbærene kan genbruges, men denne gang lader man dem stå minimum et år - og gerne flere med almindelige snaps og dobbelt så meget rå rørsukker. Så har man en rigtig god likør til en god dessert.




Snaps med solbær

Denne opskrift stammer fra min farfar. Snapsen er god både til frokostbordet og som en lille opkvikker til 'røde næser'. De brugte solbær er gode som tilbehør til æbleskiver, pandekager til desserter og til at blande i syltetøjer. Solbærrene kan holde sig i evigheder i køleskabet.

Vi har et rend af venner, der udmærket ved, når der er gået 3 måneder efter solbærhøsten. De kigger lige ind for at smage årets høst - så hos os laver vi 4 flasker om året...

Alle ingredienser kommes i en beholder, der kan lukkes tæt. Den rystes forsigtigt de første par dage for at opløse sukkeret. Den skal trække i 3 måneder og sies derefter gennem klæde og er klar til at drikke. Bærrene må endelig ikke moses med igennem klædet.

Ingredienser:

1 fl. brøndum snaps

250 gram afstilkede hele velmodne solbær

125 g alm. melis

The Jullerslev Julelikør

Min mand har i tidernes morgen lavet nedenstående likør-snaps. Den smager simpelthen bare så godt. Den skal nok ikke drikkes til silden, men kan sagtens nydes både før og efter maden - men det afhænger nok af den enkeltes smagsløg... Hjemme hos os, har vi fabrikeret egen etiket til snapsen, vi kalder den 'The Jullerslev Julelikør'.

Bland det hele sammen i en krukke og lad det trække i mindst to måneder - og gerne længere. Jo længere trækketid, jo bedre bliver det. Husk at ryste beholderen en gang imellem.

Ingredienser:

1 flaske klar brøndum

1 hel appelsin prikket med en gaffel

1 hel stang vanille - flækket

20 stk. sukker knalder

20 stk. hele kaffebønner




Kryddersnaps til gule ærter

Jeg holder meget af denne kryddersnaps, som jeg drikker den hele året. Men den er vist bedst til gule ærter.

Bland det hele i en krukke eller flaske og lad det stå i tre-fire uger. Filtrér indholdet, hvorefter du har en ekstrakt. Da den er meget stærk, skal du kun bruge 3/4 dl. til en hel flaske Brøndum.

Ingredienser:

En stor dusk timian med stilk og blade

10-12 tørrede hele nelliker

2-3 hel stjerneanis

1 fl. Brøndum




Solbærsnaps

Hvert år står jeg for julesnapsen til julefrokosterne i vores familie. Opskriften er rimelig simpel modsat resultat, som er fremragende og får virkelig glæden omkring bordet frem. Så hvert år begynder snakken midt i oktober, om jeg nu også har sat den til at trække...

Hæld snaps, solbær og sukker i en kande, Læg låg eller film over og stil den i køleskabet. Hver aften i de seks uger hvor den skal trække, rører man lige en gang i det hele. Når det har trukket i seks uger, sigter man det hele og presser selvfølgelig solbærrene godt i sien, da det jo er der alt det gode sidder. Efter sien filtrerer man det hele igennem et kaffefilter, hvorefter den er klar til julebordet.

Ingredienser.

1 fl (70 cl) Brøndum snaps

500 gram solbær (helst fra egen have, så bliver den altså bedst)

2 spiseske sukker.




Julesnapsen 2005

Jeg havde sidste efterår held til at brygge en julesnaps, som helt sikkert gav fede plusser i bogen hos svigermor. Jeg havde valgt at kombinere alle de gode ting, som jeg syntes hører julen til, og resultatet blev en sød dessertsnaps, som vi nød til kaffen og æbleskiverne.

Bland ingredienserne og hæld snapsen over. Det hele lagres i en beholder, der med jævne mellemrum kan vendes/rystes, da ingredienserne bundfælder.

Efter lagring skal snapsen filtreres, så den opnår sin gyldne klare farve, og dette kan gøres med et kaffefilter og en kaffekande. Hav tålmodighed, da konsistensen kan være karamelagtig og dermed lang tid om at løbe gennem filteret.

