Politiet går efter at bevise, at Kim Wall var i live, da hun blev påført knivstik i underlivet. Det seksuelle motiv bliver omdrejningspunktet, når sagen mod den drabssigtede Peter Madsen skal for retten til marts. Her vil anklagemyndigheden med al sandsynlighed gå efter at tegne et billede af den excentriske ubådskaptajn som en iskold morder og seksuel afviger, vurderer eksperasdfter.

Forud for sidste retsmøde i sagen valgte politiet højst opsigtsvækkende at udvide sigtelsen mod Peter Madsen, så han nu også er sigtet for at have krænket den svenske journalist Kim Wall seksuelt. Baggrunden er de i alt 14 knivstik, som er påført Kim Walls lig i og omkring kønsdelene.

Den nye sigtelse indikerer, at politiet arbejder udfra et seksuelt motiv, men det indikerer også, at politiet har en begrundet mistanke om, at stiklæssionerne kan være påført umiddelbart inden Kim Walls død, fordi de ifølge obduktionsrapporten er påført ’omkring eller kort tid efter’.

Det vurderer flere juridiske eksperter, som BT har talt med, heriblandt forsvarsadvokat Mette Grith Stage, som en fortid som anklager i politiet og hos Statsadvokaten,

»Hvis politiet mente, at stikkene var tilføjet liget og ikke Wall i levende live, ville det ikke være anden kønslig omgængelse end samleje, men derimod usømmelig omgang med lig. Ligesom hvis han havde haft samleje med liget – så ville det også være usømmelig omgang og ikke voldtægt, da man ikke kan voldtage et lig. Så sigtelsen er netop udtryk for, at politiet arbejder ud fra en teori om, at hun var live, da han det skete,« siger Mette Grith Stage.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark har tidligere skudt det seksuelle motiv ned, fordi ikke er fundet spor af, at der skulle være foregået noget seksuelt mellem Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall.
Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark har tidligere skudt det seksuelle motiv ned, fordi ikke er fundet spor af, at der skulle være foregået noget seksuelt mellem Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Vis mere

Selve sigtelsen lyder på 'anden kønslig omgang end samleje under særlig skærpende omstændigheder'. Den er rejst efter straffelovens § 225 med henvisning til stk. 1 og stk. 3 i § 216, som er den såkaldte voldtægtsparagraf, der siger, at sexkrænkelser under særligt skærpende omstændigheder giver op til 12 års fængsel.

De paragraffer kan kun anvendes, hvis ofret har været i live, bekræfter professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Aarhus Universitet.

»Anvendelse af voldtægtsparagraffen, § 216, forudsætter, at forurettede var i live på gerningstidspunktet. Så sigtelsen må opfattes på den måde, at politiet har en formodning om, at stiklæsionerne er påført som led i handlinger, der i hvert fald blev indledt, mens Kim Wall stadig levede,« oplyser Jørn Vestergaard.

Peter Madsen selv nægter sig skyldig i den nye sigtelse. Han nægter, sig også skyldig i anklagen om, at det var ham, der ‘på ukendt måde’ dræbte Kim Wall ombord på sin ubåd Nautilus mellem. 10 og 11. august. Men han erkender, at det var ham, der parterede liget og skilte sig af med det et ukendt sted i Køge Bugt.

Anklager Jakob Buch-Jepsen har tidligere kredset om Peter Madsen seksuelle tilbøjeligheder under retsmøderne. 
Anklager Jakob Buch-Jepsen har tidligere kredset om Peter Madsen seksuelle tilbøjeligheder under retsmøderne.  Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Allerede nu er sagen ved at være færdigefterforsket, og når sagen kommer for retten til marts, vil politiet med al sandsynlighed bygge sagen op om det seksuelle motiv, og man vil formentlig forsøge at fremstille Peter Madsen som en seksuel afviger. Det vurderer tidligere anklager for Statsadvokaten Malene Wagner, der nu arbejder som advokat.

