Pressenævnet har på baggrund af denne artikel givet BT kritik. Læs kendelsen her

Den tidligere kulturminister Uffe Elbæk (R) er endnu en gang taget i at bevæge sig på kanten af loven. Det afslører BT søndag.


Kort før han blev minister, indgik hans firma Change the Game i juni 2011 en kontrakt med Københavns Kommune på 50.000 kroner om at afholde en workshop for homo-miljøet. Men da kurset skulle holdes 8. oktober 2011, var Uffe Elbæk blevet kulturminister.

Han overlod derfor kurset til sin kaospilotveninde, Trine Valentin Munch, som 1. oktober 2011 lavede sit eget firma, som hun også kaldte Change the Game, der dog havde tilføjelsen ’v. Trine Valentin’ i selskabsregisteret.

Ingen af dem ulejligede sig med at kontakte Københavns Kommune, der skulle betale - og Københavns Kommune opdagede først efter BTs henvendelse lørdag, at de har betalt et helt andet firma end dem, som de har kontrakt med. De havde nemlig bare betalt regningen fra Change the Game uden at skænke det en tanke, at regningen var fra et helt andet firma, der bare hed det samme.

Overholdt ikke loven

En sådan konstruktion overholder ikke aftaleloven, siger juraprofessor Mads Bryde Andersen til BT.

- Det er helt elementær aftaleret. Hvis A har en aftale med B, så må B ikke bare sætte C i sit sted. Altså hvis du har lånt penge til en ven, så kan vennen ikke sige, at nu er det hans bror, der skylder dem i stedet. Dette enkle princip følger af dansk aftaleret.

Om en person, der forsøger at smyge en pligt af sig ved at sætte en anden i sit sted, dermed begår andre lovbrud, kommer an på den enkelte situation.

- Her er det navnligt afgørende, om nogen er blevet snydt, siger Mads Bryde Andersen, professor i selskabsret på Københavns Universitet til BT, der understreger, at han ikke udtaler sig om konkrete sager.

Da BT talte med Trine Valentin Munch, erkender hun, at kontrakten var med Uffe Elbæks firma med samme navn.

- Det er korrekt, at det var Uffe, der indgik kontrakten med kommunen, før valget blev udskrevet. Kommunen vidste dog godt, at det var mig, som stod for kurset - og de har efterfølgende været tilfredse med kvaliteten. Men det er rigtigt, at der ikke blev lavet en ny kontrakt, siger hun, der understreger, at Uffe Elbæk aldrig fik nogen af pengene.

Konstruktionen bliver mødt af meget hård kritik.

Fup og svindel

- Det er slet og ret fup og svindel. Man må kræve, at borgmesteren følger sagen til dørs - det handler om skattepenge, siger Liberal Alliances gruppeformand i København, Lars Dueholm, der selv er advokat.

Samme ordvalg med ’fup og svindel’ benytter Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen.

- Hvor længe kan det blive ved med at vælte ud med skeletter fra Uffe Elbæks skabe. Hold op, hvor er det frækt, siger han.

Mens Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen kalder BTs mange afsløringer om Uffe Elbæk ’The Neverending story, der bare bliver ved og ved.’

Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning vil på mandag afgøre, om sagen skal have nogle konsekvenser.

Uffe Elbæk har ikke vendt tilbage på BTs henvendelser. Efter at BT 30. november afslørede, at Uffe Elbæk som kulturminister havde placeret fem arrangementer ved Akademiet for Utæmmet kreativitet, hvor han selv har siddet i bestyrelsen og hans mand er ansat, valgte han at gå af. Siden er Rigsrevisionen gået ind i sagen.