'Aflys jeres lort.' 'Lav en indsamling til noget fornuftigt.' 'Vi har hjulpet nok.' 'Mit tv er slukket søndag.' 'I får ikke en eneste øre fra mig.'

Reaktioner har været mange, og de har været vrede, efter DR og TV 2 i fællesskab med 12 nødhjælpsorganisationer kunne meddele, at de på søndag holder indsamlingsshowet ’Hjælp nu’ med det formål at støtte Syrien og nærområderne.

done

Det er langt fra alle, der synes, at det er en god idé med sådan et indsamlingsshow. Men sådan er det hver gang, mener Cecilie Beck fra TV 2, der sammen med Kåre Quist fra DR, er vært på indsamlingsshowet søndag aften.

»Hver gang, der bliver samlet ind, er der nogen, der mener, at pengene skal bruges til noget andet. Vi har valgt at følge rådene fra de mest anerkendte nødhjælpsorganisationer, men hvis man er uenig, kan man jo heldigvis vælge at lade være med at donere til indsamlingen og bruge pengene steder, hvor man synes, der er mere brug for dem,« lyder det fra Cecilie Beck.

Kritikken i de mange kommentarer går blandt andet ud på, at man ikke vil støtte Syrien og nærområderne, fordi der også er mennesker herhjemme i Danmark, der har behov for hjælp. Blandt andet skriver Henrik Lognberg:

»Jeg væmmes hver gang, TV 2 og DR 1 råber op om at samle ind og støtte folk i udlandet. Hvad med at støtte vores egne først? Nej, fy for fanden for en dobbeltmoral. Der kommer ingen støtte fra vores familie. I skulle skamme jer og hellere tænke på vores egne landsmænd og kvinder. I er snart værre end de IS-banditter. Føj, siger jeg bare.«

Kommentarer som denne er ikke enestående, men er væltet ind på DR’s og TV 2’s Facebook-side. Og selvom emnet optager mange og deler vandene i dagens Danmark, har det alligevel været overraskende, at tonen er så hård. Og det gør indtryk. Det fortæller Gitte Rabøl, der er mediedirektør i DR.

»Jeg må sige, at tonen har overrasket mig lidt. Vi er jo selvfølgelig klar over, at når vi går ind i et emnefelt som det her, så har folk stærke holdninger til det. Men det er vigtigt for mig, at vi holder fast i essensen: at der er 12 millioner i Syrien og nærområderne, der har akut behov for hjælp. Og vi har mulighed og tradition for at hjælpe,« fortæller Gitte Rabøl, mediedirektør i DR.

Cecilie Beck fra TV 2 er enig i, at det er en tradition at støtte en så alvorlig en situation, som i øjeblikket udspiller sig i og omkring Syrien:

»Jeg vil nærmest kalde det en dansk tradition at samle ind, når civile ofre bliver akut ramt af jordskælv, hungersnød eller krig. Den her gang går pengene til mennesker, der er blevet bombet ud af deres huse, og som har brug for mad og medicin,« fortæller Cecilie Beck.

Studievært, Cecilie Beck.
Studievært, Cecilie Beck. Foto: Mads Nissen
Vis mere

Angående de mange vrede kommentarer er der kun én ting at gøre, og det er at holde øje med dem. DR moderer dem, og de er opmærksomme på selv at holde tonen på siderne. Og så bliver kommentarerne faktisk brugt i programmet på søndag, fortæller Gitte Rabøl:

»I programmet søndag forholder vi os også til de kritiske røster og regner med at tage nogle af spørgsmålene og kommentarerne med. Men programmet søndag handler ikke om for og imod flygtninge. Det handler om, at der er en akut situation og krise, der er så stor, at nødhjælpsorganisationerne verden over har råbt vagt i gevær og opfordret til at hjælpe. I DR har vi altid haft en tradition for at bidrage ved den her slags situationer.«

På TV 2 understreger eventchef, Ulla Pors Nielsen, at det er sjældent, at TV 2 og DR går sammen om et indsamlingsshow, men at situationen i Syrien og nærområderne er så alvorlig, at det er en mulighed for at støtte bedst muligt. Eventchefen understreger samtidig, at det jo er helt frivilligt, om man ser med på søndag. Og på spørgsmålet om, hvorfor indsamlingen ikke i stedet fokuserer på danske udsatte, svarer hun:

»Det er rigtigt, at der også er grupper af borgere i Danmark, som har det vanskeligt, men det danske velfærdssystem kan ikke karakteriseres som en humanitær katastrofe, og et skattefinansieret velfærdssystem er heller ikke et oplagt emne for et indsamlingsshow,« skriver Ulla Pors Nielsen i en mail til bt.dk.

Indsamlingsshowet, som samler ind til Syriens flygtninge og de omkringliggende lande, bliver vist på DR 1 og TV 2 på søndag klokken 20.