»Som anklager vil man gå efter at fremstille ham som en koldblodig morder og seksuel afviger. Man vil forsøge at bevise, at han tænder på det, at hans motiv var seksuelt baseret, og at han handlede med fuldt overlæg. For hvorfor skulle han ellers dræbe en tilfældig svensk journalist? Han har ikke bare lavet nogle huller i kroppen for at den skulle forblive på havets bund. Han har stukket gentagne gange i hendes underliv, og det understreger et seksuelt motiv,« siger Malene Wagner.

Hun var i 2014 anklager i en spektakulær drabssag, hvor storsvindleren Henrik Haugberg Madsen forsvandt under mystiske omstændigheder på Enø. Det er en af de få sager i nyere tid, hvor det lykkedes at få to mænd kendt skyldige i drab uden et lig som bevis. I sagen inddrog man i stedet fund på de dømtes computere, hvor der lå manualer om, hvordan man slår ihjel lydløst og skaffer sig af med et lig.

Fundet af henrettelsesvideoer på Peter Madsens computer og videomateriale, som anklageren betegnede som ‘ægte drab på kvinder’, kommer derfor også til at spille en afgørende rolle i retssagen mod Peter Madsen, vurderer Malene Wagner.

»Det er helt naturligt, at politiet nu gransker hans seksuelle præferencer, spørger til at hans åbne ægteskab og inddrager de henrettelsesvideoer, som man har fundet på hans computer. Fundene på hans computer kan ikke tjene som beviser i sig selv, men det er en speciel interesse at have, og det siger noget om tiltaltes hensigter,« siger hun.

Foto: TOM WALL
Vis mere

Anklager Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi har tidligere kredset om Peter Madsen seksuelle tilbøjeligheder i retten. Selv har han fortalt, at han har deltaget i fetich-fester i klubber med navne som ‘Manifest’ og ‘Kinky Salon’, men anklageren forsøgte også at tegne et billede af en mand, der er til sadomasochisme og bizarre pornofilm.

Peter Madsens forsvarer Betina Hald Engmark har til gengæld kæmpet i retten for at få frem, at der faktisk ikke er fundet spor, som indikerer, at der var foregået noget seksuelt mellem Peter Madsen og Kim Wall. De retsmedicinske undersøgelser viser, at der ikke er fundet spor af Peter Madsen i Kim Walls underliv, og der er ikke fundet spor af hende på hans penis.

Men det er ikke ensbetydende med, at man kan udelukke et seksuelt motiv, mener anklager Jakob Buch-Jepsen, der gik hårdt i rette med forsvarsadvokaten under retsmødet 3. oktober:

»Jeg vil sige, at hun også fordrejer spørgsmålet om et seksuelt motiv, når der lige omkring dødstidspunktet er påført 10 knivstik på ydre kønsdele og fire stik i kønsdelene. Hvis det ikke er seksuelt, så ved jeg ikke,« sagde specialanklager Jakob Buch-Jespen under retsmødet.

Selvom anklagemyndigheden har rejst sigtelse for seksuel krænkelse af Kim Wall, så er det ikke sikkert, at det forhold bliver en del af sagen til marts-april næste år, hvor sagen skal for retten.

Peter Madsen har siddet varetægtsfængslet siden grundlovsforhøret 12. august. I morgen skal en dommer endnu engang tage stilling til, om hans fængsling skal forlænges, med mindre han - ligesom sidst - går med til en frivillig forlængelse. Det afgør forsvarsadvokat Betina Hald Engmark i samråd med Peter Madsen.
Peter Madsen har siddet varetægtsfængslet siden grundlovsforhøret 12. august. I morgen skal en dommer endnu engang tage stilling til, om hans fængsling skal forlænges, med mindre han - ligesom sidst - går med til en frivillig forlængelse. Det afgør forsvarsadvokat Betina Hald Engmark i samråd med Peter Madsen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Først skal sagen efterforskes færdig, dernæst skal politiets jurister vurdere, om der er grundlag for at rejse tiltale for de tre forhold, som Peter Madsen i dag er sigtet for: Drab, usømmelig omgang med lig og andet seksuelt forhold end samleje.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark ønsker ikke at kommentere den nye sigtelse, men skriver kortfattet i en sms til BT, at hendes klient nægter sig skyldig i sigtelsen.

Sagen er berammet til at køre over otte retsdage i marts og april ved Københavns Byret.