Vi er på vej hen imod et sted, hvor det enkelte menneskes gøren og laden kan monitoreres fra sekund til sekund, og hvor man med rette kan spørge, hvem der overvåger én. Også selvom, at det ikke er noget ulovligt, man foretager sig.

Man kan følge vores økonomiske transaktioner, kommunikationstransaktioner og vores bevægelse i det hele taget, og det er dybt bekymrende, mener DJ, tv- og radiovært Dan Rachlin.

»At man kan se, hvornår jeg køber en hotdog, er det samme som hvis der bliver installeret et overvågningskamera i mit soveværelse. Hvis jeg render rundt i bar røv og svinger med min diller foran spejlet, så har jeg ikke lyst til, at det bliver overvåget, men på den anden side foretager jeg mig jo ikke noget ulovligt eller amoralsk,« siger Dan Rachlin.

Hvis man køber noget med kreditkort eller Mobile-Pay, så er der andre, der kan følge med i det. Den forhenværende minister og formand for Folketinget Thor Pedersen har i fredagens BT skrevet en kronik, hvor han argumenterer for, at den frie borger ikke længere eksisterer.

Han skriver blandt andet, at ’det pengeløse samfund resulterer jo i registrering af dig, hver gang du bruger din købekraft. Går du til en pølsevogn, registreres det. Du kan ikke bruge en krone, uden at det registreres’.

Dan Rachlin har ikke været udsat for, at hans transaktioner er blevet brugt mod ham. Men for nyligt er billeder af ham blevet misbrugt af folk på Facebook, Linkelin og Tinder, der har lavet falske identiteter med hans billeder. Han mener, at vi efterhånden skal være opmærksomme på, at vi ingen grad af frihed har i vores hverdag.

»Jeg er ubetinget enig med Thor Petersen i denne pointe. Og uden at jeg nødvendigvis har dårlig samvittighed kommer jeg til at føle mig overvåget i urimelig grad. Der er ikke noget ulovligt eller unaturligt i, at jeg søger på ’dame med store babser’ på Google. Men jeg har ikke lyst til, at det skal samles sammen og ender med at være en konklusion om, at ham der Dan Rachlin er en pervers stodder,« siger Dan Rachlin.

SE & HØR-skandalen var et godt eksempel på, hvad f.eks. viden om kendtes kreditkorttransaktioner kan betyde, når den slags detaljer kommer i de forkerte hænder.

»Der har været en konsensus i en stor del af befolkningen, der har sagt ”nåh ja, det er jo bare de kendte og hvad så?” Jeg kender nogle af de implicerede, som har udviklet en decideret paranoia, og som begyndte at være mistroisk overfor deres venner og nærmeste, fordi der pludselig på en parkeringsplads i Schweiz har stået en fotograf og journalist og taget et billede, fordi de har købt noget over kreditkort,« siger Dan Rachlin og fortsætter:

»Det er ikke ulovligt at være sin kone eller mand utro, og det er ikke ulovligt at drikke en øl til sin frokost. Jeg er bekymret for, at vi stilsigende har accepteret, at vores naboer holder øje med, om der står en bil, som muligvis foretager sig noget sort arbejde. Det minder mig simpelthen om DDR, Irak eller andet,« siger han.