Danske investorer har den seneste tid tabt milliarder i panikudsalg. Og mens flertallet af danskerne kigger nervøst på, hvordan aktierne styrtdykker, jubler en aktiespekulant over den enorme nedtur. På ét døgn har han tjent over en halv million kroner.

Selvom det danske aktiemarked har været udsat for historiske fald i år og torsdag faldt igen med 2.4 pct., findes der faktisk nogle, der glæder sig over den stejle nedtur.

En af dem er Tom Hougaard, der på daglig basis handler med aktier. I løbet af det seneste døgn har han tjent 627.000 kroner, selvom aktierne i samme periode var røde verden over.

»Som Mogens Lykketoft sagde engang: Aktiemarkedet er fyldt med hysteriske kællinger. Han havde ret, omend det nok mere er hysteriske mænd. Det udnytter jeg. Når jeg mærker, at der er angst, så udnytter jeg det,« fortæller Tom Hougaard.

For ham behøver aktierne ikke at stryge til vejrs, for at han kan tjene penge. Han trives lige så godt, når de går markant nedad. Hans metode er den modsatte af at købe en aktie, hvor man håber, den stiger i værdi. I stedet sælger han en aktie og køber den tilbage, når den er faldet i værdi. Metoden kaldes at gå kort i markedet og kan eksempelvis betyde, at man tjener penge på, at Novo Nordisk falder fra kurs 300 til 280.

»Derfor jubler jeg, når markedet så tydeligt går nedad, som det gør i dag. På samme måde jubler jeg også, når det går tydeligt opad. Mit problem er, når aktierne ikke svinger så meget. Der kan jeg hurtigt brænde mig,« fortæller Tom Hougaard, hvis investeringer i aktier har en værdi på et tocifret millionbeløb.

Daytrader Tom Hougaard.
Daytrader Tom Hougaard. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Det kan betyde, at han nogle gange slutter dagen med en millionprofit eller et tab i samme klasse. Når det går mere roligt for sig, og aktiemarkedet ikke svinger alt for vild, beskriver han en typisk dag som, at han slutter med 50.000-100.000 kroner i enten tab eller gevinst.

Beløbene kan lyde vilde for den almindelige dansker, indrømmer Tom Hougaard. Men for ham gælder det om ikke at have følelserne med.

»At være engageret i de her aktiemarkeder kan være et hysterisk miljø, men jeg prøver at lægge følelserne til side, for det er oftest dem, der er skyld i, at vi ser sådan nogle vilde stigninger og fald, som vi for eksempel ser nu,« fortæller aktiehandleren.

Det er dog ikke altid, det lykkes for den ellers mangeårige såkaldte ’daytrader,’ der hver dag køber og sælger aktier. Sidste år brændte han sig alvorligt. Mens resten af Danmark jublede over de tårnhøje kurser på det danske aktiemarked, satsede Tom Hougaard benhårdt på, at det skulle gå den modsatte vej. Dengang tabte han 20 millioner kroner over en periode på tre måneder.

»Jeg følte, at jeg var helt skæv. Det står som en af de sorte perioder i mit liv, hvor jeg holdt op med at handle i et stykke tid. Siden da har jeg tjent det hjem igen flere gange,« fortæller Tom Hougaard, der af samme årsag ikke vil anbefale folk at kaste sig hovedkulds ud i de samme metoder som ham.

Som beskrevet styrtdykker det danske aktiemarked i øjeblikket. Skal Tom Hougaard give et godt råd, vil han anbefale folk at tage den mod ro og ikke blive grebet af panik.

»Man skal slå koldt vand i blodet. Det kan ikke betale sig at sælge, når der er panik i gaden. Vent en dag eller to, hvis du virkelig gerne vil af med dine aktier. I øjeblikket er markedet grebet af hysterisk panik. Jeg mener ikke, det står på mål med, hvad der sker i økonomien omkring os,« siger han.

Andre læser også