Hele Danmark fulgte kampen mod kiloene i tv-programmet 'Livet er fedt'. Men hvordan er det gået deltagerne siden?

- Det er dejligt at være en flot pige.' Sådan siger den 35-årige Merethe Kasten, som blev landskendt i TV2s 'Livet er fedt'-udsendelser, og som senest vakte opmærksomhed, da TV2 med udsendelserne 'Merethes mave' fulgte hendes slankeoperation.

I dag vejer hun 82 kg, og det er jo noget ganske andet end de 165,3 kg, hun i sin tid var oppe på, og som gjorde hende bange for at dø af overvægt. Ja, hun har faktisk halveret sin vægt og er glad for sin nye tilværelse.

- Som menneske er man den, man er - uanset hvad. Man bliver ikke nødvendigvis mere lykkelig, fordi man bliver slank. Men der er ting, som bliver nemmere og mere overskuelige. Og så åbner der sig en verden, som jeg ikke så før operationen,' siger hun.

Hun ved godt, at hun efter slankeoperationen ikke kan gå amok her i juletiden med kogte klejner eller konfekt.

- Men jul og nytår drejer sig ikke om det, man spiser. Det, som er vigtigt, er at være blandt dem, man holder af' siger hun.

Gang i butikken
Det er nu snart ni måneder siden, hun åbnede sin butik 'Merethe K' i Fredericia. Hun har stor indsigt i, hvilke problemer, der kan være som overvægtig - sådan rent tøjmæssigt, og hun er lykkelig for den opbakning, hun har fået af kunder fra hele landet. Det har givet hende blod på tanden. Til februar vil hun præsentere sin første kollektion på modemessen i Bella Center i København, og hun er også ved at få lavet en landsdækkende netshop.

Er der for megen fanatisme omkring bekæmpelse af overvægt?

- Alt med måde. Det er jo utopi at tro, at man f.eks. kan leve et liv uden soft ice, men for mit vedkommende sker det på den måde, at jeg højst spiser to eller tre skefulde. I det daglige skal jeg spise mange små portioner, og juleaften var det også kun en lille portion, jeg fik. En kartoffel, lidt sovs, lidt rødkål og et lille stykke flæskesteg uden fedt og flæskesvær,' siger Merethe Kasten, som er mor til to, og som til foråret planlægger en række nye foredrag rundt i landet.

- Efter min operation har hverdagen nu indtaget sin plads, og jeg føler, at jeg har fået det virkelig godt,' siger hun.

Allan: Jeg har fået selvtillid
Den 55-årige Allan Petersen må måske nok konstatere, at han har tabt kampen mod overvægten, idet han vejer 162 kg, ligesom han gjorde, da 'Livet er fedt'-udsendelserne startede.

Men så har han til gengæld fået meget mere selvværd end tidligere, og han er lykkelig for det job som rådhusbetjent i Gladsaxe Kommune, han fik midt under TV-udsendelserne, og som han stadig bestrider.

- Man har jo kun det ene liv, og det skal man nyde - også her i julen. Derfor nyder vi også almindelig julemad, og i det hele taget har jeg nu et dejligt familieliv sammen med min Nancy.

Vi prøver ind imellem at smide nogle af de mange kilo sammen. Jeg giver ikke op, men må indrømme, at det hele er lidt yo-yo-agtigt.

Jeg nåede i sin tid ned på 140 kg, men nu har jeg min gamle vægt igen. Jeg har aldrig været god til grøntsager, og jeg må indrømme, at jeg nok spiser lidt forkert. Men, mens jeg tidligere kunne tage mig en ordentlig skovlfuld, så æder jeg ikke los mere,' fortæller Allan.

Allan Petersen har altid været meget interesseret i sport. Motion er det så som så med, men han elsker stadig f.eks. at dømme håndboldkampe.

- Sport er mit liv, og jeg synes, det er vigtigt at komme ud blandt andre mennesker. Det er også med til at underbygge mit selvværd,' siger han.

Line: Man må ikke være fanatisk
Line Laursen, 27, er uden tvivl den af de medvirkende i TV2s 'Livet er Fedt'-udsendelser, som fik tacklet sine overvægtsproblemer mest effektivt.

Hun har siden hen fået succes på flere måder i sit liv, og det har givet hende meget mere selvværd og selvtillid, end da hun som ung trøstespiste sig til de alt for mange kilo.

Det var ikke spor skægt at veje 104 kg som 20-årig - meget sjovere er det nu at være nede på 75 kg og have en flot og veltrænet figur. Samtidig er hun motions- og fitness-instruktør og har fået sin egen brevkasse i 'Ude og Hjemme'. Der er bogstavelig talt 'vægt' bag hendes ord, fordi hun har prøvet det hele selv.

- Jeg går ind for en sund og fornuftig livsstil, men der skal også være plads til f.eks. at holde jul. Jeg går ikke ind for fanatisme. Jeg har hørt om folk, som juleaften spiser mager kalkun og bagte rodfrugter. Det er for overfanatisk.

Når man skal tabe sig, skal det ikke være en slankekur, men en livsstil, man går i gang med. Det skal være fornuften, som driver værket,' siger hun.

Rygestop kostede

Hun er ved at blive færdig med uddannelsen som klinisk diætist og har f.eks. sit eget slankehold i Horsens, som hun leder.

- Det gælder om at gribe chancen, når den er der, og ikke lade sig skræmme. Jeg er holdt op med at ryge, og det betød, at jeg tog tre kilo på, men fordi jeg nu lever, som jeg gør, så har de tre kilo sat sig som muskler,' siger hun.

Marianne: Jeg er dødtræt af de tynde
- Jeg vil hellere dø med et stykke gåsebryst i munden end med en gulerod for næsen.'

Sådan siger Marianne Klüver, 52, der ikke er bleg for at indrømme, at hendes vægt er tilbage på 130 kilo, sådan som den var, da 'Livet er fedt'-udsendelserne startede.

- Men humøret er ikke ringere af den grund, og jeg vil have lov til at leve livet, uanset om der er fejl ved mig eller ej. Hvorfor skal man leve et liv i et slanke-helvede, hvis man ikke får noget positivt ud af det?

Man skal leve livet - uanset om man er tyk eller ej.

Jeg er faktisk dødtræt af de tynde og dygtige med de mange »rigtige« meninger. Forleden var der én, som foreslog, at der skulle være afgift på overvægt. Jeg synes hellere, de skulle holde deres kæft og lade os i fred,' siger Marianne, som bor i Sæby mellem Kalundborg og Slagelse.

Fik en blodprop

For et års tid siden fik Marianne Klüver en blodprop i benet, og hun erkender, at der er visse besværligheder ved at veje meget.

Hun er holdt op med at spille badminton. Det bliver ikke til meget mere motion, end som hun slagfærdigt siger 'at blinke med øjnene'.

Og så kan hun lide at gå en tur en halv times tid hver dag.

- Det kan godt være, at der er noget i vejen med mit slanke-gen, men heldigvis fejler humør-genet ikke noget. Tidligere kunne jeg ofte være psykisk lidt nede, men jeg føler, at jeg har det rigtig godt rent psykisk lige nu. Jeg laver billeder og musik på min computer og er i kontakt via nettet med mange mennesker,' fortæller hun.