Ansigtet lyste ikke just euforisk op hos Brøndbys cheftræner Niels Frederiksen efter derby-sejren over FC København, selvom han godt kunne tillade sig at være både lettet og lykkelig.

For med 3-1 og tre point søndag eftermiddag har Frederiksen sikret sig arbejdsro resten af dette efterår.

Burde han så ikke allerede have haft det, når han blot har været cheftræner i klubben få måneder? I princippet jo, men virkeligheden er bare, at presset er enormt i Brøndby, og selvom alle i klubben konstant slår fast, at den arbejder med det langsigtede for øje, var Niels Frederiksen i gang med en ond spiral med nederlag på nederlag, usammenhæng spil og et hold uden et stærkt defensivt fundament.

Samtidig var kritikken tiltagende, og alle har, med rette, sat spørgsmålstegn ved Frederiksens fremtid i Brøndby. Den debat var fortsat for fulde drøn under den forestående landskampspause, hvis FCK havde kørt hjemmeholdet over til derbyet. Nu parkeres den snak for en god periode.

Når debatten om en eventuel fyreseddel har kørt igennem den seneste tid, handler det også om den historik, Niels Frederiksen er ankommet til klubben med. Vi ved, han ikke var Brøndbys førstevalg, og det er ikke fodbolddirektør Carsten V. Jensen, der selv har peget på Frederiksen som sin mand. Den slags har det med at sætte sig i bevidstheden, når man skal lave en vurdering af Niels Frederiksens situation.

Brøndbys cheftræner kan sagtens puste lettet ud ovenpå 3-1 sejren søndag. Det var ganske enkelt fortjent, og den blev grundlagt på baggrund af en klog indsats kombineret med et fint udtryk på banen. Præcis det som holdet har eftersøgt så desperat.

Sejren må også give Niels Frederiksen fornyet optimisme, og man kan ikke bebrejde ham, hvis han langsomt var begyndt at blive en anelse fortvivlet.

Brøndby rykkede sig hastigt i den forkerte retning, men nu ligner det, at skibet er på vej til at blive styret ind på rette kurs. Den oplevelse havde Frederiksen hårdt brug for.

En formationsændring fra 4-3-3 til 3-5-2 ville Niels Frederiksen ikke selv hæfte sig alt for meget ved efter kampen, men det er alligevel nærliggende at tro på, det er den formation, han nu vil arbejde videre med. Det er ikke det samme som at sige, at Brøndby ændrer på spilfilosofien, det må Frederiksen faktisk ikke i forhold til klubbens strategi, men justeringen i opstillingen kan sagtens komme.

Det giver god mening, for typerne i truppen passer bedre til 3-5-2 end den sædvanlig 4-3-3. Sidstnævnte så i virkeligheden mere skæv ud, fordi der blev tvunget spillere ud på uvante positioner for at få systemet til at passe.

3-5-2 er i øvrigt også den formation, Niels Frederiksen til tider praktiserede på U21-landsholdet, ligesom Brøndbys ene assistenttræner Jesper Sørensen sågar har specialiseret sig i systemet og nærstuderet Juventus, da det italienske mandskab havde 3-5-2 som deres primære formation. Alt taler for, at Brøndby bruger de kommende uger på at få kørt den nye formation helt på plads, og så arbejder Niels Frederiksen videre ud fra det resten af efterårssæsonen.

I den ideelle verden evner Brøndby at skifte mellem spilsystemer, men det kræver en velfungerende gruppe, der er trygge ved koncepterne og spilfilosofien, og dér er Niels Frederiksen mandskab ikke endnu. Derby-sejren var dog et lille skridt på vejen.