Sidste juni blev Stines bror dræbt, mens han udførte sit arbejde som læge.

Den 64-årige læge var taget ud til en patient, efter at patientens mor ikke havde haft held med at få sin søn indlagt på et psykiatrisk afsnit. Det blev brorens sidste lægegerning.

Onsdag starter retssagen mod den nu 31-årige mand ved Københavns Byret. Der er afsat fem retsdage til sagen. Går alt efter planen, falder der dom 29. juni.

Uanset hvordan sagen ender, er det trist og synd for alle involverede, spørger man den dræbtes søster.

»Jeg bærer ikke nag,« siger hun som det første, da B.T. taler med hende forud for retssagen.

Episoden, der kostede hendes bror livet, fandt sted 21. juni sidste år. I dagevis havde den tiltalte ifølge sin mor ikke taget sin medicin, og moren tilkaldte derfor hans læge.

Moren har tidligere fortalt, at sønnen ikke ønskede at blive undersøgt. I stedet tog han en urtekniv og jagtede lægen rundt i lejligheden på Holmbladsgade på Amager. På et tidspunkt hørte moren et råb:

»Hjælp, hjælp, jeg er blevet stukket.«

Ifølge anklageskriftet, som B.T. har fået aktindsigt i, blev den 64-årige læge stukket to gange. Et af knivstikkene ramte ham i brystet og gik gennem brystmusklen, brystbenet og helt ind til hjertet.

Lægen blev hastet på hospitalet, men hans liv stod ikke til at redde. En uge efter afgik han ved døden.

Den 31-årige blev anholdt umiddelbart efter overfaldet og dagen efter fremstillet i grundlovsforhør.

Da lægen på daværende tidspunkt stadig var i live, sigtede politiet den 31-årige for drabsforsøg. Han nægtede sig skyldig, men erkendte til gengæld grov vold.

Det vides ikke, hvordan han stiller sig til tiltalen om drab. Hans forsvarer er i skrivende stund ikke vendt tilbage på B.T.s henvendelse.

Under grundlovsforhøret 22. juni sidste år kom det frem, at den unge mand lider af skizofreni og tidligere har været indlagt på Psykiatrisk Center Amager.

Han tilhørte dermed en patientgruppe, som den 64-årige læge havde et blødt punkt for.

»Han brændte virkelig for psykiatrien,« fortæller Stine om sin bror.

Af samme årsag ser Stine også den 31-årige mere som et psykiatrisk offer med brug for hjælp end en ondsindet gerningsmand.

»Min bror gik derop for at hjælpe ham. Det var hans mission at hjælpe.«

Derfor er hun heller ikke bitter den dag i dag. Tværtimod har hun ondt af den unge mand og hans familie. Særligt hans mor skænker Stine mange tanker.

»Måske kan vi drikke en kop kaffe på den anden side af alt det her,« siger hun og fortsætter.

»Det er jo trist for moren, gerningsmanden, mig, min bror, hans børn og vores mamma.«

Når søsteren skal beskrive sin bror, gør hun det klart, at han ikke var en helt almindelig læge. Han var med hendes ord en »ualmindeligt hjælpsom weirdo«.

Han brugte den tid, det krævede, når patienter var inde hos ham. Selvom der kun var afsat nogle minutter til en patient, kunne det sagtens strække sig til en time, hvis der var behov for det. 

Og så var han en mand, der både som familiemenneske og læge satte sit præg på de mennesker, der gav ham lov.

Stine fortæller, at flere af hendes brors patienter var mødt op til begravelsen. Nogle af dem kom hen til hende for at fortælle, hvad hendes bror havde betydet dem.

»Han har reddet mit liv,« havde en af dem sagt.

Nogle af de fremmødte patienter var det, Stine beskriver som skæve eksistenser.

»Men de stod ham så nært,« fortæller hun.

Retssagen mod den 31-årige mand starter onsdag. Til B.T. oplyser anklagemyndigheden, at man nedlægger påstand om, at den 31-årige bliver anbragt på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid.

B.T. følger sagen.