Et nyt initiativ skal gøre de hjemløse mere trygge og sørge for, at de kan få en nogenlunde rolig søvn. Efter flere overfald fra udlandske grupperinger har en frivillig vagttjeneste formeret sig, og torsdag aften var BT med på patrulje.

På Christianshavns Torv var der tumult den 29. maj. Et voldeligt optrin fandt sted, og en hjemløs fik blandt andet smadret en flaske i hovedet af mænd med udlandsk baggrund. Her til aften er der fredeligt, men det var netop den voldelige episode, der fik en ansat i et vagtfirma til at reagere.

Jamie Skriver, der er ansat som vagt, har kastet sig ind i kampen for at sikre tryghed, ro og orden omkring torvet på Christianshavn. Han dukker op om aftenen og om natten for at sikre sig, at de hjemløse kan sove nogenlunde fredeligt.

»Når der har været slåskamp, og man er blevet slået ned med en flaske, så er man selvfølgelig bange. Og når man så morgenen efter vågner ved, at overfaldsmanden står og glor én lige ned i ansigtet, så er det klart, man har svært ved at få lukket et øje,« siger Jamie Skriver.

Men hvad gør I så, hvis der opstår tumult?

»Det kommer helt an på situationen. Måske vil vi skille dem ad eller hjælpe dem med at kommunikere. Vores vigtigste opgave lige nu er, at fortælle de hjemløse, at der er nogle ekstra øjne på dem om natten, så de kan få en ordentlig søvn,« siger Jamie Skriver.

Gennem længere tid har der været fokus på chikane og voldelige overfald på hjemløse rundt om i København. De hjemløse har oplevet, at udenlandske grupperinger er voldelige eller opkræver husleje for at sove på de danske gader, og nogle af de hjemløse betegner det som en 'bandekrig'. Initiativtagerne vil nu forsøge at komme gnidningerne på gaden til livs, og målet er at skabe et vagtværn, der kan skabe mere sikkerhed for de udsatte.

Det fortæller Stinna Goldbach, der sammen med flere andre har taget initiativ til at patruljere omkring de hjemløse i København.

Frivillige vagter støtter de hjemløse i København med fløjer, så de kan fløje alarm, hvis de bliver overfaldet om natten. Her de hjemløses lille sove-på-gaden-aktionlejr ledet af Malene "Malle". En af de frivillige vagter Stinna Goldbach afleverer fløjter.
Frivillige vagter støtter de hjemløse i København med fløjer, så de kan fløje alarm, hvis de bliver overfaldet om natten. Her de hjemløses lille sove-på-gaden-aktionlejr ledet af Malene "Malle". En af de frivillige vagter Stinna Goldbach afleverer fløjter. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Det er især i nattetimerne, at de hjemløse føler sig utrygge. De har svært ved at sove, og så vil vi være med til at passe på dem, så de kan have lidt ro i sindet. De her mennesker er udsatte i forvejen, og vi vil hjælpe dem med, at de ikke får endnu flere problemer at bokse med,« siger hun.

Her til aften går Stinna Goldbach rundt og deler nødfløjter ud, så de hjemløse og utrygge beboere i området kan alarmere, hvis de oplever noget eller føler sig utrygge. Hun hiver et helt bundt fløjter i forskellige farver op af lommen og giver dem til hjemløse Marlene Granild, der blandt venner kaldes 'Malle'.

Laura blev hjemløs.

»Det er så vigtigt for os, at vi kan få lov at være i fred. Vi oplever, at de udlandske grupper stjæler fra os og andre borgere, og butikkerne har også problemer med dem. Nu kan vi bare fløjte højt, og så kommer vennerne løbende for at hjælpe os, hvis der er noget,« siger hun.

Marlene Granild er næstformand i den forening, der hedder Fra hjemløse til hjemløse, og hun har sammen med en gruppe andre lagt sig fast på Christianshavns Torv, hvor hun håber at kunne være i fred for uro og ballade.

»Det er bare super fedt, at vi har fået de her fløjter nu, så nu skal jeg bare finde de udsatte her fra området, så de kan få en fløjte,« siger 'Malle'.

De frivillige har siden onsdag taget fat på opgaven, og ifølge Jamie Skriver vil de forsøge at give de hjemløse nogle værktøjer til at nedtrappe konflikterne i den såkaldte 'bandekrig'.