11-årig skolepige raser over manglen på moderne kvinder i Andeby, men fans slår bremserne i

De går med høje hæle og oftest i lyserødt, pink og lilla tøj. De har ikke noget arbejde. Faktisk er det eneste, de laver, at lave mad, bage tærter til deres kærester. Og så gør de rent.

Sådan lød den ubarmhjertige kritik, der i anledning af kvindernes kampdag i onsdags haglede ned over den ellers ret fredelige Andeby. En kritik affyret i et debatindlæg i Politiken med skarpe skudsalver af en 11-årig skolepige, som savnede moderne piger og kvinder i sit elskede Anders And blad, som hun kunne spejle sig i. Og en kritik, der i den grad skabte røre i andedammen på de sociale medier, hvor den både fik tommelfingeren op. Og ned.

Én af dem, der sender tommelfingeren begge veje, er Laila Jespersen. Hun er formand for Dansk Donaldist-Forening og altså hardcore fan af universet. Inklusive kvinder som Andersine, Bedstemor And, Nora Malkeko og alle de andre.

»Nu har Anders And & Co. set sådan ud de sidste 80 år. Det er blevet den måde, som karaktererne er på. Skulle man opdatere kvinderne, skulle man også opdatere mændene, for de er lige så store stereotyper, og personligt ville jeg som læser bare have det rigtig svært med det. Det vil være at ændre deres personlighed og dermed deres eksistensberettigelse i universet markant,« siger Laila Jespersen, som dog godt kan forstå behovet for fornyelse og mere nutidige kvindefigurer.

Figurerne blev skabt i 40-50erne

»Man kunne klart gøre mere for at sørge for, at samtlige biroller og baggrundsfigurer blev mere nuancerede. For qua mit køn og interesse har jeg selvfølgelig selv kigget på det. Og kvindetyperne er fra dengang, hvor de blev skabt i 1940erne og 50erne. Serien er skabt af mænd og til en målgruppe, der primært i mange år har bestået af drengebørn. Så det er ikke underligt, at universet ser ud, som det gør.

Kigger man på birollerne, har hun ret i, at det altid er en mandlig borgmester, altid er en mandlig politidirektør, mens kvinderne går rundt med indkøbsposer i hånden. Det kunne man nemt ændre uden at ændre ved selve universet,« siger Laila Jespersen.

Gitte Hoffmann, som er marketingchef i Egmont Publishing – der udgiver Anders And – afviser ikke kritikken fra den unge, engagerede skolepige, men mener dog, at man allerede gør en del for at føre Andebys kvinder op til nutiden.

»Det er en balancegang, vi foretager med hver dag, når vi laver nye AndersmAnd-blade. Det er meget tydeligt, at mange holder af karaktererne, som de er med deres charme og fejl. Så vi skal stadig have respekt og formidle den kulturarv, der ligger i de oprindelige historier og karakterer. Men have en udvikling også. Og det synes jeg faktisk, at der er,« siger Gitte Hoffmann, og nævner, at Andersine indenfor den seneste tid har været superhelt, dyrlæge, detektiv og hotelejer. Og at Nora Malkeko og Minnie Mouse for nylig var på ekspedition til Himalaya som fotografer, der jagtede den afskyelige snemand.

Både kager og stærke kvinder

»Der er både stærke kvinder, men også kager, detektiver, skurke og kærlighed. Der skal være plads til det hele i Andeby.«

Men kan det ikke være fuldstændig fløjtende ligegyldigt, kan man så spørge. Og til det svarer kvindeforsker fra RUC Karen Sjørup, nej.

Dét, som drenge og piger læser og ser som børn, planter nemlig et kim i dem. Som de tager med ind i voksenlivet.

»Der er ingen tvivl om, at forestillingen om, hvordan man er kvinde, og hvordan man er mand, sætter sig ret det dybt og kommer til at hænge i børns selvforståelse,« siger Karen Sjørup, men understreger dog, at Andebys kønsroller selvfølgelig ikke står alene. Det er summen af kim, som børnene møder op gennem livet, de tager med sig.