Sidste år stod min snaps 'på fad' i halvanden måned, og resultatet var intet mindre end 'outstanding' og fik tre stjerner. I år har jeg startet 'bryggeprocessen' i september, så snapsen er drikkeklar op til december, hvor kalenderen er booket med julefrokoster og hyggeaftener med sprit og juleknas. Selskaber som klæder dette flydende guld.

Ingredienser:

1 flaske klar brøndumsnaps

1 stk. appelsin som stikkes/prikkes med gaffel

1 håndfuld grofthakkede hasselnødder

1 håndfuld grofthakkede mandler

1 vaniliestang

2-3 skefulde kandissukker(der kan også bruges brun farin)

1 skefuld honning

1-2 teskefulde stødt kanel(kanel er meget smagsdominerende, og bør tilsættes med måde)

2-3 skefulde kokosmel

Sød julesnaps

Hvert år til jul laver jeg en lidt sød julesnaps for den lidt kræsne gane.

Prik hullerne på appelsinen, som sammen med de øvrige ingredienser ligges i et lufttæt glas. Den skal trække i mindst 40 dage.

Ingredienser:

1 stor appelsin

40 halve kaffebønner

20 stk. hugget sukker

1 flaske Brøndum eller vodka




En bornholmer

Her kommer en bornholmsk opskrift på en julesnaps, som er en ganske speciel 'egnsdrik'.

Honningen tages op i en skål, hvorefter man tilsætter rød Ålborg lidt efter lidt og rører forsigtigt med piskeris - anvend eventuelt en el-pisker med ét piskeris i. Når hele flasken er rørt sammen med honningen, hældes blandingen i en jule-karaffel og er klar til at drikke efter et halvt døgns tid. Det er en dejlig sød snaps, som man drikker til alle måltider alle julens dage.

Ingredienser:

1 flaske rød Ålborg

1 bøtte (ca. 400 gr. knapt nok) dansk honning (ikke andre slags)




Gyldenrød snaps

Opskriften er fra et tidsskrift fra én af de danske brugsforeninger - den er dog let forbedret efter egne smag. Den smager som Slåensnaps med en god varmende efterbræder og anvendes til ostebordet eller efter en rask travetur i skoven.

Bland alle ingredienser og lad det trække fra høsten til midten af december.

Ingredienser:

1 flaske Brøndum eller anden smagsneutral snaps

Små røde paradisæbler - høstes i Oktober før frosten

En stang kanel-bark

1-2 spsk. rør- eller kandissukker

Farve, smag og anvendelse: Gyldenrød, smager som Slåensnaps med en god varmende efterbrænder, anvendes til julefrokostens "nach-tisch": Ostebordet - eller efter en rask travetur i skoven !!!




Snaps med islandsk brændevin

Det er lidt for sent at gå i gang med den nu, for den skal på karaffel i midten af juli, hvis den skal drikkes i december...

Ingredienser:

1 fl islandsk brændevin - Geysir

500 gr fersk hele kirsebær (de sure)

150 gr hjemmelaved blomsterhonning




Snaps, der slår alt

Hermed en opskrift på en julesnaps, der slår alt hvad I tidligere har smagt.

Bland det hele og lad den trække i mindst en måned.

1 fl. SIKU vodka (fremstillet på basis af grønlandsk indlandsis og kan købes i Danmark)

Indholdet fra 5 fjeldrype-kroer. (Indholdet af rypekroerne er ufordøjede skud af sortebær, blåbær, enebær, lyng og fjeld-timian)

Skallen af 1 appelsin

2 spiseskefulde akasiehonning




Chilly snaps

En stærk fætter, der ikke er for tøsedrenge, blærerøve og pivunger...

Bland snapsen med chillien og lad den trække i 14 dage.

Ingredienser:

En flaske Dobbeltkorn snaps (kan købes i Tyskland for ca. 40 kroner)

12 stærke chilli




Økologisk likørsnaps

Bland det hele - husk at prikke 40 huller med en hæklenål i appelsinen - og lad den trække i 40 dage før juleaften. Så har du en rigtig god snaps til 1. juledag.

Ingredienser:

70 cl. dobbeltkorn snaps (kan købes i Tyskland for ca. 40 kroner)

1 stor økologisk sprøjtefri appelsin

40 hele kaffebønner

40 stk. brunrør-sukker