Filmproducenten Regner Grasten, der blandt mange andre står bag filmene om ’Anja og Viktor’ og ’Krummerne’, begræder tabet af den tidligere modstandsmand og kunstneren Knud Pedersen, der døde natten til torsdag, 88 år gammel.

»Én af de største personligheder i Danmark er død. Knud Pedersen har om nogen haft indflydelse på dansk kultur, men også som stifter af Churchill-klubben, én af de første modstandsgrupper i Danmark, har han haft stor betydning for, at Danmark meget tidligt under besættelsen reddede æren: "De voksne ville jo ikke gøre modstand. Derfor måtte vi gøre det," udtalte Knud Pedersen senere. Den trang til oprør har fulgt Knud Pedersen siden,« siger Regner Grasten i en skriftlig udtalelse.

Han fortsætter med at rose Knud Pedersen, der er far til finansmanden Klaus Riskær Pedersen, for at have sørget for at få kunstbevægelsen Fluxus til Danmark og for hans indsats i dansk film.

»For dansk film har Knud Pedersen haft kolossal betydning. Da Knud Pedersen fandt ud af den restriktive adgang til Den Danske Filmskole, blev han så harm på unge menneskers vegne, at han besluttede sig for at starte en filmhøjskole. Det blev til Den Europæiske Filmhøjskole, der i dag er én af de mest anerkendte, internationale filmuddannelser og har fostret et utal af danske og internationale filmkunstnere,« udtaler Regner Grasten.

»For dansk film har Knud Pedersen haft kolossal betydning,« siger filmproducenten Regner Grasten.
»For dansk film har Knud Pedersen haft kolossal betydning,« siger filmproducenten Regner Grasten. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Selvom Knud Pedersen ikke længere er, vil hans indsats i kunstens verden stå som inspiration i lang tid fremover, mener Regner Grasten.

»Knud Pedersen brændte for unge mennesker og deres muligheder for at udfolde sig kulturelt og hans indflydelse vil vi mærke mange generationer frem. Knud Pedersen has left the building, men han vil altid stå uden for og holde øje med os, om vi nu lever op til vores kulturelle forpligtigelse for de unge generationer.«

Knud Pedersen sov stille ind på Gentofte Hospital natten til torsdag, oplyser hans ene søn, Klaus Riskær Pedersen, på Twitter. Knud Pedersen blev 88.