Japanske Hiroo Onoda blev kendt som soldaten, der aldrig gav op. Selvom Anden Verdenskrig var ovre, nægtede han at forlade sin post på en lille filippinsk ø, hvor han opholdt sig i 29 år efter krigen. Torsdag døde han i en alder af 91 år.

Han var løjtnant af anden grad og blev sendt til øen Lubang i Filippinerne i 1944 i forbindelse med Anden Verdenskrig. Japan overgav sig året efter, men den besked nægtede Hiroo Onoda at tro på. 

Japans styrker blev efter krigen spredt over et stort område, der dækkede Kina, Sydøstasien og Stillehavet, og mange soldater døde af sult eller begik selvmord - andre valgte helt at overgive sig til fjenden.

På Lubang havde Hiroo Onoda tre andre japanske soldater under sin kommando, og de levede i den tro, at krigen stadig var i gang. Deres føde betod primært af bananer og kokosnødder, og undervejs slog de sågar beboere på øen ihjel, da man troede, de var fjender.

Standhaftig og med ordren om ikke at forlade øen, blev Hiroo Onoda, mens de tre andre sideløbende døde under ildkamp eller overgav sig til filippinske soldater. 

I 1974 forsøgte en japansk studerende, Norio Suzuki, at finde frem til Hiroo Onoda, der allerede på det tidspunkt var en helt i hjemlandet. Norio Suzuki fandt krigsveteranen og forsøgte at forklare ham, at krigen var ovre.

Hiroo Onoda ville se beviser.

Det endte med, at den japanske regering sendte en delegation bestående af blandt andre Hiroo Onodas bror og hans tidligere kommandør for at løse ham fra sin ordre.

Han blev modtaget som helt i Japan og var det indtil sin død. Mens omverden betragtede hans gøren som ligegyldig og spild af tid, blev han i hjemlandet hyldet for sin pligt og udholdenhed. Han blev modtaget med taler fra politikere samt en klækkelig sum for sit arbejde. Men han vendte hjem til en ny verden med skyskrabere, fjernsyn og atomvidenskab. En verden, han aldrig fandt sig tilpas, skriver New York Times.