Ved Danmarks største gadefest Distortion har arrangørerne været i tæt dialog med politiet for at terrorsikre hele bydele, og de har haft øjnene rettet mod nogle af de gruopvækkende tragedier i Europa

Berlin, Stockholm og Nice. De forfærdelige hændelser i de tre storbyer har fået Distortion til at tage ekstra sikkerhedsmidler i brug. Når Danmarks største gadefest afholdes i disse dage i København, vil hele bydele være omringet af de meget omtalte betonklodser.

I Nice døde 85 personer, i Berlin døde 12 personer, og i Stockholm døde 5 personer. Det er de forfærdelige angreb, hvor en bil i høj fart kører ind i en menneskemængde. Og netop den form for angreb har været omdrejningspunkt for sikringen af Distortion i København, som afholdes i disse dage.

Det fortæller vicepolitiinspektør fra Københavns Politi Henrik Møller Jakobsen.

»Vi har i høj grad lyttet til de anbefalinger, vi har fået fra PET omkring sikkerheden, og så har vi set på begivenhederne i Nice, Berlin og i Stockholm,« siger han.

Distortion er Danmarks største gadefest, og den afholdes i disse dage i Københavns gader. Onsdag startede festen på Nørrebro, i dag fortsætter den på Vesterbro, mens den slutter af fredag og lørdag på Refshaleøen. Søndag står der ’hygge’ på planen, så til den tid skal tømmermændene efter fire dages udskejelser plejes.

Når der afholdes arrangementer, skal arrangørerne bede om tilladelse hos blandt andre politiet. Det har Distortion også gjort, og her har et af de store krav været, at der skulle opsættes chikaner, der er hastighedsnedsættende.

»Ligesom ved julemarkeder, på Strøget, nytårsaften på Rådhuspladsen og ved maratonløb, skal der tages nogle hastighedsnedsættende foranstaltninger. I dette tilfælde er det betonklodser,« siger vicepolitiinspektøren.

Ifølge kommunikationschef for Distortion Mai Young Øvlisen har Distortion selv dækket udgifterne til betonklodserne, som var et påbud fra både politiet og Københavns Kommune.

»Vi har for første gang i år sikret alle indfaldsveje ind i gadefest-områderne med betonklodser/hastighedsdæmpende foranstaltninger. Derudover har vi et professionelt sikkerhedskorps, som Distortions sikkerhedschef er ansvarlig for,« fortæller hun.

Da BT fangede nogle tilfældige festgængere på Nørrebro onsdag, var det da også tydeligt, at mange af dem havde lagt mærke til betonafspærringerne, som omringer festen. Og de var alle positive over at se, at der var lavet ekstra sikkerhedsforanstaltninger.

Desuden har politiet også lavet nogle andre synlige tiltag på gaderne, hvor de især lægger vægt på dialogbetjentene. Det er dem, der også kan ses ved for eksempel fodboldkampe, og som er iført den bemærkelsesværdige gule vest. De er på gaden for at sikre ro og dialog, og det er et tiltag, som Københavns Politi har stor succes med, fortæller Henrik Møller Jakobsen.

Distortion regner med, at der hver dag vil være 150.000 mennesker på gaden onsdag og torsdag, og at der på Refshaleøen - også kaldet Distortion Ø - vil være 15.000 mennesker.

Ditte Grosen (24) og Emilie Gad (25) har været til Distortion flere år i træk.Vi har faktisk ikke lagt mærke til, at de har sat de der betonklodser op. Men vi har tænkt over det, og vi snakkede om det tidligere. For man kan da godt være lidt bange for, om der skulle ske noget, når så mange mennesker er samlet. Man ved jo ikke, om der kommer en lastbil kørende eller noget. Det er lidt ærgerligt, at man tænker over den slags. Men sådan er det jo desværre. Men det er da dejligt, hvis der er sat betonklodser op rundt om. Det kan jo forebygge et angreb, og det er rigtig godt, synes vi. Men det er ikke noget jeg vidste. Og så har vi da også set, at der er en del politi rundt omkring. Og det er egentlig også meget betryggende. Det skaber underligt nok bare en ekstra forsikring om, at der er nogen, der passer på os og er opmærksomme på os.
Ditte Grosen (24) og Emilie Gad (25) har været til Distortion flere år i træk.Vi har faktisk ikke lagt mærke til, at de har sat de der betonklodser op. Men vi har tænkt over det, og vi snakkede om det tidligere. For man kan da godt være lidt bange for, om der skulle ske noget, når så mange mennesker er samlet. Man ved jo ikke, om der kommer en lastbil kørende eller noget. Det er lidt ærgerligt, at man tænker over den slags. Men sådan er det jo desværre. Men det er da dejligt, hvis der er sat betonklodser op rundt om. Det kan jo forebygge et angreb, og det er rigtig godt, synes vi. Men det er ikke noget jeg vidste. Og så har vi da også set, at der er en del politi rundt omkring. Og det er egentlig også meget betryggende. Det skaber underligt nok bare en ekstra forsikring om, at der er nogen, der passer på os og er opmærksomme på os. Foto: Camilla Schouw
Vis mere

27-årige Line Vestergaard (tv) havde sin første Distortion-oplevelse i år, mens 26-årige Elin Søland fra Norge har besøgt den københavnske gadefest før.Vi har da tænkt over, at der kan komme terror her på Distortion. Og vi er helt klart bekymrede over det. Vi ved ikke helt, om det hjælper noget med de der betonklodser, for der kan altid være muligheder for at lave et angreb her, hvis det er det, man vil.Det er rigtig godt, at sikkerheden er vigtig, og det kan man også se, når man kigger rundt. Vi var i udgangspunktet lidt nervøse, inden vi kom, fordi vi ikke kunne se noget om sikkerheden, når vi kiggede på nettet. Man kunne ikke se, hvad de havde gjort, for at sikre området. Men det er dejligt at se nu, at der er meget sikkerhed. Politiet er også meget synlige her, og det er meget rart. Vi kan ikke tage sorgerne på forskud, så vi må bare lade være at tænke for meget over det.
27-årige Line Vestergaard (tv) havde sin første Distortion-oplevelse i år, mens 26-årige Elin Søland fra Norge har besøgt den københavnske gadefest før.Vi har da tænkt over, at der kan komme terror her på Distortion. Og vi er helt klart bekymrede over det. Vi ved ikke helt, om det hjælper noget med de der betonklodser, for der kan altid være muligheder for at lave et angreb her, hvis det er det, man vil.Det er rigtig godt, at sikkerheden er vigtig, og det kan man også se, når man kigger rundt. Vi var i udgangspunktet lidt nervøse, inden vi kom, fordi vi ikke kunne se noget om sikkerheden, når vi kiggede på nettet. Man kunne ikke se, hvad de havde gjort, for at sikre området. Men det er dejligt at se nu, at der er meget sikkerhed. Politiet er også meget synlige her, og det er meget rart. Vi kan ikke tage sorgerne på forskud, så vi må bare lade være at tænke for meget over det. Foto: Camilla Schouw
Vis mere