Lyt til artiklen
Danmark spillede forfærdeligt frem til Armeniens 0-1 scoring, men mål af Pierre Emile Højbjerg og Thomas Kahlenberg sikrede 2-1 sejr i Parken

Det var den værste aften i Morten Olsens fodboldliv. Et historisk nederlag. En sort aften i Parken.

0-4 hjemme mod Armenien var blamagen, der aldrig måtte ske igen. En lærestreg. Men Danmark lærte åbenbart ikke ret meget af den lussing i juni sidste år.

Godt nok blev en 2-1 sejr hevet hjem med stort besvær på Thomas Kahlenbergs scoring ti minutter før tid. Men der skulle en armensk chok-scoring kort inde i anden halvleg til at vække de danske spillere.

Indtil da havde Danmark været så pinlige, at de 20.141 tilskuere med rette kunne have krævet pengene tilbage. Mange af de danske spillere var i hvert fald ikke mødt op. Sådan mentalt og spillemæssigt.

Første halvleg var en parade af langsomt opspil og opvisning i uinspireret opspil fra Danmarks side.

Det var et nyt og yngre landshold, der åbnede denne kvalifikation, og der var positive momenter at spore i onsdagens testkamp mod Tyrkiet, selv om den endte med nederlag på 1-2.

Men mod mareridtsmodstanderen Armenien var der i hovedparten af kampen ingen fart i spillet og for få spillere, der gik forrest og skabte noget ravage. I offensiven var Nicklas Bendtner tilbage i en uskarp skikkelse og nærmest ugidelig i genpresset.

Christian Eriksen og Michael Krohn-Dehli mistede alt for let bolden, og William Kvist satte stort set ikke en fod rigtigt. Endda som anfører i skadede Daniel Aggers fravær.

Hvis man sad og ventede et overfald på Armenien efter en forventet skideballe fra landstræner Morten Olsen i pausen, så tog man grueligt fejl. I stedet begyndte Armenien at liste flere folk op, og giftige Henrikh Mkhitarayan snød Kvist med en skudfinte og bragede gæsterne i front kort inde i anden halvleg.

Så begyndte de indre billeder fra 0-4 ydmygelsen i hvert fald at dukke op i hovederne på spillerne og nok også på de halvtomme tribuner  blandt tilskuerne.

Men i stedet for at kollapse som sidste gang, så satte målet en smule mere tænding i Danmarks spil, der blev mere direkte, men der var stadig store vanskeligheder med at skabe de åbne chancer.

Bayern München-kometen Pierre Emile Højbjerg havde dog fundet på sin egen målopskrift, da han hamrede en returbold i kassen fra distancen.

Så tog de danske spillere endelig kontrol over kampen og indskiftningen af IFK Gøteborg-spilleren Lasse Vibe gav også noget dynamik i front. Der kom flere hurtige pasninger, og det gav en åbning til Nicklas Bendtner, der smukt med et følt indlæg fandt indskiftede Thomas Kahlenberg, der headede Danmark i front.

Danmark har alle muligheder for at kvalificere sig til EM-slutrunden i Frankrig i 2016 med de to øverste i fem-mands gruppen direkte videre til EM. En pulje der også indeholder Serbien, Portugal og Albanien. Men det kræver, at man lærer fra VM-kvalifikationen, hvor man mistede for mange unødvendige point på hjemmebanen.

Nu blev de tre point hevet hjem på kontoen, og i november næste år har man fuldstændig glemt spillet fra denne kamp mod Armenien og kan kun bruge de vigtige tre point i regnskabet, når det skal gøres op.