En besynderlig episode udspillede sig i Københavns Lufthavn, da en 32-årig spansk mand skulle flyve for bare anden gang i sit liv.

Vi ved det godt. ‘Bombe’ er et fuldstændig forbudt ord at sige i en lufthavn. Men 29. marts røg ordet alligevel ud af munden på en passager i Københavns Lufthavn.

»Pas på min kuffert og min bombe«. Sådan hørte en lufthavnsoperatør en bemærkning fra en 32-årig spansk mand på vej ombord på et fly.

På vej fra København mod Barcelona stod den pågældende passager i sikkerhedskontrollen i Kastrup Lufthavn. Efter det sædvanlige tjek blev han trukket til side og undersøgt yderligere.

Men manden gik gennem kontrollen uden problemer og gik direkte til gate 4A for at boarde flyet. Men ved gate 4A fik manden at vide, at hans håndbagage ikke kunne komme med ind i kabinen. Kufferten skulle i stedet ind i lastrummet.

På landingsbanen skulle den spanske statsborger overdrage sin kuffert, og her gik det helt skævt i kommunikationen. Manden blev hentet af politiet og har lige siden - altså i 28 dage - siddet varetægtsfængslet for den bemærkning, han kom med til lufthavnsoperatøren.

Politiet prioriterer bombetrusler i lufthavnen meget højt.
Politiet prioriterer bombetrusler i lufthavnen meget højt. Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Vis mere

»Det er kun anden gang, jeg er i en lufthavn, så jeg kender ikke reglerne og normerne,« siger manden tirsdag under retssagen, der behandler den nævnte episode.

Den spanske passager har tatoveringer op ad armene og helt ned over hænderne. Han sidder med de tatoverede hænder foldet foran munden, mens han stryger sig over overskægget med den ene pegefinger.

»Mine meget skrøbelige maskiner til at tatovere med lå i kufferten, og det er mit levebrød. Jeg var bange for, de skulle gå i stykker,« forklarer manden.

Derfor røg ordet 'bombe' ud af munden på ham. »Pas på min kuffert og min bombe.« Sådan hører lufthavnsoperatøren sætningen, forklarer han, da han vidner i retten. Men den tiltalte passager forklarer, at det ikke var sådan, han sagde: »Pas på min kuffert, som var det en bombe,« mener han at have sagt.

Den tiltalte forklarer, at hans formulering skulle ses som en morsomhed, fordi han ikke ønskede at hundse med lufthavnspersonalet. Og i realiteten var han ikke klar over, at ordet kunne give ham 28 dage bag tremmer. Anklageren ville have mindst 30 dages fængsel og udvisning i ikke mindre end seks år, men manden blev frifundet, fordi udtalelsen, på trods af det lille forbudte ord, ikke blev sagt som en trussel.

Københavns Lufthavn bekræfter hændelsen over for BT, men ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. De har dog en meget bestemt opfordring til alle rejsende:

»Det er klart, at det er en meget, meget dårlig ide at sige ordet 'bombe' i en lufthavn,« siger senior kommunikationsrådgiver Lars Lemche.

Der har tidligere været lignende sager i lufthavnen, der har udløst fængselsstraffe. Blandt andet var to mænd hæmningsløse i deres morsomheder i november 2015, da de fortalte en lufthavnsmedarbejder ved check-in, at en af deres kufferter indeholdt en bombe. Da medarbejderen undertregede, at det ikke var klogt at lave sjov med den slags efter de seneste terrorangreb, fastholdt mændene deres påstand og uddybede, at de endda var eftersøgt for terrorangrebet i Paris. Den grove joke faldt blot få dage efter det blodige terrorangreb i Paris. Angrebet kostede 130 menneskeliv, og flere end 430 personer blev såret.

Episoden i 2015 fik medarbejderen til at tilkalde politiet, som evakuerede Terminal 3 og indsatte bomberydderne. Den tomme trussel gav tre måneders fængsel, hvoraf to blev gjort betinget. Desuden fik de en bøde på 66.000 kr.

Den spanske passager kan nu tage ud at flyve for anden gang i sit liv, og denne gang kender han nok lidt mere til reglerne og normerne i en lufthavn.