Traditionen tro falder årets 'julesne' klokken 20.59, men denne gang har julebryggen fået en helt ny smag.

Den første fredag i november klokken 20.59 kommer Tuborgs Julebryg på gaden. Sådan har det været siden 1981, og øl-elskende danskere har efterhånden gjort aftenen til lidt af en tradition. Den såkaldte J-dag plejer at skyde julefest-perioden i gang med et brag af larmende fester, nissepiger og juleøl.

Men i år har Carlsberg Danmark pillet ved den traditionsrige opskrift på de gyldne dråber.

Det skriver Fødevarewatch.

Smagen er ny, for denne gang har brygmesteren for Carlsberg Danmark, Mikkel Laust Broe, spædet lakrids til den mørke øl.

»Inden for de sidste fem år er lakrids blevet helt vildt hot i Danmark - måske på grund af Johan Bülow. Tuborg Julebryg har fra starten haft lakrids i sig, men den nye trend har inspireret os til at lege med lakridssmagen,« siger Mikkel Laust Broe til Fødevarewatch.

Brygmesteren, der har arbejdet med udvikling af øllen siden 2008, har arbejdet med at få øllen til at dufte og smage mere af lakrids.

»Vi ville gerne dosere en lille smule mere lakrids i øllen, men var bange for, at den blev for skarp i smagen med den lakrids, vi i forvejen brugte. Derfor har vi sammen med vores leverandør udviklet forædlingsprocessen, så smagen bliver rundere, og vi får en lidt mere kraftig lakridssmag, men mindre af det naturlige smagskomponent, der hedder glycyrrhizinsyre,« siger han.

Der er i forvejen lakrids i juleøllen, men normalt køber Carlsberg sin lakrids fra USA. I år har de skiftet til en fransk leverandør, og her skulle lakridsen blive udvidet fra lakridsrødderne på en anden måde, der skulle gøre smage mere mild og mindre bitter.

Det er dog ikke første gang, opskriften er blevet opdateret. Efter Carlsberg i 1970 fusionerede med Tuborg, blev selve brygningen af øllen flere gange justeret. Blandt andet droppede bryggeriet at producere øllen på tre forskellige råøltyper, og gik i stedet over til en samlet brygning.