Danske byggemarkeder som Silvan og Harald Nyborg går nu sammen i et nyt partnerskab med Dansk Erhverv og DI samt Miljøstyrelsen for at sikre, at byggemarkederne fremover lever op til reglerne.

Det sker, efter BT på baggrund af laboratorietest udført for Forbrugerrådet Tænk Kemi i januar i år afslørede, at næsten hver tredje - 18 ud af 58 - plastprodukter som haveslanger, ledninger og fodbolde købt i byggemarkederne indeholdt ftatalater, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det selv om byggemarkederne havde oplyst, at plastprodukterne ikke indeholdt de ‘særligt problematiske’ stoffer som netop bestemte ftalater, som EU enten er i færd med at udfase eller holder skarpt øje med, fordi de er under mistanke for blandt andet at kunne skade udviklingen af mandlige kønsorganer hos fostre.

Byggemarkederne mødes tirsdag med de øvrige deltagere i partnerskabet for at finde løsninger på problemet, herunder at udvikle et værktøj, der gør det lettere at identificere produkter med de særligt problematiske stoffer.

»Det handler om at beskytte forbrugerne mod skadelig kemi og sikre, at man kan få oplyst, om produkter indeholder særligt problematiske stoffer, som man har ret til,« siger kontorchef i Miljøstyrelsens kemikalieenhed Henrik Søren Larsen.

Administrerende direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre Palle Thomsen fastslår, at Danske Byggecentre ‘står fuldt ud bag en fælles indsats om at løfte kompetenceniveauet hos medlemmer og leverandører.’

Parallelt med det fælles arbejde i partnerskabet gennemfører Miljøstyrelsens i år en kontrol af produkter fra byggemarkeder. Kontrollen gentages i 2018 eller 2019.