I en tyrkisk herreklub på Halmtorvet 50 på Vesterbro sidder to 70-årige mænd og spiller backgammon. De er begge dobbelt statsborgere. Dansk og tyrkisk. Et kryds skal sættes 16. april.

»Hold da kæft, du slår hele tiden dobbeltslag, mand,« siger Mehmet Erdogan til Süleyman Yigit, der er ved at vinde spillet.

Der bliver suget helt ind i filtret i cigaretterne i den tilrøgede tyrkiske mandeklub, og der kører tyrkisk tv på fladskærmene, mens der ligger tyrkiske aviser på bordet. Det eneste danske indslag er de grønne Tuborg-øl.

Før de to herre ved bordet blev pensionerede, var de blikkenslagere. De kom til Danmark som purunge knægte i 60’erne og har kendt hinanden i 40 år. Selvom de har boet i Danmark størstedelen af deres liv, har de stadig et stærkt bånd til deres hjemland. Derfor går snakken ved bordet også på den tyrkiske præsident Erdogan og hans forsøg på valgkampagne i Europa og Danmark.

»Det er noget svineri at føre valgkamp i Europa. Jeg er fuldstændig enig med Lars Løkke Rasmussen i, at man skal udskyde mødet med den tyrkiske premierminister. Præsident Erdogan kan føre valgkamp i sit eget land. Ikke her,« siger Mehmet Erdogan, der tit er blevet spurgt, om han er i familie med den tyrkiske præsident, som han deler efternavn med. Det er dog ikke tilfældet.

Mændene kommer fra samme område i Istanbul, og de rejser derned en måned om året i sommerperioden for at besøge venner og familie. De stemmer begge nej til ændringen af den tyrkiske forfatning, der vil give den tyrkiske præsident mere magt. De frygter dog, at det bliver et ja 16. april, når tyrkerne skal stemme.

»Normalt går jeg ikke så meget op i politik, men jeg stemmer nej. Erdogan er en stor idiot. Han ødelægger Tyrkiet. Det er farligt i Tyrkiet lige nu, og vi frygter en borgerkrig. Min familie fra Istanbul kan heller ikke lide ham,« siger Süleyman Yigit.

Ifølge de to mænd, så har der aldrig rigtigt været demokrati i Tyrkiet. Erdogans styre er en slags diktatur, mener de.  De beretter om, at hvis man åbner munden i Tyrkiet, så anlægger Erdogan sag an mod én. Og grunden til at krydset bliver sat ved nej til april er den retning, som præsidenten fører landet imod.

»Jeg kan ikke lide præsidenten, fordi han fører Tyrkiet i en dybt religiøs og islamistisk retning, og han får meget mere magt, hvis det lykkes ham at få de tyrkiske statsborgere til at stemme ja. Problemet er, at der ikke er noget alternativ til ham lige nu. Det tyrkiske socialdemokrati har ikke styrken lige nu til at slå ham af,« siger Mehmet Erdogan.