Den 47-årige ubådskaptajn vil protestere mod fortsat varetægtsfængsling under nyt retsmøde i ubådssagen.

Tirsdag skal Københavns Byret endnu engang tage stilling til varetægtsfængslingen af Peter Madsen, som har siddet bag tremmer siden 12. august, hvor han blev fremstillet i grundlovsforhør og sigtet for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Indtil nu har det været uvist, hvorvidt retsmødet 3. oktober ville blive til noget, da man som sigtet har den mulighed, at man kan lade sig fængsle frivilligt i yderligere fire uger, og i så fald skal man ikke møde i retten.

Meldingen i sidste uge var, at anklagemyndigheden havde sendt en anmodning til Peter Madsens forsvarer med krav om fortsat varetægtsfængsling, men forsvarsadvokaten oplyser mandag til BT, at man ikke vil acceptere fortsat fængsling i sagen.

»Vi går ikke med til frivillig (fristforlængelse, red.), så der bliver retsmøde via videolink,« skriver Betina Hald Engmark i en sms til BT.

Peter Madsen kommer således ikke til at være til stede i retten selv, men skal i stedet medvirke via et videolink fra Vestre Fængsel, hvor han sidder.

Typisk er en fristforlængelse i drabssag af kortere varighed, men den sidste fristforlængelse i ubådssagen endte med at vare 4,5 time. Dels fordi anklagemyndigheden havde flere nye oplysninger, som skulle fremlægges i sagen, og dels fordi Peter Madsen ønskede at forklare, hvad han mente skete ombord på Nautilus mellem 10. og 11. august. Her fortalte han bl.a. i detaljer, hvordan han oplevede, at loftslugen på ubåden faldt ned over Kim Wall, så hun faldt flere meter ned og fik åbent kraniebrud, som hun døde af. Han valgte efterfølgende at begrave hende til søs, fordi han var suicidal og ønskede at tage livet af sig selv i ubåden, og derfor skulle Kim Wall ikke være ombord, sagde han i retten.

Det er fortsat uvist, om politiet i skikkelse af specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi vil fremlægge nyt i sagen, men anklageren har tidligere afvist, at det nye retsmøde bliver af samme karakter og varighed som sidst.

»Han medvirker via et videolink fra fængslet, og det kan der ikke ændres på. Det er noget, retten har bestemt. Men man skal ikke forvente sig en fristforlængelse af samme varighed som sidst, hvor det havde karakter af at være et grundlovsforhør,« sagde Jakob Buch-Jepsen til BT.

Denne gang bliver retsmødet afholdt i retssal 36, hvor der er plads til 27 tilhørere. På grund af sagens store bevågenhed har retten allerede på forhånd besluttet fordelingen af pladserne, nøjagtig som man gjorde det forud for fristforlængelsen 5. september. Det gøres for at 'sikre tilhørerpladser til de berørtes familiemedlemmer og pressens repræsentanter', skriver Københavns Byret.

Retsmødet begynder klokken 15.45 og kan følges på bt.dk