En lang række elitefolk lever og ånder for deres sport i jagten på medaljer. Det betyder ofre og afkald i privatlivet. I en mini-serie møder vi badmintonspilleren Viktor Axelsen, svømmeren Pernille Blume og atletik-løberen Kristoffer Hari, der alle fortæller om, hvordan en hverdag ser ud, når man er ung eliteudøver. Her er er det Viktor Axelsen, som fortæller sin historie.

Viktor Axelsen har givet afkald på mange ting for at kunne spille badminton. Men det er præmissen for at være i eliten, fortæller han.

For godt ti år siden sad Viktor Axelsen på en bænk i Odense Badminton Klub. De andre fra fritidsklubben var taget på tur, mens den fynske dreng var cyklet til hallen for at træne. Det gjorde han to gange om dagen og så hurtigt hjem for at spise aftensmad, inden turen igen gik tilbage til hallen for at se, om der var nogle motionister, der manglede en at spille med.

I dag er skoene blevet større og Viktor Axelsen måler nu 1,91 meter, men glæden ved badminton er stadig den samme, men den glæde betyder også en masse fravalg.

Fødselsdage, venner og fester er nogle af de ting, som den 21-årige spiller har givet afkald på, efter han har viet sit liv til badminton.

»Jeg har givet afkald på en masse fester, byture og familiefødselsdage, som jeg nogle gange ikke kan være med til, fordi man enten skal træne eller er ude at rejse. Det er tit, at jeg ikke er hjemme på min egen fødselsdag eller min søster og mine forældres fødselsdage. Men det er sådan, det er, hvis du vil være en del af eliten,« forklarer den unge spiller.

Axelsen føler sig dog heldig over, at både familie og venner støtter op om de valg, han har taget.

»Det er jo ikke, fordi jeg ikke vil være der, men der er bare noget sportsmæssigt, der tager min tid,« siger han og fortæller om sit forhold til sin sport.

»Jeg ved ikke, om jeg vil sige, at jeg er gift med min badminton, men det har været en rigtig god ven igennem livet,« fortæller Viktor Axelsen i cafeen i Kastrup-Magleby Badmintonklub.

Normalt træner han i Brøndby, men på grund af renovering er træningen flyttet til Amager. Fritid er ikke et begreb, der er til at finde i den unge badmintonspillers liv. Derfor har Viktor Axelsen ikke særligt mange tætte venner.

»Jeg har fire rigtigt nære venner, som ikke bor i København, men det er nogle, jeg bruger rigtig meget tid på i weekenderne. Så tager vi ud og spiser brunch og går i biografen. I hverdagen er jeg omringet af mange mennesker, men det er ikke dem, jeg vil ringe til en mandag aften, hvis jeg har brug for at snakke,« siger fynboen med et skævt smil.

Eliteudøveren fortæller, at han ikke er typen, der åbner sig op for hvem som helst. Da han har valgt at prioritere de få nære venskaber, og det er dem, han kommer til, når der er noget.

»Jeg har med årene fundet ud af, at det er de bedste venner, jeg har. De er ikke mere end et opkald væk, hvis jeg har brug for at tale,« fortæller badmintonspilleren.

Viktor Axelsen kigger ud i hallen, hvor en håndfuld unge mænd træner, mens han begynder at fortælle om de mange rejser, han tager på alene.

»I perioden med kvalifikation til OL rejser jeg på den gode side af 100 dage om året, så det er lang tid, man er væk. Det lyder voldsomt, når man siger det højt,« lyder det fra ham.

»Jeg rejser selvfølgelig med en 15 stykker, men det er folk, jeg træner med. Men det passer mig fint, for jeg er en individualist, men det skal man også kunne finde ud af at være, specielt som singlespiller,« forklarer han.

Der er meget, man må give afkald på, når man som Viktor Axelsen satser så benhårdt på sin sport.
Der er meget, man må give afkald på, når man som Viktor Axelsen satser så benhårdt på sin sport. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Som blot 17-årig drog Axelsen over broen til København for at bo og træne. Det var dog ikke altid lige nemt for fynboen.

»Jeg havde svært ved at finde rundt i starten. Det var en hård tid, for jeg var også i gang med at tage mit kørekort. Så jeg pendlede til Glostrup station, når jeg skulle træne, og så skulle jeg skynde mig at hoppe på et tog, så jeg kunne nå teoritimerne. Og det hjalp ikke, at både bus og tog ofte var forsinket. Det var et helvede,« forklarer Viktor Axelsen med et grin og understreger, hvor glad og afhængig han er for sin bil.

I dag bor han ved Toftegårds Plads i Valby alene, og det passer egentlig fynboen udmærket. For han kan godt lide at være sig selv. Viktor Axelsens forældre har fra begyndelsen støttet deres søns drøm om at blive badmintonspiller, og det har givet det unge talent ro i sindet, at forældrene har været der fra starten af, da han tog beslutningen om at komme til tops i eliten.

»Jeg har altid haft opbakning hjemmefra, og mine forældre har altid bakket op om mine valg, som at få mere træning og have valgt skolen som det sekundære for at kunne træne mere,« siger han.

