Merete Hermann er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, og hun siger, at loven ikke tager højde for, hvordan forbytningssager skal løses.

Rigshospitalet erkender, at to kvinder har fået fortrydelsespiller efter mistanke om, at kvinderne var blevet gravide med en anden mand end deres partner. Det er sket i forbindelse med fertilitetsbehandling på landets støre hospital.

Læs også:

Tidligere har Berlingske og BT skrevet om 17-årige Marcus Vestergaard Pedersen, som er mørklødet og har sort hår, men er født af en lyshåret kvinde. Det viste sig, at hans mor havde fået sat en anden kvindes æg op. Den pågældende fertilitetsklinik opdagede selv fejlen efter tre måneder, men undlod at informere familien.

Læs også:

Men hvordan man skal håndtere den type sager, siger loven altså intet om ifølge Sundhedsstyrelsen.

»Der er ikke regler for, hvordan man skal håndtere de etiske aspekter, som de her sager rejser, og hvad der skal gøres for at løse sagerne, når det sker. Men der er regler for,  at man skal give kvinderne grundig information og i samråd med kvinderne beslutte, hvad der skal gøres. Man kan ikke tvinge en kvinde til abort, så det er selvfølgelig ud fra et informeret samtykke, at kvinderne har fået anti-progesteron,« siger Merete Hermann og understreger:

»Hvis man kommer frem til, at det også er det, som kvinden ønsker, er det helt i orden. Overordnet synes vi, at Rigshospitalet har håndteret sagerne korrekt.«

Med vævsloven fra 2007, blev det lovpligtigt for fertilitetsklinikker at indberette alle former for utilsigtede hændelser. Siden 2007 har Rigshospitalet udført omkring 19.000 behandlinger, og når der kun er to sager om mulig forbytning, så vidner det om en høj grad af sikkerhed, siger klinikchef Søren Ziebe.

Har I sager, der går før 2007?

»Det kan jeg ikke huske. Men jeg kan sige, at vi ikke vil skjule noget som helst. For os handler det om at have en kultur her på klinikken, som gør, at man tør sige, at man er i tvivl. I mange år har jeg sagt til laboratoriepersonalet, at ingen får tæsk for at lave fejl. Men man får tæsk, hvis man ikke siger det. Vi vil ikke have en kultur, hvor man putter med det, og vi vil hellere reagere en gang for meget end for lidt.«