En dansk familie har uden at vide det sendt deres datter på udvekslingsophold til USA, hvor værtsfaren var en dømt sexforbryder. Det er ikke første gang, det danske firma STS - som står bag udvekslingen - har haft problemer med tvivlsomme værtsfamilier og sexovergreb på deres elever.

Har du været på udvekslingsophold og oplevet problemer, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv på bowe@bt.dk eller jebl@bt.dk

24 dollars. Eller 156 kroner.

Så meget - eller lidt - koster et simpelt baggrundstjek af en person hos de amerikanske myndigheder. Baggrundstjekket indhenter lynhurtigt alle fornødne oplysninger, om hvorvidt en person er tidligere straffet og for hvad.

Havde det danske firma STS direkte - eller gennem deres amerikanske samarbejdspartner 'CCI Greenheart' - foretaget et sådant tjek tilbage i 2011, var en dansk teenagepige nok aldrig blevet indlogeret hos 50-årige Dale Leary. En dømt kriminel, som 15 år forinden havde bagbundet, truet og seksuelt forgrebet sig på en kvinde i lokalområdet.

Men sikkerhedstjekket blev aldrig foretaget, og den midaldrende mand kunne uden problemer indtage den ansvarsfulde rolle som værtsfar. Først for den danske pige og senere for en række andre udenlandske udvekslingsstuderende.

BT har været i kontakt med pigens mor, som bekræfter, at STS stod bag udvekslingen, og at datteren fra 2011-2012 boede hos Dale Leary. Hverken moren eller datteren ønsker dog yderligere at kommentere sagen, som lige nu ryster USA - og altså også trækker uhyggelige tråde til Danmark.

Flere kan være udsat for overgreb

Den danske teenager er nemlig langt fra den eneste udvekslingsstudent, den dømte sexforbryder har haft boende i sit hjem. Ifølge amerikanske efterforskere har mindst 11 unge, udenlandske studerende været indlogeret i hjemmet i Cutler Bay i Florida.

Politiet har netop nu startet en efterforskning, der skal klarlægge, om den danske pige og de ti andre studerende har været udsat for overgreb.

Kort efter den danske pige boede hos Dale Leary, flyttede den 16-årige spanske udvekslingsstudent, Marta San Jose, ind i hjemmet. Dale Leary indledte et forhold til spanieren, og året efter rejste de sammen til Madrid, hvor de overtalte hendes forældre til at lade hende studere et år yderligere i USA.

I 2014 blev Dale Leary skilt fra sin kone og giftede sig kort efter med Marta San Jose, der 20 dage forinden var fyldt 18 år, og som stadig gik på den lokale high school.

Efter giftermålet, som de holdte hemmeligt, rejste de igen til Spanien, hvor de overtalte Marta San Joses forældre til at lade hendes 14-årige lillesøster rejse med dem tilbage til Florida.

Marta San Jose og Dale Leary. Foto: Facebook.

Mens lillesøsteren opholdt sig i hjemmet, blev hun ifølge spansk politi manipuleret af parret til at tro, at hendes forældre havde misbrugt hende seksuelt, og at den eneste måde, hun kunne bearbejde det på, var ved at lade Dale Leary og søsteren forgribe sig på hende.

Ifølge politiet misbrugte de søsteren seksuelt mindst syv gange, mens hun opholdt sig i hjemmet i Florida.

Da søsteren kom tilbage til Spanien, anklagede hun sine forældre for at have forgrebet sig på hende, og da spansk politi efterforskede sagen og fandt frem til baggrunden, advarede de amerikansk politi, der ransagede hjemmet i Florida og anholdt Dale Leary og Marta San Jose.

Misbrug af udlændinge er udbredt

Sagen har vakt stor opmærksomhed i USA, og ifølge en amerikansk interesseorganisation, er den et tydeligt bevis på, at der føres alt for dårlig kontrol med amerikanske værtsfamilier:

»Det er desværre et ureguleret og ukontrolleret område. Misbrug af udenlandske studerende er voldsomt udbredt i USA,« siger Danielle Grijalva, der er leder af organisationen Committee for Safety of Foreign Exchange Students (CSFES) til avisen Miami Herald.

Over for BT fortæller Lise Lotte Almenningen, der er skandinavisk repræsentant for CSFES med et indgående kendskab til danske forhold, at organisationerne ofte forsøger at tie eller skrinlægge ulovligheder begået af værtsfamilierne:

»Selvom organisationerne skal informere politiet om lovbrud, kan vi se, at de ikke gør det og til og med råder eleverne til ikke at snakke med nogen om det, der er sket,« siger hun.

Dale Leary da han blev stillet for en dommer 27 juni.

