Børnehaven Sanna på Nørrebro i København er blevet anmeldt til ligebehandlingsnævnet. På børnehavens hjemmeside står der, at det kun er kvindelige pædagoger, der assisterer med toiletbesøg, ble- og tøjskift. Det har fået debattøren Karen West til at reagere med en anmeldelse.

Det tidligere medlem af Socialdemokraterne og Liberal Alliance indberettede tirsdag aften børnehaven til ligebehandlingsnævnet.

»Det er så stort et brud på ligestillingen og alt, hvad vi har knoklet for igennem årene. At mænd potentielt bliver anset som værende krænkere, det er jeg så vred over,« siger Karen West til BT.

Tirsdag skrev BT, på baggrund af et interview i Radio24syv, om Børnehaven Sanna på Nørrebro i København, som har nedskrevne regler angående mandlige pædagogers omgang med børnene. På børnehavens hjemmeside står der, at det kun er kvindelige pædagoger, der assisterer med toiletbesøg, ble- og tøjskift.

Indberetningen bliver dog formentlig aldrig rejst. Det skal nemlig være en person, der er direkte berørt af forskelsbehandlingen, der lægger sag an. Altså skal en mandlig pædagog rejse sagen, og det er præcis hvad pædagogernes fagforening, BUPL, ønsker.

»Vi har i BUPL længe ønsket at tage en sag til ligebehandlingsnævnet. Men det kræver, at en mandlig pædagog rejser sagen. Så det bliver desværre heller ikke denne gang,« siger Elisa Bergmann, som er formand i BUPL, til BT.

Karen West er godt klar over, at sagen næppe kommer for ligebehandlingsnævnet, men hun har ikke tænkt sig at give op. Hun vil i stedet kontakte Københavns Kommune, for at få dem til at tage sagen op, da Børnehaven Sanna får tilskud fra Kommunen.

»Kommunen må gå forrest her. Argumentet med, at der tidligere har været pædofile pædagoger, holder jo ikke. Det svarer jo til at sige, at ingen må køre bil, fordi der har været spritbilister,« siger Karen West.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formanden for pædagogernes fagforening, BUPL, Elisa Bergmann.
Formanden for pædagogernes fagforening, BUPL, Elisa Bergmann. Foto: Sif Meincke
Vis mere

Ifølge Elisa Bergmann fra BUPL er der med Børnehaven Sanna tale om en enlig svale. Der er ikke mange børnehaver med så diskriminerende regler, som de vurderer, at børnehaven på Nørrebros regler er.

»Det er jo at bryde loven, og det er Københavns Kommune, der har ansvaret for at få bragt det i orden,« siger Elisa Bergmann.

»Vi vil ikke have forskelsbehandling«

Kvinden med det overordnede ansvar er Borgmesteren for Børn og Unge i Københavns Kommune, Pia Allerslev fra Venstre.

»Jeg er helt enig i, at de institutioner vi har aftaler med, selvfølgelig skal overholde loven. Vi (Københavns Kommune, red.) har henvendt os til børnehaven og sagt, at vi ikke kan have en driftsaftale med dem, hvis ikke de holder loven« siger Pia Allerslev til BT.

Børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune har nu indkaldt Børnehaven Sanna til et møde, hvor børnehaven vil blive bedt om at rette reglerne.

Artiklen fortsætter udner billedet.

Borgmester for Børn og Unge i Københavns Kommune, Pia Allerslev (V), er nu gået ind i sagen om Børnehaven Sanna på Nørrebro, som har særregler for mandlige pædagoger.
Borgmester for Børn og Unge i Københavns Kommune, Pia Allerslev (V), er nu gået ind i sagen om Børnehaven Sanna på Nørrebro, som har særregler for mandlige pædagoger. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

»Der skal ikke være forskel på mandlige og kvindelige pædagoger. Vi vil ikke have forskelsbehandling og mistænkeliggørelse af mænd på baggrund af ubegrundede bekymringer. Både af moralske grunde og lovmæssige grunde,« siger Pia Allerslev og tilføjer:

»Jeg forventer, at der bliver rettet op på det. Hvis ikke der bliver rettet op på reglerne, vil vi selvfølgelig tage vores samarbejdsaftale op til overvejelse.«

Ikke en enlig svale

Else-Marie Buch Leander er forsker ved Aarhus Universitet i frygten for pædofili og pædofilianklager. I 2013 udgav hun med to andre forskere undersøgelsen ‘Retningslinjeundersøgelsen 2012’, som undersøgte institutioners retningslinjer for at forebygge seksuelle overgreb på børn og ubegrundet mistanke om seksuelle overgreb på børn.

Hun er ikke overrasket over, at der findes institutioner med særregler for mandlige pædagoger. Ifølge hende er det nye i denne sag, at en institution skilter så tydeligt med deres regler, som det er tilfældet med Børnehaven Sanna.

»I praksis findes der andre institutioner med lignende regler, men de skilter ikke med det på samme måde. Man kan næsten ikke opdrive institutioner, som vil stå frem med, at de har de her regler. Det Sanna gør, er ikke så meget anderledes end de andre. Børnehaven Sanna skilter bare med det,« siger Else-Marie Buch Leander til BT.

Ifølge hende bunder reglerne i en ubegrundet frygt for pædofili i daginstitutioner.

»Der finder meget få overgreb sted i danske daginstitutioner, så risikoen for et overgreb er forsvindende lille. Der er ikke noget rationelt grundlag for at frygte overgreb,« siger Else-Marie Buch Leander.

De fleste institutioner har regler om bleskift, toiletbesøg og lignende, men de gælder for begge køn og ikke kun mændene, som det er tilfældet i Børnehaven Sanna, oplyser Else-Marie Buch Leander.

Hun er dog ikke i tvivl om, at særreglerne for mænd er diskriminerende og potentielt skadelige for børnene.

»At være pædagog er jo blandt andet en omsorgsopgave, og hvis mændene ikke kan drage ordentligt omsorg for børnene, men holder afstand til dem af frygt for en anklage, eller fordi de ikke må, risikerer børn at få et mindre nært forhold til mænd og mindre tillid og tryghed generelt, ligesom de får mindre af al den fysiske aktivitet som for eksempel tumlen, som de mandlige pædagoger tit er rigtige gode til,« siger Else-Marie Buch Leander.

Debatten rykker ved frygten

Selvom Københavns Kommune nu går ind i sagen med Børnehaven Sanna for at få ændret børnehavens regler, så er det fortsat vigtigt at have debatten, mener Elisa Bergmann fra BUPL.

»Vi har brug for mangfoldighed i daginstitutionen, og debatten i sig selv gør rigtig meget. Vi troede, at de fleste mænd ville have de større børn, men vores egne undersøgelser viser, at det heldigvis ikke forholder sig sådan,« siger Elisa Bergmann.

Og netop det at tale om problematikken og frygten er ifølge Karen West det vigtigste for at komme det til livs.

»Jeg er sikker på, at hvis vi tager den her diskussion på en ordentlig måde, så får vi også løst problemet. Men hvis folk bliver bekræftet i, at den her irrationelle frygt er berettiget, så er det jo selvforstærkende. Det er utroligt uheldigt for ligestillingen,« siger Karen West.

BT har været i kontakt med Børnehaven Sanna, men de ønskede ikke at medvirke i denne artikel.