Hensyn til elefanters dyrevelfærd har fået flere charterselskaber til at droppe elefantridning på turprogrammet. Ekspert ser det som udtryk for, at den etiske forbruger har ramt rejsebranchen.

En tur på elefantryg har for mange danske turister været et underholdende indslag på rejser til Østen. Men flere rejseselskaber dropper nu at tilbyde kunderne udflugter på snabeldyrene.

Senest har tre af landets største charterselskaber, Spies, Star Tour og Apollo, valgt at tage elefantridning og elefantshows af programmet.

»Gennem flere år har vi haft elefantridning eller møde med elefanter som en del af vores udflugtsprogram i Thailand. Nu er der rejst en del kritik af den måde, elefanterne passes på, når de ikke arbejder og blandt andet står bundet med kæder. Derfor har vi besluttet at ophøre med at tilbyde udflugter med elefantridning,« siger kommunikationschef Torben Andersen, Spies.

En af de dyreværnsorganisationer, der har presset på for at få charterselskaberne til at sende elefantturene ud i kulden, er World Animal Protection.

»Elefantridning udgør et stort problem ud fra et dyrevelfærdsmæssigt synspunkt. Der bruges barske metoder til at »knække« elefanterne, så det er muligt for mennesker at håndtere dem,« siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Hun fortæller, at elefantridning i en lang årrække har været efterspurgt blandt rejsende til især Thailand og Indien. Nu har aktiviteten spredt sig, og elefantridning er også blevet populær i en række afrikanske lande, blandt andet Sydafrika og Zimbabwe.

Men elefanter, der dresseres til turridning med turister, er bare et ud af mange dyrevelfærdsmæssige problemer på turistdestinationer, lyder det fra organisationen.

»Desværre er elefantridning ikke det eneste problem, hvor vilde dyr bruges til underholdning for turister. Der er delfiner og spækhuggere, som vi kender det fra eksempelvis Seaworld (i Florida, red.), men der er også problemer med aber, løver og tigre, der dopes, så man kan have omgang med dem og klappe dem,« siger Gitte Buchhave.

Mickey Gjerris, der er lektor i bioetik ved Københavns Universitet, er enig i, at der er en lang række problemer forbundet med at bruge vilde dyr som »underholdning« for turister.

»Om det er en cost-benefit analyse, der ligger bag beslutningen om at ophøre med eksempelvis elefantridning, eller om det er fordi, branchen virkelig forstår de her dyrevelfærdsproblemer, det kan jeg ikke sige. Men for dyrene er det et skridt i den rigtige retning,« siger Mickey Gjerris.

Han ser det som udtryk for, at den etiske forbruger har ramt rejsebranchen.

»Der er ingen tvivl om, at dyreværnsorganisationer har vind i sejlene, og især i den vestlige verden er der stigende bevidsthed om dyrevelfærd. Vi har også set det med organisationen Anima, der har haft stor succes med en kampagne, som har fået en lang række firmaer og modehuse til at fraskrive sig brugen af pels på grund af de dyreetiske problemer, der er forbundet med det,« siger Mickey Gjerris.

»Om det så er fordi, at branchen har vurderet, at Anima har ret, eller fordi man ikke ønsker en offentlig diskussion om det, er ikke til at sige,« tilføjer han.