Cirka 1200 flygtninge kan først søge om familiesammenføring efter tre år i stedet for ét år som først ventet.

København: Regeringens store asylstramning, der blev vedtaget i slutningen af januar, får konsekvenser med tilbagevirkende kraft.

Det skriver Jyllands-Posten.

1216 flygtninge, fortrinsvis fra Syrien, har inden for det seneste år fået den såkaldte midlertidige etårige beskyttelsesstatus, som gav dem ret til at søge om familiesammenføring efter ét år.

Men nu har de fået brev fra Udlændingestyrelsen med besked om, at der går tre år, før de kan søge om at få deres familier hertil.

Foreningen af Udlændingeretsadvokater mener, at den pludselige ændring fra ét til tre års ventetid kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Formanden for foreningen, Jytte Lindgård, forudser, at der vil blive rejst sager om disse forhold, i første omgang ved danske domstole.

- Det drejer sig om personer, som lovgiverne har givet en forventning om, at de kunne få deres familie hertil inden for et år, og så bliver det med ét slag lavet om til tre år. Vi mener ikke, at det er rimeligt på den måde at lave lovgivning med tilbagevirkende kraft, siger hun til Jyllands-Posten.

Jens Vedsted-Hansen, juraprofessor ved Aarhus Universitet og ekspert i udlændingeret, ser generelt ikke noget juridisk til hinder for at lave en lov med effekt for personer, der allerede har fået opholdstilladelse.

Men virkningen er her så indgribende, at denne gruppe ville have særligt gode chancer for at få medhold i en retssag om krænkelse af menneskerettighedskonventionen, vurderer han over for avisen.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser kritikken.

- Regeringen ønsker at begrænse tilstrømningen til Danmark mest muligt. Derfor strammer vi også familiesammenføringsreglerne for personer med midlertidig beskyttelse. Det er normal praksis, at denne type vilkårsstramninger også gælder personer, der allerede opholder sig i landet, siger hun til Jyllands-Posten.

/ritzau/