En ond spiral af lave priser og alt, alt for stort udvalg. 

Sådan lyder essensen af den kritik, kok og kogebogsforfatter Hannah Grant retter mod supermarkederne og deres indvirkning på dansk madkultur. 

Det sker i det seneste afsnit af podcasten Spar Kassen. 

»Når jeg ser i grøntmontren: Du kan få det samme hele året. Det begrænser folks kreativitet. Uanset hvornår du kommer ned, kan du altid få jordbær, asparges, broccoli. Du kan få alt, også masser af grønt, der ikke er i sæson,« siger Hannah Grant: 

»Teknisk set er der hele tiden grøntsager, som er i sæson. Men det lærer vi ikke, fordi så køber vi bare varerne hjem fra Peru eller Egypten, og så er det hele der altid.«

Men hvorfor er det et problem, at vi har så stort et udvalg?

»Der er jo mange agendaer her. Klima og sundhed for eksempel. Og vi har lige set en rapport om, at danskerne ikke aner, hvornår noget er i sæson. Det kan jeg da godt forstå!«

Hvorfor er det et problem, at danskerne ikke ved, hvornår noget er i sæson?

»Når noget er i sæson, er der rigeligt af det - så det er billigt - og det smager fantastisk. Og hvis der er noget, du ikke kan få hele tiden, smager det bedre, fordi det er mere specielt, når det er der. Og når du skal arbejde med det, der er i sæson, får vi udvidet vores horisont,« siger Hannah Grant:

»Det jo en cirkel uden ende. Supermarkederne vil gerne sælge det, forbrugerne vil have, og kunderne køber det, de kan få i supermarkederne til den bedste pris.« 

»Folk bliver forvænt med, at varerne koster ingenting. Så der er jo nogen, der skal trække stikket på et tidspunkt og træffe en beslutning. Det tror jeg bare ikke kommer til at ske.«

Hør mere om Hannah Grants syn på dansk madkultur - og hendes bedste sparetip til madbudgettet - i det seneste afsnit af Spar Kassen. 

Lyt i Apple Podcast, Spotify eller ved at klikke play herunder.