Knap gravøllen op - to af Københavns mest kendte restauranter lukker og slukker.

Da Le Sommelier åbnede i 1997, blev den med et fingerknips et gastronomisk fyrtårn i den forblæste og mennesketomme ende af Bredgade mod Kastellet og Esplanaden.

København var på den anden ende - her var pludselig en restaurant, der gjorde selve vinen til hovedperson, hvilket absolut ikke var set før, og det var kun de hardcore gastro-nørder, der dengang overhovedet vidste, hvad en sommelier overhovedet var.

Ved roret stod den lidenskabelige og folkekære køkkenchef Francis Cardenau, som med tyk fransk accent charmerede sig ind i byens maver med råstegt hummer tilsat udblødte oksehaler og cassoulet.

450 meter væk, ovre i Store Kongensgade skete der nogle år senere også en gastronomisk revolution.

Da Umami åbnede i 2005, var det næsten til trompetfanfare. Hér var en restaurant, der gav de andre baghjul, både indretningsmæssigt og på kendisfaktoren. Kronprins Frederik var blandt stamgæsterne, og da Casper Christensen i komedieserien »Klovn« skulle finde et troværdigt nok sted at bilde folk ind, at Jarlen døde, blev Umami også valgt.

Så kom finanskrisen, og gæsterne holdt lidt bedre på deres penge, samtidig med at København boomede som gastronomisk destination med smarte og skarpe restauranter som perler på en snor.

Den øgede konkurrence fik flere restauranter til at sænke priserne, og selv hæderkronede gourmetpaladser var nu pludselig tilgængelige for alle. Umami sænkede også priserne, vandt verdensmesterskabet i sushi og fik samtidig en imponerende make-over, så lokalerne igen strålede moderne.

Begge restauranter er med andre ord blevet rene institutioner i det københavnske spiseliv - og begge er ejet af Copenhagen Concepts med Jesper Boelskifte i spidsen - som samtidig ejer den populære MASH-kæde.

Gennem tiden har en god portion af landets bedste sommelierer selvfølgelig trådt deres læringssko på Sommelier i Bredgade, men sidste år flyttede altid unge Francis på landet og trak således stikket fra restaurationbranchens malstrøm.

Køkkenchef og medejer i Umami, Christian Paradisi er netop også trådt ud af samarbejder og har istedet åbnet Café Royal på Radisson Blu Royal.

Siden dengang Le Sommelier åbnede i 1997, har København gennemgået en eksplosiv udvikling på ikke blot udbuddet af restauranter, men også i kvaliteten. Noma-effekten har gjort byen til en af verdens mest spændende byer at spise i, men det har også ført en stenhård konkurrencesituation med sig.

Der åbner væsentligt flere gode restauranter, end der lukker i København, og på et eller andet tidspunkt, så må boblen om ikke springe, så i hvert fald sive.

Le Sommelier og Umami har ikke kunnet lokke nok gæster ind til at holde det høje mad- og serviceniveau, de forventer af sig selv, og det har de så taget konsekvensen af ved at lukke ned for begge steder samtidigt, mens legen stadigvæk er god.

»Kill your darlings, som man siger, og det er der i den grad tale om for os, for vi har virkelig holdt af UMAMI og Le Sommelier. Det har været en hård beslutning at tage,« siger Jesper Boelskifte, CEO og partner i Copenhagen Concepts, der nu vil fokusere stærkere end nogensinde på deres internationale succeshistorie - MASH, som tordner derudaf.

Sidste åbningsdag bliver fredag 15. december 2017.

»Vi har virkelig kæmpet hårdt for begge steder, men de sidste år har været ret hårde. Vi gav både Le Sommelier og Umami en stor modernisering indenfor de seneste to år, men i sidste ende har vi bare måtte konstatere, at bundlinjen aldrig lyver. I forbindelse med beslutningen, som også har taget år, er der virkelig blevet tænkt, snakket og også grædt,« forklarer han.

Lokalerne bliver overtaget af Sovino Gruppen, som i forvejen er en storspiller i København. De ejer i forvejen Cafe Victor, Geist, Ravage, Fiat, PS Bar & Grill, PS Bar & Grill Østerbro, The Market, El Nacional, Lusso og Restaurant Kanalen på Christianshavn. Der er dog ingen nyheder om, hvad de har af planer med de to restauranter.

»Le Sommelier-konceptet lever videre i Københavns lufthavn og som Café du Sommelier i Düsseldorf. Men den sidste måned her inden den sidste lukning, så vil jeg selv personligt være meget begge steder for at sige ordentligt farvel til to hjertebørn - den store vinkælder kan jo bruges som en sidste nadver,« slutter Jesper Boelskifte.

Hvad: Lukning af Le Sommelier og Umami
Hvornår: Sidste åbningsdag fredag 15. december 2017