Landets haveejere får horder af ubudne gæster i denne tid. 2011 ser ud til at blive et rekordår for dræbersnegle. En særdeles våd sommer gør de danske haver til et sandt eldorado for de slimede dyr.

- Skybrud og regn er perfekt vejr for dræbersneglene. De elsker, når det er fugtigt, og i år er værre end de seneste år, siger biolog Hans Erik Svart fra Skov- og Naturstyrelsen.<

Især køkkenhaver, blomster og planter er guf for grovæderne. Og det er med at gå på sneglejagt for at få ram på både dem og deres æg, inden man har hele haven fyldt.

- Når de først begynder at lægge æg, stiger antallet eksplosivt, advarer biologen.

Dræbersnegle er tvekønnede, og det vil sige, at når to snegle parrer sig, kan de begge lægge æg. 

Ifølge Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside kan de hver især lægge op til 400 æg, og det vil sige, at to snegle kan nå at lave 800 æg i alt. 

-  Derfor er det med at få bugt med dem i tide, siger Hans Erik Svart.

Afliv dem forsvarligt

Foreningen Haveselskabet, som har 40.000 medlemmer landet over, bliver kontaktet af desperate haveejere, som vil have råd til at bekæmpe snegleinvasionen.

- Vi plejer at sige til vores medlemmer, at man skal aflive dem, men på en forsvarlig måde. Enten ved at klippe hovedet af dem med en havesaks eller dræbe dem med kogende vand, lyder rådet fra Haveselskabets direktør, Ole Münster.

Han understreger samtidig, at man skal undgå alt, hvad man kan købe af kemikalier og sneglegift.

- Gift skal man holde sig langt væk fra. Det kan vi ikke anbefale, og det kan ikke styres, siger han.

Det skyldes, at sneglegift også slår de nyttedyr ihjel i haven, der kan hjælpe dig mod dræbersneglene, hvilket kun forværrer situationen. Man skal også være opmærksom på at fjerne dræbersneglenes rester, når man har gjort kål på dem.

- Dræbersneglene er kannibaler, som vrimler til for at spise hinanden, når de for eksempel bliver trådt i stykker, siger biolog Hans Erik Svart.

Han foreslår derfor at grave de døde snegle langt ned i jorden, så andre ikke får færten af dem.