Kritikken af døgninstitutionen Nexus fortsætter

Det hagler ned med kritik af døgninstitutionen Nexus. Men ledelsen mener, kritikerne har mistet grebet om den barske virkelighed bag institutionsdørene

En 14-årig pige fik lov at overnatte fast hos tre fremmede mænd ved Istedgade i København, mens hun reelt boede på Nexus. Sådan lyder blot en af de sager, som tidligere ansatte på den nordsjællandsk døgninstitution var vidner til. Men lederen af stedet siger i dag, at Nexus er virkeligheden, som ingen vil se i øjnene.

Jan Rose er en blandt flere tidligere medarbejdere, der er stået frem for at revse sin tidligere arbejdsplads Nexus. En døgninstitution i Nordsjælland med 12 unge beboere med misbrugsproblemer og psykiske problemer eller anbragt af Kriminalforsorgen for at afsone. Stedet var sidste søndag omdrejningspunkt i DRs 21Søndag, hvor de unges åbenlyse hashmisbrug blev kritiseret. I dag hævder flere af stedets tidligere ansatte over for BT, at ledelsen driver stedet uden kontrol med, hvad de unge foretager sig.



 

- For mig var Nexus rendyrket opbevaring af stærkt belastede unge. Der var ingen struktur, ingen kontrol og ingen konsekvenser for de unge, når de blev taget med joints eller åbenlyst røg hash. Den interne skole fungerede ikke, de unge mødte ikke op og sov dagen væk. Det var Københavns skraldespand, fortæller Jan Rose, der er tidligere ansat på stedet og én af de få, der ønsker at stå frem med navn.

I sagen med den unge pige, havde en 14-årig pige fået lov at forlade Nexus for at overnatte i en lejlighed tæt på Istedgade i København. Lejligheden bebos af tre fremmede mænd, og det er pigens mor, der er misbruger, der siger god for ordningen. Den tidligere ansatte Jan Rose protesterer, men Nexus opretholder ordningen, til pigens sagsbehandler i Københavns Kommune siger stop.

Hamid Vazin:

- Det er en rigtig ulykkelig sag. Men man er nødt til at huske i den sag, at vi ikke har forældremyndigheden, og vi kan reelt set intet stille op.

Ingen mirakelkure

Nexus er endestationen for mange unge, som bliver samlet op efter turbulente anbringelsesforløb på skiftende institutioner. Og den udfordring overrumpler simpelthen mange medarbejdere, mener lederen af Nexus, Hamid Vazin.

- Jeg forstår udmærket medarbejdernes frustrationer over ikke at kunne stille noget op. Men hvis man tror, at de her problemer kan løses med mirakelkure, så er man gået galt i byen. Nexus kæmper med akkurat de samme problemer som andre døgninstitutioner, men jeg tror desværre, at nogle glemmer, hvordan virkeligheden i dag ser ud, siger Hamid Vazin.

En anden, der kender Nexus indefra, er Fransk Fischer, som har fungeret i flere vikariater på stedet. Ifølge ham var grænsedragningen for ringe og sanktionerne for få, når de unge brød reglerne. Men lederen Hamid Vazin mener, at man har misforstået opgaven, hvis man tror, at vejen frem alene er sanktioner. For sanktioner giver konfrontationer, som fører til stigende magtanvendelser. Det stresser både de unge og de ansatte. Sidste år forlod 15 ansatte Nexus - inklusiv praktikanter og projektansatte, men udskiftningerne er svære at få bugt med.

Konfrontationer hver dag

- Jeg har én ung, der har givet mig seks langtidssygemeldte ansatte, som alle sammen er gået ned med flaget. Jeg synes nærmere, vi skal spørge, hvorfor vi overhovedet har unge i vores samfund, der får raske mennesker til at lægge sig syge, fordi de bliver truet eller oplever vold, siger Hamid Vazin.

Stort set hver dag ender en bagatel, et bisset trick på fodboldbanen eller et skub i dagligstuen med en konfrontation mellem de unge. Men mange i branchen er slet ikke gearede til ‘udadreagerende’ unge, mener lederen.

- Ingen af de faguddannelser, jeg kender til - heller ikke pædagoguddannelsen - uddanner folk, så de er i stand til at tackle så udadreagerende unge og får dem udviklet, som vi gør på Nexus.

Jeg ville ønske, at de tidligere medarbejdere og politikerne kom på banen med bud på, hvad vi skal gøre. For lige nu gør vi alt, hvad vi kan – plus 20 procent, siger Hamid Vazin.