Fyret topchef Jesper Rønnow Simonsen efterlod Skat i kaos og går selv ud af døren med en stor pose penge under armen.

Den øverste chef for Skat, styrelsesdirektør Jesper Rønnow Simonsen, modtager et gyldent håndtryk på 2.210.850 kr.

Han blev fredag fritstillet med øjeblikkelig varsel. Det skete samme sag skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremlagde en plan til syv milliarder kr. om bygge Skat op igen helt fra bunden.

Den 47-årige Jesper Rønnow Simonsen nåede at være chef for 6.000 ansatte i fire år. Efter sin fritstillelse modtager han løn i fratrædelsesperioden fra 26. august 2016 og i seks måneder frem til udgangen af februar 2017.

»Derudover ydes der et fratrædelsesbeløb svarende til 12 måneders løn,« oplyser Skatteministeriet.

I det omfang Jesper Rønnow Simonsen tager andet arbejde på det offentlige område i de sidste tre måneder af fratrædelsesperioden, modregner Skatteministeriet indtægten fra det nye arbejde i den udbetalte løn.

Hvis han med andre ord hurtigt går ud og få et andet job i det offentlige, vil han få dobbelt løn i tre måneder. Med en månedsløn på 122.825 kr. svarer det til 368.475 kr. lige ned i foret.

Den helt store jackpot scorer den fyrede skattedirektør ved at tage et job det private erhvervsliv med det samme. I så fald modregnes han slet ikke i fratrædelsesperioden og kan ved siden af lønnen i sit nye job sætte yderligere 736.950 kr. ind på bankkontoen frem til marts 2017, hvor han efter aftalen modtager sit gyldne håndtryk på 1.473.900 kr. samt pension.

Vælger han at tage den karrierevej, kan han med andre ord opnå en gevinst på 2,2 mio. kr.

Flere partier på Christiansborg har, siden Statsrevisorerne i januar rettede en sønderlemmende kritik af Skat, undret sig over, at de mange skandaler i Skat ikke fik konsekvenser for topledelsen. Man valgte kun at fritstille fire mellemledere, mens man undersøger, om der kan gøres et tjenesteligt ansvar gældende overfor dem.

Da Karsten Lauritzen torsdag aften ringede rundt til de borgerlige skatteordførere fra Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti og gav dem en kort orientering om sine planer, var i hvertfald en af den, Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance, utilfreds med ministerens manglende handlekraft.

Han betingede sig, at der ruller hoveder i Skat. Ellers vil Liberal Alliance ikke støtte planen, lød beskeden til ministeren.

»Forudsætningen for at støtte den plan, som Karsten Lauritzen lægger frem er, at der bliver placeret et ledelsesmæssigt ansvar for de skandaler, der har været,« siger Joachin B. Olsen.

Men den udlægning kan Karsten Lauritzen ikke genkende, sagde han under et pressemøde i går.

Kan du bekræfte, at et af de borgerlige partier har krævet, at du placerede et ansvar i topledelsen?

»Nej, det kan jeg på ingen måde bekræfte,« svarede Karsten Lauritzen og forklarede, at partierne tværtimod har fortalt ham, at den slags beslutninger er helt op til ministeren selv at træffe.

Hvad siger du til, at Joachim B. Olsen har sagt, at han har stillet det krav?

»Det billede kan jeg ikke genkende. Det er ikke årsagen. Når Jesper Rønnow Simonsen er blevet fritstillet, er det en beslutning, der er truffet for et stykke tid siden, fordi han desværre ikke er kommet i mål med den opgave, han fik for et år siden,« siger Karsten Lauritzen.