Efter politiet fik nys om sagen og ransagede hjemmet i Cutler Bay, blev både 50-årige Dale Leary og 21-årige Marta San Jose anholdt og sigtet for blandt andet pædofili, besiddelse af børneporno og incest. Dale Leary blev efterfølgende løsladt mod kaution, men få dage efter tog han sit eget liv.

Marta San Jose er stadig sigtet og fængslet i sagen.

STS: Det skal aldrig ske igen

Det danske firma STS, som placerede den danske pige hos Dale Leary i 2011, har tidligere haft problemer med tvivlsomme værtsfamilier og unge, der er blevet seksuelt overgrebet under deres udvekslingsophold.

STS har ikke ønsket at stille op til et telefoninterview, men vil gerne svare på BTs spørgsmål over mail. STS fastholder, at de ikke kendte til sagen om den danske teenagepige, før BT i går gjorde dem opmærksomme på det.

Dale Leary har siden 1986 været straffet for voldtægt. Hvordan kan det lade sig gøre, at I indlogerer en ung dansk pige hos en dømt sexforbryder?

- Vi lærte først om sagen fra 2001 i går, og vi prøver nu at finde ud af, hvad der er gået galt hos den eksterne amerikanske organisation (CCI Greenheart, red.), som er ansvarlig for at placere eleven der.

Hvad gør I for at sikre, at værtsfamilierne, som danske studerende skal bo hos, er screenet og sikre - og ikke som her indeholder en tidligere straffet?

- Vi har en meget rigid proces, som alle værtsfamilier skal igennem, før de kan blive godkendt som værtsfamilie. Vi tjekker straffeattesten på alle voksne i husstanden, udfører et grundigt interview og undersøger familiens finansielle situation og formåen til at kunne huse en elev. Alt dette er krævet af​ The American Department of State (som godkender organisationerne i USA, red.), og det overholder vi.

Det viser sig, at et simpelt baggrundstjek, som ville have afsløret Dale Learys baggrund, koster 156 kroner. Hvorfor er det ikke blevet udført?

- Det er obligatorisk og normalt også en del af vores procedure. Lige nu er vi i gang med at undersøge hos vores amerikanske samarbejdspartner, hvad der er sket.

Burde I ikke som virksomhed kræve, at dette tjek udføres hver gang?

- Det gør vi også, og vi er i gang med at undersøge den konkrete sag.

Har I stadig et samarbejde med ’CCI Greenheart’?

- Vi blev bekendt med sagen og situationen i går, men vil øjeblikkeligt evaluere vores samarbejde ud fra, hvad vi nu finder ud af.

I har tidligere haft problemer med tvivlsomme værtsfamilier og unge, der er blevet seksuelt forulempet på jeres 'vagt' - hvorfor bliver der ved med at dukke ubehagelige eksempler op?

- Vi forsøger hele tiden at evaluere samarbejder, rutiner og måder at arbejde på i forhold til at levere et sikkert produkt, og vi har indført langt strengere processer og procedurer i forhold til tidligere år.

Kan I forstå, hvis der sidder nervøse forældre derude, hvis barn lige om lidt skal på udveksling til USA med STS?

- Vi er helt med på, at vi bærer et stort ansvar, når vi skal passe på nogens barn igennem et helt år. Denne sag fra 2001 er på ingen måde et udtryk for, hvordan vi opererer med procedurer og kvalitetsstandarter, og jeg kan garantere, at vi vil arbejde benhårdt på at finde ud af, hvad der er gået galt, så vi kan undgå, at det aldrig sker igen.

"Helt utænkeligt at bruge en sexforbryder som vært"

To andre danske udbydere af udvekslingsophold til USA fortæller over for BT, at det er helt utænkeligt, at en sexforbryder ville blive godkendt som værtsfamilie hos dem.

Blandt andre hos EF Education First siger Niels Daugaard, der er adm.direktør, at de altid gør en dyd ud af at overholde alle de krav, som US Department of State pålægger udbydere af udvekslingsophold i USA:

»Og når det kommer til udvælgelse af værtsfamilie, er vi faktisk mere rigide end påkrævet, fordi tryghed er så afgørende for elev og forældre. Og det er helt utænkeligt, at EF ville benytte sig af en værtsfamilie, hvor et familiemedlem har begået en så alvorlig forbrydelse," siger Niels Daugaard.

Hos en anden dansk udbyder, AFS Danmark, oplyser de i et fælles firmasvar, at personlige referencer og en ren straffeattest også altid er et fast krav, inden de lægger sig fast på en værtfamilie:

»Vi sørger for at finde og screene familier gennem vores frivillige netværk, og forud for en godkendelse ligger der altid et besøg i hjemmet, hvor vi foretager et interview og får en føling af, hvem familien er. Samtidig indhenter vi personlige referencer på værtsfamilien og følger de officielle krav. Herunder hver gang at indhente en straffeattest.«