KOMMENTAR

Det var dumt, det var uværdigt - og det var først og fremmest snyd, da Vincenzo Nibali på første etape af Vuelta España tog en skæbnesvanger beslutning om at lade sig trække op til gruppen med de andre favoritter.

Fra det øjeblik, optagelserne begyndte at florere på de sociale medier søndag aften til løbskommissærerne beslutning om at hælde den 30-årige Astana-stjerne ud af løbet, gik der mindre end en time.

Og lad det være sagt med det samme: Beslutningen om at sende Nibali hjem var den eneste rigtige.

At Astanas ledende sportdirektør Giuseppe Martinelli raser og henviser til, at den slags sker, »tusindvis af gange« i et cykelløb, er ynkeligt. Men desværre og symptomatisk for en sport, hvor argumentet om, at »de andre også gør det«  har været gangbart fra Lance til Landis og fra Riis til Rasmussen.

Ja, der findes tilfælde, hvor en stærkt klistret flaske rækkes ud af bilen og der trædes lidt kreativt på speederen. Og ja, der findes sprintere på bjergetaper, der udenfor kameraernes vågne optik bliver reddet fra helt at falde for tidsgrænsen.

Den slags kan og bliver der også slået ned på. Akkurat som argentineren Eduardo Sepulveda blev smidt ud af sommerens Tour de France, da han fik et lift på 50 meter i en bil efter en mekanisk defekt havde sat arbejdsredskabet ud af spil. Men at se igennem fingre med Nibalis dumme stunt er ikke muligt, hvis reglerne skal give mening.

Om noget vidner episoden også om, at Astana på de indre linier er et hold i splid med sig selv. I det desparate forsøg på at undsætte Vincenzo Nibali, tog sportsdirektørbilen så at sige sagen og rytteren i egen hånd inden der kom assistance til. Det var en panikreaktion, der ikke undslipper tv-kameraerne og de sociale mediers æra.

For Jakob Fuglsang kan Vincenzo Nibalis ydmygende exit fra det spanske etapeløb dog vise sig at blive et skub opad i hierarkiet.

Der går håndfaste rygter om, at den sicilianske team-kollega trods kontrakt for 2017 er i gang med at sondere markedet for et holdskifte i utide. Rygter taler om to interesserede hold i færd med at byde på Nibali. Og med Fabio Arus stjerne i hastig kurs opad, har Astana trods afgang fra Mikel Landa en fornuftig trup til næste år.

Både Tanel Kangert og den spanske komet Miguel Angel Lopez tripper i kulissen for at komme til fadet. Fuglsang har tålmodigt og loyalt arbejdet fra en plads i andet geled og kan reelt vise sig at blive manden, der skal køres for i næste års Tour de France.