Lyt til artiklen

Folk med kendskab til dansk-kurderen R.T., som angiveligt blev dræbt i et droneangreb i Raqqa i Syrien 7. december, fortæller, at han var stille, rolig og pligtopfyldende. En mand, der efterlod et positivt indtryk.

I islamistmiljøet på Nørrebro omtales den dansk-kurdiske IS-kriger, som menes dræbt af en drone i Syrien i mandags, som en stille, pligtopfyldende person. Et forbillede.

Af den type der hjælper andre, passer sit job og går i moskeen.

Siden torsdag aften, da den syriske aktivistgruppe Raqqa is Being Slaughtered Silently, tweetede, at han angiveligt er blevet dræbt i et af koalitionens droneangreb i Islamisk Stats hovedstad, Raqqa, sættes han også – endnu ubekræftet – i forbindelse med terrorangrebene i Paris fredag den 13. november.

R.T. er dansk-kurder med irakisk baggrund, sidst i 20erne, uddannet ingeniør og fra Nørrebro i København, og han var ifølge den syriske aktivistgruppe langt fra en stille salafist. Gruppen hævder, at han blev dræbt, fordi han angiveligt var medlem af Islamisk Stats ledelse og havde direkte kontakt til den terrorcelle, som udførte angrebene i Paris den 13. november, hvor 130 personer blev dræbt.

Gruppen siger til Berlingske, at den har modtaget troværdige oplysninger om R.T.s formodede rolle som en af Paris-angrebenes planlæggere. Et udsagn, der ikke er fremlagt bevis for. Ifølge gruppen er R.T. også kendt som Abu Mohammed al-Kurdi og Abu Maryam Kurdistani.

Tre forskellige kilder, der alle kender R.T. fra salafistmiljøet på Nørrebro, reagerede med overraskelse på nyheden om, at han formodes at være dræbt i et droneangreb i Syrien.

»R.T. var salafist, men ikke typen der bekendte sig til Islamisk Stats tolkning af islam,« siger en af dem. Han udtaler sig til Berlingske på betingelse af anonymitet.

Stor tilfredshed med hans mentorindsats

R.T. tog studentereksamen fra Frederiksberg Gymnasium i 2006, og fortsatte på ingeniøruddannelsen på Danmarks Tekniske Universitet året efter.

Copenhagen Marine Engineering College bekræfter over for Berlingske, at R.T. læste Marine Engineering and Technology Management, som der står anført på R.T.s egen LinkedIn-profil.

I tiden mellem gymnasiet og ingeniør-uddannelsen – fra august 2006 til april 2007 – arbejdede han ni måneder i Kastrup Lufthavn som assistent ved sikkerhedstjek og boardingpasskontrol.

På R.T.s LinkedIn-profil står der uddannelse, miljø, humanitær bistand og sociale tjenester under rubrikken »sager, der optager R«. R.T.s sidste kendte arbejdsplads i Danmark var som mentor i Foreningen Nydanskere. Han var ansat fra januar 2014 og frem til i dag.

Foreningen Nydanskere har været meget tilfredse med de to opgaver, han har løst, og har gerne ville gøre brug af ham flere gange siden. Men siden januar 2015 har man ikke været i stand til at få fat i ham.

»Han har løst to mentoropgaver for os med rigtig flotte resultater,« siger direktør Torben Møller Hansen.

»Fra januar 2015 har det ikke været muligt for os at få kontakt til ham. Vi har faktisk forsøgt at få fat i ham seks gange i løbet af 2015, og det er som sagt ikke lykkedes.«

R.T. arbejdede ikke som fastansat, men var tilknyttet Foreningen Nydanskeres mentornetværk. Det er netværk af frivillige erhvervspersoner, der stiller sig til rådighed for de dem, foreningen hjælper ind på arbejdsmarkedet.

R.T. står anført hos Foreningen Nydanskere, som en person, der har »bidraget positivt«.

Rejste til Tyrkiet for et års tid siden

Han har også efterladt et positivt indtryk på en anden af sine tidligere arbejdspladser.

En kvindelig ansat hos isenkræmmeren Møller & Mammen i det indre København, som kender R.T., bekræfter, at han har været ansat i en længere periode, og at hans familie bor på Nørrebro.

»Han kom af og til forbi, efter at han ikke længere var ansat,« fortæller hun.

»Det sidste, jeg har hørt, er, at han rejste til Tyrkiet engang for et års tid siden. Jeg tror, han ville forsøge at finde noget arbejde dernede,« siger hun.

Firmaet Semco Maritime bekræfter også, at R.T. har været en af deres ansatte.

»Vi har haft en ansat, der hedder sådan, og han fratrådte 30. juni 2014,« siger HR-direktør Jens Holm Nielsen.

I Semco Maritime blev R.T. afskediget som led i en sparerunde.

Omkring 20 procent af firmaets medarbejdere er blevet afskediget i løbet af det seneste halvandet år. Fyringen af R.T. fandt sted omkring et halvt år inden, Foreningen Nydanskere ikke længere kunne komme i telefonisk kontakt med ham, og omkring et halvt år inden, han formodes at være rejst til Syrien.

Ifølge R.T.s LinkedIn-profil rejste han i 2012 til Somalia for at deltage i et særligt vandprojekt.

Berlingske har kontaktet R.T.s familie, som dog ikke ønsker at udtale sig om den syriske gruppes udsagn om, at R.T. skulle være død, eller om hans formodede rolle i Paris-angrebene.

Udenrigsministeriet kan ikke bekræfte, at en dansker skulle være død i Raqqa 7. december, men den danske ambassade i Beirut er i gang med at undersøge sagen.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har ingen kommentarer til, om de har kendskab til sagen, eller om den ændrer trusselsbilledet mod Danmark.