Hvert år dør 15.000 danskere af kræft. Mange af dem kunne reddes, hvis deres sygdom blev opdaget i tide.

Ny forskning giver håb for fremtidens kræftsyge. En simpel blodprøve afslører, hvem der har risiko for at få kræft.

Sammen med to kollegaer har professor Børge Nordestgaard fra Herlev Universitetshospital vist, at der er en tæt sammenhæng mellem betændelse i kroppen og kræft. Sammenhængen offentliggøres i det anderkendte amerikanske lægetidsskrift »Journal of Clinical Oncology«. Betændelse i kroppen måles i CRP.

- Et forhøjet CRP kan være en tidlig advarsel om, at der er kræft i kroppen. Vi tror, det er betændelse omkring kræftsvulsten, der afslører sig i blodprøven. Finder man kræften i tide, kan sygdommen ofte fuldstændigt helbredes, siger Børge Nordestgaard.

Læs mere nedenfor

Større dødelighed
Forskerne har fulgt 10.000 mennesker i 16 år i den såkaldte Østerbroundersøgelse. Det viser sig, at mennesker med højt CRP har 30 pct. større risiko for at få kræft end andre. Gælder det lungekræft og muligvis kræft i tarmen, er risikoen op til 100 pct. større.

- CRP kan især afsløre skjult kræft i lunger eller tarme, der ellers kan nå at vokse sig meget stor, inden den opdages, siger Børge Nordestgaard.

Han mener, at patienter med et højt CRP bør screenes grundigere. Har de allerede kræft, skal sygdommen behandles aggressivt. For CRP- tallet har afgørende betydning for chancen for at overleve kræft. Efter fem år med kræft var kun 40 pct. af de patienter, der havde et højt CRP, i live, mens hele 70 pct. af de patienter, der havde et lavt CRP, stadig var i live.

- Patienter med højt CRP skal følges ekstra grundigt, for de har en mere dødelig sygdom end andre, siger læge Kristine Allin, der står bag undersøgelsen.

Kræftens Bekæmpelse hilser de nye forskningsresultater velkommen.

- Der er tydeligvis en sammenhæng mellem CRP og kræft, men prøven er endnu for upræcis, siger overlæge Niels Ebbe Hansen.

Kræft er nemlig ikke den eneste sygdom, der påvirker CRP-niveauet i kroppen. Det gør for eksempel også halsbetændelse, leddegigt og åreforkalkning.