Hver tredje dansker ved ikke, at vingummi i de fleste tilfælde indeholder såkaldt animalsk gelatine, der er et bindemiddel, der bl.a. består af hud, knogler og sener fra grise og køer

Når familien samles foran fjernsynet fredag aften, er det ofte med vingummier i slikskålen. Men det er de færreste, der ved, at de farvede gummistykker i forskellige former og farver, indeholder rester fra dyr, viser en ny undersøgelse.

Det er slikproducenten Katjes, der har fået foretaget undersøgelsen, der bygger på interviews med 1002 danskere mellem 18-75 år. Producenten selv har for nylig fjernet animalsk gelatine i fremstillingen af deres produkter, fortæller Tina Quenée, der er marketing manager hos DK Konfekture, der sælger bl.a. Katjes.

»Det er ikke farligt, når vingummier indeholder animalsk gelatine, men når man spiser en vingummi, er det de færreste, der forventer, at det indeholder gris. Vi har en holdning om, at der skal være transparens i det, man putter i munden, og at de indeholder det, man forventer. Det kan sammenlignes lidt med, om man hellere vil spise en ren vare end et færdigproduceret produkt,« siger hun.

Undersøgelsen viser desuden, at 59 procent i nogen grad ønsker at undgå tilsætningsstoffer, men kun fem pct. tjekker varedeklarationen. Ifølge seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet, Heddie Mejborn, er det dog forventeligt:

»Når det handler om vingummi, så spiser man dem jo sjældent for at være sund, og derfor er det ikke nødvendigvis ingredienslisten, der er det mest interessante. Men hvis man er veganer eller af religiøse eller andre grunde ikke ønsker at spise mad lavet af svin, er det jo selvfølgelig rart at vide, om der er gelatine i eller ej,« siger Heddie Mejborn, der påpeger, at der ikke er noget skadeligt ved at indtage animalsk gelatine.

»Det er ikke sundhedsskadeligt at spise vingummi med gelatine, men hvis man spiser rigtig mange, så vil det være sukkerindholdet i vingummierne snarere end gelatinen, som man skal bekymre sig om,« siger hun.

Hos Forbrugerrådet Tænk mener man heller ikke, der ligefram er grund til at undgå vingummier, når man skal hygge med fredagsslik. Det fortæller seniorrådgiver i fødevarepolitik hos Forbrugerrådet Tænk, Camilla Udsen.

»Det er ikke noget, vi kræver mærkning af, men det er vigtigt, at der er en åbenhed omkring det, så man kan føle sig oplyst som forbruger,« siger hun.

Camilla Udsen tror også, at vi fremover vil se mere slik uden animalsk gelatine:

»Det er jo blevet meget populært at blive veganer, og derfor vil mange opfatte det positivet, hvis der findes slik uden«.