Typehuse bliver bygget om til ukendelighed i disse år. Nu vil forskere redde de mest originale for eftertiden.

Bygningskultur Danmark, en paraplyorganisation, der arbejder med bevaring og udvikling af den danske bygningskultur, efterlyser originale typehuse bygget mellem 1950 og 1980. Senere vil man offentliggøre de ti mest orignale huse med de bedste historier på bygningskultur.dk. Masser af skældsord er ellers væltet ned over det danske typehus og traditionelle parcelhus, specielt fra de finere arkitekturkredse. Men nu hives den udskældte, men udbredte boform hus frem i lyset.

Idéen er museumsinspektør Peter Dragsbo. Hans formål er at redde de få danske orignale typehuse, som endnu ikke er blevet bygget om til det ukendelige. Og det sker i sidste øjeblik.

»I dag er ordet parcelhus helt forsvundet fra ejendomsmæglernes annoncer, og der skrives bøger om, hvordan man kan bygge det om, så det ikke længere ligner et. Men i princippet er det lige så vigtigt at bevare et originalt dansk typehus for eftertiden som en bondegård fra 1700-tallet eller et byhus fra 1600-tallet,« siger Peter Dragsbo.

Han vil ikke udelukke, at vi om få år vil se det første parcelhus blive fredet. Heller ikke at det igen bliver trendy med den type bolig, hvor de originale træk er bevaret. I dag har han kun kendskab til et enkelt typehus, der står uberørt af ombygninger.

»Midaldrende danskere har brugt mange penge bygge husene om til ukendelighed, men jeg har stødt på unge mennesker med en anden holdning. De sagde f.eks. wauw, da de så et originalt badeværelse fra 70erne i brun og orange. Så måske vender det, »siger Peter Dragsbo.

Typehusenes storhedstid begyndte omkring 1950 og sluttede omkring 1980. Her blev der bygget over 500.000 parcelhuse – 75 om dagen – og langt de fleste af dem var typehuse.