»Lad mig være ærlig: Jeg synes, at Roskilde Festivalen er syg. Konceptet er (blevet) sygt.«

Sådan skriver debattør, forfatter og karrierespecialist Birgitte Baadegaard i en kronik torsdag i Berlingske.

Roskilde Festivalen er godt i gang med de fire musikdage, og selv har hun sendt to børn af sted mod markerne lidt uden for Roskilde.

Birgitte Baadegaard har med andre ord fået masser af historier og viden om den populære festival, som hun ikke just er begejstret for.

»Det styrker nogle værdier (eller mangel på samme) i vores unge, som de ikke har brug for at få styrket, og som allerede findes til overflod i vores samfund: Egoisme, kamp, konkurrence, (miljø)svineri og ansvarsløshed. Læg dertil hæmningsløs druk og »livet i en rus«,« skriver hun i kronikken.

»Derfor elsker jeg også, hvis mine »unger« lider på lejren og i ventetiden op til. Jo mere, jo bedre.«

Hvad Birgitte Baadegaard formentlig havde været foruden var hendes datters oplevelse, da der blev åbnet op for campingpladsen i lørdags, og en styrtflod af unge mennesker blæste ind på de regnvåde græsarealer.

»I hvert fald har jeg de sidste tre år med unge på Roskilde Festivalen oplevet alt fra stjålne højtalere, smadrede telte og denne en horde af unge, som trampede min datter ned og blev ved med at løbe hen over hende. Ikke fordi de blev forfulgt af en sabeltiger, eller havde opdaget en tikkende bombe i en efterladt taske,« lyder ordene fra Birgitte Baadegaard.

»Næh, i kampen for at få fat i en teltplads kl. 23.30 om natten, fordi Roskilde Festivalen lod en gruppe unge vente med at komme ind pga. overbelægning og dårlig logistik.«

Hvis Birgitte Baadegaards børn indtil dags dato har haft støtte i deres deltagelse i Roskilde Festivalen, skal de ikke forvente økonomisk eller praktisk opbakning fremover. Selv om begge børn næste år er over 18 år, vil forældrene ikke længere bakke op om festival-projektet.

I kronikken skitserer Birgitte Baadegaard 10 Roskilde-bud, der alle stiller skarpt på ansvar – eller mangel på samme. Bud nummer fem handler om den store mængde affald, der efterlades.

»Det er i orden, at jeg sviner og efterlader alt mit shit. Der er alligevel andre, som rydder op efter mig, når jeg tager hjem. Kort sagt: Ansvar? Det er noget, de andre tager.«

Roskilde Festivalen bør erkende, at dens nuværende ramme har overlevet sig selv, skriver Birgitte Baadegaard.

»Tiden har ændret sig – herunder deltagernes antal og holdning. Det er nødvendigt at definere en ny ramme, som afkræver ansvarlighed, samarbejde og deltagelse fra dem, som køber billet – herunder fællesskab, skraldeindsamling og oprydning af eget skidt,« skriver hun.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Roskilde Festivalen om Birgitte Baadegaards hårde kronik.