Hvordan skal Superligaen se ud i fremtiden? Det svar får de danske fodboldfans først i juni måned, når DBUs bestyrelse skal forholde sig til, om ligaen skal bevares med sit nuværende format eller udvides samt muligvis krydres med et slutspil.

Desuden kan pokalturneringens semifinaler ændres fra to kampe til én kamp på neutral bane. Der er cirka 800.000 organiserede fans i Belgien og set fra et fan-synspunkt får slutspilsmodellen ikke mange roser med på vejen.

Men der tegner sig nu et billede af, hvilke modeller DBUs top skal forholde sig til. Det er de danske klubbers interesseorgan Divisionsforeningen, der skal indstille et forslag til DBU på baggrund af den undersøgelse og de analyser, som det hollandske firma Hypercube har foretaget her i foråret. Hypercube har været i dialog med klubberne i Superligaen og 1. division, samt fans, TV-stationer og øvrige medier og andre relevante interessenter.

Omfanget af mulige modeller er ifølge BTs oplysninger snævret ind til fire. To med 14 hold og to med 12 hold. Det er dem, klubberne nu skal diskutere.

»Arbejdsprocessen videre frem er, at nu skal klubberne diskutere sig til enighed ud fra de forskellige parametre, når de præsenteres for Hypercubes rapport i næste uge. Derfra skal vi 20. juni fremlægge en anbefaling til DBU,« siger Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen.

LÆS OGSÅ

Han har endnu ikke set hollændernes endelige rapport, men blandt de sidste fire modeller er en gammel kending, nemlig den variant som firmaet Capacent kom frem til som mulighed i 2009, hvor det ligeledes var på tale at ændre ligaformatet.

»Min mavefornemmelse siger mig, at der sker en ændring, men hvis ikke der gør, fungerer den nuværende struktur og har gjort det længe,« siger Claus Thomsen.

Men undersøgelsen viser også, at der er knaster, der skal høvles af. Størsteparten af trænerne i de to bedste rækker ønsker en kalender med 30 kampe. Andre interessenter vil have 36 kampe for at øge medieomtale, opmærksomhed og omsætning.

Desuden skal der findes plads til flere kampdage i kalenderen. Modeller med 14 hold viser de bedste undersøgelsesresultater i forhold til flere tilskuere, større sportslige udfordringer og øget omsætning, men flere hold vil kræve flere kampdage. Det kan blive nødvendigt at søge om dispensation hos UEFA til at afvikle kampe kl. 18.00 på tirsdage og onsdage med Champions League.

Hybercube havde ligeledes en afgørende finger med i spillet omkring omstruktureringen af den belgiske liga, der er skåret over tre forskellige former for playoff-slutspil, men sammenslutningen af belgiske fangrupper advarer mod at gå ned af den vej.

»85 procent af de belgiske fans var imod at indføre en slutspilsmodel, da det blev vedtaget i 2009, og vi har netop gennemført en online-undersøgelse hos fansene, der viser, at 85 procent stadig er modstandere af den model,« siger de belgiske fangruppers talsmand, Dirk Vos, som BT har mødt under et besøg i København, hvor han har fortalt fangruppen Brøndby Supporters Trust om de belgiske erfaringer.

»Det er blevet dyrere at være tilhænger af et af de hold, der slutter i top 6 og kommer med i slutspillet om mesterskabet. For de resterende klubbers fans er sæsonafslutningen blevet hamrende uinteressant. Så grundlæggende er det min holdning, at en enkel og ukompliceret struktur er den bedste for alle parter,« siger Dirk Vos.

Han peger blandt andet på, at klubberne nu må sælge to sæsonkort pr. sæson – et til den indledende liga og et til slutspillet.

»Det koster mig nu 4.000 kroner for de to sæsonkort. Det er mange penge, hvis man også gerne vil have sine børn med på stadion og videregive den arv,« siger Dirk Vos, der er Gent-tilhænger.

»Flere af de belgiske topklubber er utilfredse med playoff-systemet, og nu skal det så igen laves om. Det har sin egen fortælling, synes jeg. Etikken er jo væk, fordi når først systemet er lavet om en gang efter en computerskabelon, kan man bare gøre det igen og igen, men de glemmer en ting: En fodboldfans passion og drømme kommer fra hjertet og ikke fra et computerprogram,« siger belgieren.