Gentofte Stars er for første gang nogensinde i en finale om det danske mesterskab – det har skabt eufori i hele den københavnske forstad.

Klask til Aalborg Pirates. Og klask til Odense Bulldogs. Gentofte har fejet al modstand af banen i årets slutspil i Metal Ligaen, og klubben er i disse dage ude i et finaledrama af en dyst mod Esbjerg Energy. Mission: At få hængt det eftertragtede DM-guld om halsen.

Ishockeyeksperter landet rundt har fået gjort deres profetier til skamme. Og så anes der nok alligevel et lille smil på deres læber over, at undertippede Gentofte har overrasket og tilført et frisk pust til den danske liga.

»Præstationen i sig selv er helt fantastisk. Det er rigtig stort for hele klubben, at vi står i en finale på kun tredje år i den bedste række. Set i det lys, at turneringen har været tæt og god i denne sæson, er det en rigtig flot præstation,« siger Karsten Arvidsen, cheftræner i Gentofte Stars, og fortsætter:

»For Gentofte er det en kæmpe begivenhed. Hele klubben er selvfølgelig euforisk over, at vi er i finalen. Spillerne bliver pludselig genkendt i Gentoftes gader, og det er ikke noget, de har været vant til.«

Faste principper

Den store interesse for byens ishockeyhold har sat holdet og ledelsen på prøve, men spillerne bevarer roen og præsterer i kamp efter kamp.

»Alle kender deres rolle, og vi tror på og lykkes med vores systemer. Spillerne skal have stor ros for, at de spiller som et hold – og at de spiller for holdet. Og så har de en ærgerrighed og et klart fokus,« forklarer Karsten Arvidsen, der har været Gentofte-træner i de seneste fem sæsoner.

Men gemmer der sig ikke andre årsager til, at et undertippet sjællandsk hold blæser grundspilsvinderne Aalborg ud i slutspillet – og tilmed uddeler klø til Odense? Karsten Arvidsen er ikke tilhænger af en masse regler, men har alligevel en række principper i holdets værdisæt.

»Når 22 individer skal vinde en ishockeykamp, er reglen, at man kun har frustrationer i tre sekunder. Og så er det feed-forward – og ikke feed-back. Vi har ikke arrogance til livet. Man skal sætte en ære i, at man er rask og har mulighed for at komme til træningen,« siger han og fortsætter:

»Vi fokuserer på det positive. Hvordan kan vi spille hinanden gode? Vi har snakket om vilje. Viljen sætter ind, når lysten slutter. Alt sammen temaer, vi har brugt i opstarten, når man får 14 nye spillere ind – som jeg fik til denne sæson – og skal fungere som en enhed.«

Tættere på Esbjerg

Gentofte kan udvide succeshistorien i aften, når fjerde kamp i bedst af syv-serien bliver afviklet i en stopfyldt Gentofte Skøjtehal med små 1.100 tilskuere. Esbjerg fører finaleserien med 2-1, og der venter med garanti endnu et brag på den københavnske is.

»Vi kan være svære at slå, når vi har den ærgerrighed og præsterer, som vi har gjort hidtil. Det er derfor, vi står i finalen,« siger Karsten Arvidsen, der også har en god fornemmelse på Esbjergs is.

»Jeg synes, vi kommer tættere og tættere på en udesejr i Esbjerg. Det gælder i slutspillet om at sætte på nul efter hver kamp og være fuldstændig fokuseret på næste kamp. For det er altid den vigtigste.«