I næste uge begynder det hektiske liv med madpakker og fritidsinteresser igen for familien Thorup-Nielsen med syv hjemmeboende børn.

Det kan være kaotisk, når de små skal sendes i skole efter sommerferien. Sådan bliver det også på tirsdag i familien Thorup-Nielsen, som har ikke mindre end syv hjemmeboende børn.

Planlægning er en dyd, når man er forældre til ni børn i alderen otte til 23 år. Det kan familien fra Assentoft ved Randers skrive under på. Alle uger er skemalagt ud fra et større koordineringsarbejde, så der er styr på aktiviteterne.

I den kommende uge begynder skoleåret for langt størstedelen af folkeskole- og gymnasieelever. Og selvom det kan være hektisk nok for voksne at begynde på arbejde efter ferien, så skal børnefamilier samtidig også have pustet liv i deres børn og hverdagen igen - med madpakker, håndboldtræning og planlægning. Og det kræver overblik i en travl uge.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er svært at hitte redde i ni personers sko, når de alle står i samme entré. Her det de tre yngste, Gustav, Astrid og Agnes, der gør sig klar til skole.
Det er svært at hitte redde i ni personers sko, når de alle står i samme entré. Her det de tre yngste, Gustav, Astrid og Agnes, der gør sig klar til skole. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Mandag morgen er der stadig ro på i Assentoft, for det er kun 19-årige Marcus, som er i lære som tømrer, og 16-årige Josephine, som skal begynde på handelsskolen i Randers, som skal sendes ud ad døren.

’De små’ i folkeskolen begynder først det nye skoleår tirsdag, og da bliver det en del mere hektisk, mener mor Pia Betina Nielsen på 50 år.

Hverdagen rammer

»Alle er 100 pct. trætte, fordi de er vant til, at de har måttet være længe oppe. Det bliver en prøvelse at få dem omstillet. Men onsdag morgen bliver endnu værre. Det er ligesom med mandage, der er nemme nok efter en weekend, men tirsdag rammer hverdagen. Så onsdag kommer vi virkelig til at mærke trætheden,« siger Pia Betina Nielsen, som til daglig er hjemmegående.

Hver evig eneste dag står Pia Betina Nielsen op kl. 05 for at lave morgenmad og smøre madpakker til sin familie. Det bliver samlet set til 14 stykker rugbrød i madpakkerne dagligt. 19-årige Marcus, som er i lære som tømrer, spiser mest. Seks stykker var ikke nok, så det blev opjusteret til ti.
Hver evig eneste dag står Pia Betina Nielsen op kl. 05 for at lave morgenmad og smøre madpakker til sin familie. Det bliver samlet set til 14 stykker rugbrød i madpakkerne dagligt. 19-årige Marcus, som er i lære som tømrer, spiser mest. Seks stykker var ikke nok, så det blev opjusteret til ti. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Det er da heller ikke størstedelen af Danmarks børnefamilier, som kan prale af at have ni børn. Og som Pia Betina Nielsen siger, kunne hun sammen med sin 53-årige mand Jesper sagtens have stoppet efter barn nummer to:

»Men hvor ville her have været stille!« griner hun og indrømmer: »Det kan være problematisk med så mange børn, men det har nok noget med engagement at gøre. Det kan godt være spidsbelastende, men det gælder om at tilpasse sig situationen. Det kræver struktur og samarbejde - det er et fuldtidsarbejde,« siger hun.