Teboller er en rigtig bagerklassiker, der ligner sig selv, uanset hvilket vindue, den ligger i. Men der er faktisk forskel på de bløde børneboller. BT’s bagermester lærer dig at lave en luksus-tebolledej, som dur til masser af andet lækker hjemmebag.

Teboller ser altid ud på samme måde. Små blanke boller, der står imod tidens madluner. Altid runde, gyldne, bløde og søde.

”Det er en meget traditionel ting. Alle kender tebollen. Men især børn og ældre er vilde med den. Det er en typisk børnebolle, fordi den er så blød og sød,” siger BT’s bagermester Mads Johansen, der til dagligt er bagermester i Brødflov-kæden.

Selvom tebollen altid ligner sig selv, kan der sagtens være forskel på dem.

”En tebolle fås i mange varianter i de forskellige bagerier. Teboller smager aldrig ens, selvom de ser sådan ud. Nogle er krydret med kardemomme, andre er bagt med margarine eller tvebakkegelé,” forklarer Mads Johansen,Tvebakkegelé er et fedtstof, mange bagere bruger, ligesom margarine. Men smør er et meget bedre alternativ. Desværre er der alt for få bagere, der vælger smørret. Men det har du rig mulighed for selv at gøre, hvis du bager dit brød derhjemme.

”Når du bager med smør, kan du tydeligt smage det. Det gælder uanset, om det er wienerbrød, croissanter eller teboller. Smør smager bare bedst i bagværk”, mener Mads Johansen.

Derfor opfordrer han også til, at BT’s læsere hiver smørret frem, når de går i gang med hans opskrift på teboller. Smørret er dog ikke den eneste afgørende faktor for en rigtig god tebolle.

”Jeg bruger altid fordej. Det betyder godt nok, at du bager bollerne over to dage, men det er umagen værd. Fordejen gør brødet mere svampet og saftigt og gør samtidig, at tebollerne holder sig friske og lækre i flere dage. Teboller bagt uden fordej er tørre og kedelige allerede dagen efter,” forklarer Mads Johansen.

Når du har fået styr på at lave en god, hjemmelavet tebolle, kan du bruge dejen til mange andre favoritter, såsom kanelsnegle, fødselsdagsboller eller brunsviger.

”Det er en blød og saftig dej, der bruges i rigtig mange slags bagværk. Derfor kan du ligeså godt lære at lave den rigtigt - med fordej,” mener Mads Johansen.

Og når tebollerne er færdige, skal de blot nydes med smør og eventuelt en klat marmelade på.

Brødbagerens luksus-teboller med rosiner (20 stk)


Fordej:

 • 100 gram hvedemel
 • lidt gær
 • 1 dl vand

Bløddej:

 • 0,2 l vand
 • 0,2 l mælk
 • 1 stk æg
 • 50 g gær
 • 150 g sukker
 • 1 kg hvedemel
 • 10 g salt
 • 150 g smør
 • 100 g rosiner

Sådan gør du:

Dag 1

Fordej: Bland melet og en lille klump gær på størrelse med en ært i en skål. Tilsæt vand, indtil dejen er grødagtig. Læg film over skålen, og lad den stå på køkkenbordet til dagen efter.

Dag 2

Bløddej: Bland alle ingredienser sammen med fordejen undtagen smørret. Når det begynder at blive til en dej, tilsætter du smør. Ælt dejen, indtil den er blank og til at få ud af skålen (10-12 min). I det sidste minut tilsætter du rosiner. Læg dejen på bordet med lidt mel under og lad den hvile i ca. 10 min. Tænd ovnen på 180 grader. Vej bollerne af - 100 gram hver. Rul nu tebollerne ved at tage en dejklump i hånden, rulle den i cirkler og presse den lidt, indtil den tager form som en bolle. Læg tebollerne på en bageplade med papir. Læg et viskestykke over og lad dem hvile i ca. 1,5-2 timer, indtil de er dobbelt så store. Stryg nu tebollerne nænsomt med æg over det hele. Sæt dem i ovnen og bag dem i ca. 10-12 min., indtil de er gyldenbrune over det hele og i bunden. Tag dem ud og lad dem køle af.