Flere end 100 overnatninger på 5-stjernede hoteller og flybilletter til 20-30.000 stykket

ATPs direktører har tager på et utal af dyre flyrejser og boet på luksushoteller for dine pensionspenge. Nu kræver ministeriet en redegørelse - ATP lover at stramme op.

Danmarks nytiltrådte nationalbank-direktør Lars Rohde har sammen med andre direktører i ATP været med til at bruge alle danske lønmodtageres pensionsopsparing til at bo på nogle af verdens dyreste hoteller.

BT kan i dag afsløre, at i direktørerne i ATP over 100 gange siden 2007 har checket ind på femstjernede hoteller – der har de absolut dyreste værelser med priser på typisk 2.500 til 3.500 kr. pr. nat – selv om det er i strid med pensionsselskabets egne regler, der kun giver lov til at overnatte på middelklasse-hoteller.

Alene Lars Rohde har hele 28 gange i siden 2007 boet på fem-stjernede hoteller som udsendt for ATP, mens den konstituerede direktør Henrik G. Jepsen har boet på de dyreste hoteller 22 gange.

Sagen bliver taget så alvorligt hos Beskæftigelsesministeriet, der har ATP under sig, at ministeriet nu beder ATPs bestyrelse om en redegørelse for pensionsdirektørernes mange og dyre udlandsture. Flybilleterne har nemlig ofte kostet op til 20.000-30.000 kr. stykket.

I en mail til BT skriver departementschef i Beskæftigelsesministeriet Bo Smith.
- ATP skal følge de regler, der fremgår af ATP-loven. Bestyrelsen har ansvaret for, at retningslinjerne følges. Jeg kan i øvrigt oplyse, at Beskæftigelsesministeriet dags dato har bedt ATPs bestyrelse om en redegørelse, skriver han.
Flere gange har ATP-direktørerne også haft deres koner med på de pensionsbetalte luksushoteller i blandt andet Sydafrika og Florida. ATP betaler for konernes del af værelset, så længe der er faglige aktiviteter, mens konernes flybilletter samt ferieophold efter møderne skal trækkes fra i direktør-lønnen.

Men BTs aktindsigt viser, at ATP i et tilfælde aldrig har fået pengene retur for direktør Henrik G. Jepsens to dages ferieophold med kone og to børn på det femstjernede golf- og kurhotel Biltmore i Miami samt indkøb af golfudstyr for i alt 931,97 dollar - knap 5.000 kr. i 2008. Henrik G. Jepsen og hans familie havde forlænget et ni-dages fagligt ophold i Florida med de to ekstra feridage, som han efter reglerne selv skulle betale for.

ATPs økonomi- og it-direktør Lars Damgaard Sørensen fortæller, at direktørerne overtræder pensionselskabets retningslinjer, hvis de overnatter på fem-stjernede hoteller.

 - Vi har en regel om, at man kun må bo på mellemklasse-hoteller. Undtagelsen er, når vi deltager i konferencer, der foregår på bestemte hoteller. BTs gennemgang har dog fået os til at kigge på vores regler en gang til, fordi det kan se mærkeligt ud med fem-stjernede hoteller. Faktum er, at selv om det er hoteller med fem stjerner, så er prisen ofte på mellemklasseniveau, fordi vi opnår gode rabatter. Så fremover vil vores retningslinier angive beløbsgrænser på hotelovernatninger, siger Lars Damgaard Sørensen til BT.

Et check på hotellernes hjemmeside viser dog, at ATP ofte betaler fuld pris. På hotelbookingsider som hotels.com kan man få firestjernede hoteller i centrum bl.a. London og New York til ned til en tredjedel af prisen, som ATP har betalt. Man kan faktisk slet ikke få fire-stjernede hoteller, der er så dyre som ATP har betalt.

Inden for staten har man allerede beløbsgrænser for, hvor dyre hoteller, offentlige chefer må bo på for skattepenge. Her er prisniveauet sat efter mellemklassehoteller – og er ofte under det halve af, hvad ATP-cheferne overnatter for. Offentlige chefer må eksempelvis booke hoteller for op til 110 euro pr. nat i Tyskland, 150 euro i England og 285 dollar i New York ifølge ’Cirkulære om satsregulering for tjenesterejser’.

* Se kort med de mange udlandsrejser for direktører i BT

* Middage på Michelin-restauranter, barregninger på over 1.000 kr. for pensionsdirektør

* DF kræver at pensionsdirektører betaler tilbage