Viktor Axelsen prioriterede badminton over skolen, og det har hans forældre støttet ham i
Viktor Axelsen prioriterede badminton over skolen, og det har hans forældre støttet ham i Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Det er ikke særlig tit, at der er plads til at spille FIFA på sofaen eller bare nyde stilheden. Men det er Viktor Axelsens eget valg. Han har det bedst, når dagens program er fyldt ud. Og derfor adskilte den høje fynboer sig fra en tidlig alder fra hans klassekammerater.

»Mine skolekammerater tog blandt andet på netcafe efter skolen, men der var jeg ofte ovre i hallen i stedet. Jeg var faktisk også til morgentræning fra 7.-8. klasse, så allerede den gang måtte jeg vælge noget fra og havde ikke mulighed for at spille computer hele natten sammen med de andre drenge,« forklarer han.

Mange af badmintonstævnerne foregår i Kina, og derfor har Viktor Axelsen besluttet sig for at lære lidt kinesisk
Mange af badmintonstævnerne foregår i Kina, og derfor har Viktor Axelsen besluttet sig for at lære lidt kinesisk Foto: WANG ZHAO
Vis mere

Viktor Axelsen kører i sjette gear og pendler fra træning til studie og tilbage til træning flere gange om ugen. I Axelsens planlægning er det sporten, der er det primære, men han vil ikke undvære studiet. Derfor tager han enkeltfag på HF på Brøndby Gymnasium, men på et meget lavt niveau. Det betyder, at der er tid til et eller to fag om året, og han mangler stadig fire-fem fag for at færdiggøre sin uddannelse.

»Det fungerer godt for mig at læse ved siden af, så alt ikke er badminton. Det giver en god balance at have studiet og det kinesiske. For selvom jeg ikke går så meget i skole, kan jeg godt lide at lære og læse,« understreger den høje badmintonspiller, inden han fortæller om sin interesse for det kinesiske sprog og kultur.

»Undervisningen foregår over Skype. De er seks timer foran os, så jeg sidder omkring klokken 14 og får undervisning, mens min lærer sidder derhjemme. Jeg tror aldrig at de sover, i hvert fald ikke særligt meget,« fortæller han og forklarer hvorfor lige kinesisk:

»Det er godt at kunne, da mange af stævnerne foregår i Asien, og så kan jeg bedre forstå, hvis de taler om mig, men det har de lidt luret,« siger Axelsen med et skævt smil så smilehullerne kommer frem.

»Det er dog samtidig for at udfordre mig selv uden for banen, men også med et blik på, at det er et land, der er i udvikling, så måske vil jeg efter badmintonkarrieren kunne drage nytte af det,« siger Viktor Axelsen, der går med tanken om at starte egen virksomhed en dag.

Begge hans forældre er selvstændige, og det har da sin påvirkning. Som han siger, så ligger det selvstændige i blodet. Den høje dreng i sorte træningsbukser og lyseblå hættetrøje bliver eftertænksom, når han tænker på, om der kan sættes lighedstegn mellem ham og badminton.

»Badminton er en meget stor del af mig. Det er svært at undgå, når jeg har gået rundt med en ketsjer i hånden, siden jeg var seks år. Men jeg er en anden person ude for banen, end når jeg spiller. På banen har jeg dræberøjne og vil virkelig bare gerne vinde. Mens jeg uden for banen nok mere joker rundt og bare er en glad dreng,« forklarer Viktor Axelsen, inden han smutter ind igen til dagens første træning.

Viktor Axelsen fortæller her om, hvordan en hverdag ser ud, når man er ung eliteudøver

Mandag:
Står op kl. 06.00
Træning kl. 08-10
Behandling 10.30
Frokost kl. 11
Kinesisk (undervisning) kl. 12
Træning teknik + fysisk kl. 14.30-16.30
Læsning + tid til anden aftale om eftermiddagen
I seng kl. 22

Tirsdag:
Står op kl. 06.00
Træning 08.00-10.00
Fysisk med Mats Mejdevi fra Sportsbasics kl. 10.00-11.00
Frokost kl. 12.00
Træning kl. 15-16.30
Læsning eller anden aftale.
I seng kl. 22

Onsdag:
Står op kl. 06.30
Træning kl. 08.30-10.30
Frokost kl. 11.30
Kinesisk (undervisning) kl. 12.15
Træning kl. 15.30-17.30
Behandling 17.30-18.15
I seng kl. 22

Torsdag:
07.00 står op
08.00 Morgenmad
Træning 10.00-12.00
Fysisk med Mats Mejdevi 12.00-13.00
Frokost kl. 13.30
Kinesisk kl. 14.30
Træning el. fysisk kl. 16- ca 18. + sauna
Afslapning.

Fredag:
07.00 står op.
08.30 morgenmad.
10.30-12.30 træning
12.30-13.15 behandling
13.30 frokost
17 el. 18. evt. træning

Lørdag: FRI

Søndag:
Træning 9-11
Aftaler med venner/familie
Fysisk kl. 16 ca. + sauna