Børnebogen »Mustafas kiosk«, som er skrevet af danske Jakob Martin Strid i 1999, har fået nyt liv i Sverige. Flere læsere finder den racistisk og islamofobisk

I Danmark er bogen, som er fyldt med børnerim, blevet sammenlignet med Halfdan Rasmussens legendariske rim og remser. Forfatteren og tegneren Martin Strid blev i 2012 æret med Kronprinsparrets Kulturpris, men i Sverige har hans børnebog »Mustafas kiosk« på det seneste mødt så hård kritik, at udgiveren forsøger at få den trukket tilbage, skriver svt.se.

Bogen er udgivet i 1999 og kom på de svenske hylder i 2002, men har fået nyt liv i Sverige, hvor mange læsere er fortørnede over skildringerne af Mustafa, som de kalder racistiske og fulde af negative stereotyper af muslimske mænd.

»Bør små børn virkelig lære rim ved hjælp af islamofobi,« spørger en af brugerne således på det svenske forlag Kabusas Facebook-side.

Kabusas forlægger, Kerstin Aronsson, fortæller, at hun har modtaget mange telefonopkald og mails fra folk, der føler sig krænket over bogen, og som spørger, hvorfor den blev frigivet.

»Der er rigtig mange, der læser bogen, der virkelig godt kan lide den, og ikke opfatter den som racistisk. Men hvis nogle gør det, respekterer jeg det, men jeg synes, ??det er trist,« siger hun til svt.se.

Flere læsere har skrevet til Kerstin Aronsson og spurgt, om hun slet ikke havde set på billederne, inden hun udgav bogen. Hun er overrasket over den hårde tone og siger, at man så på bogen på en helt anden måde i 2002.

»Det var en bog, der kom ud i mange lande, og som er prisbelønnet, hvis jeg husker rigtigt. Ingen så på den på den måde dengang. Det kan være, at den offentlige debat har ændret sig gennem årene,« siger hun til svt.se og oplyser, at man nu har taget konsekvensen af kritikken og forsøgt at få bogen trukket tilbage fra de svenske boghjemmesider.

På Facebook har forlaget også skrevet en undskyldning til brugerne.

»Vi er oprigtigt kede af, at vi har såret og fornærmet både voksne og børn!,« skriver forlaget ifølge svt.se.

Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar fra bogens danske udgiver Politisk Revy og fra forfatter Jakob Martin Strid, men det har ikke været muligt.