»Men der er jo en grund til, at alle små piger på tre år vil være prinsesser til fastelavn. Og så kan mødrene spørge, hvor kom det fra? Men det kommer jo fra alle de påvirkninger de får. Dem bliver de formet af. Så som producent af medier og legetøj til børn har man et stort ansvar.«

BT har bedt Gitte Hoffmann og Laila Jespersen om at ’andmelde’ Andebys fem kvindefigurer.

Bedstemor And

Bedstemor And i aktion. Fra Anders And universet
Bedstemor And i aktion. Fra Anders And universet Foto: Copyright: Disney
Vis mere

Bor på en gård uden for Andeby sammen med hjælperen Fætter Guf og sine dyr. Er bedstemor til Fætter Hidsigprop, Fætter Vims, Fætter Højben, Anders And og Della And. Kom til Amerika i en prærievogn og har kæmpet mod indianere. (Kilde: andeby.dk)
Gitte Hoffmann: »Godt nok har hun bedstemortræk og bager kager og laver mad, men hun styrer gården helt selv. Og det er ret sejt.«
Laila Jespersen: »Er nok den stærkeste kvinde i universet, en ældre dame med ben i næsen, der selv passer sin forretning og kan holde mændene i skak. Selv om hun også er husmoderlig.«

Andersine

Andersine.
Andersine. Foto: Copyright: Disney
Vis mere

Hun har rappet med siden 1940 under navnet Andersine, og har niecerne Kylle, Pylle og Rylle, men er fremfor alt Anders’ store kærlighed, en kærlighed hun
gengælder, men med lejlighedvis flirten med Fætter Højben. (Kilde: andeby.dk)
Gitte Hoffmann: »På hendes fødselsdag i januar var hun superhelt. Før det har hun været dyrlæge, detektiv, fotograf, hotelejer. Så jeg synes, vi får balanceret billedet af hende.«
Laila Jespersen: »Hun er den kvindefigur, der er mindst indhold i, og den mest uinteressante i universet. Andersine er én, der er med i kvindegrupper og laver lidt velgørenhed.«

Minnie Mouse

Minnie Mouse fra Anders And universet
Minnie Mouse fra Anders And universet Foto: Copyright: Disney
Vis mere

Har været Mickey Mouses kæreste i mange år. Ofte har hun været at finde i kløerne på skurken Sorteper, og det har så været Mickey Mouse, der skulle redde hende. Hun betegnes som lidt dum, men meget sød og kærlig. (Kilde: wikipedia)
Gitte Hoffmann: »Hun og Nora Malkeko gjorde sig som bjergbestigere og fotografer i Himalaya i decembernummeret.«
Laila Jespersen: »Minnie er nærmest bare et ligegyldigt kapitel i Anders And-universet. Mere kedelig end Andersine.«

Nora Malkeko

Fedtmules af og til kæreste Nora Malkeko. Her kysser hun dog Klaus Krikke. Fra Anders And universet.
Fedtmules af og til kæreste Nora Malkeko. Her kysser hun dog Klaus Krikke. Fra Anders And universet. Foto: Copyright: Disney
Vis mere

Beskrives som både intelligent og tiltrækkende. Er den eneste kvinde, der har haft arbejde, bl.a. som journalist. Gennem årtier kæreste med Klavs Krikke, men det har ikke hindret hende i at flirte uhæmmet med Fedtmule. (Kilde: andeby.dk)
Gitte Hoffmann: »For nylig var hun og Minnie Mouse fotografer i Himalaya på jagt efter den afskyelige snemand.«
Laila Jespersen: »Hun optræder ikke så ofte i universet, men der er lidt flere holdninger og mere temperament i hende, end der er i Minnie Mouse.«

Hexia de Tricks

Hexia de Tricks forgifter Joakim von And.
Hexia de Tricks forgifter Joakim von And. Foto: Copyright: Disney
Vis mere

Forførende – men også meget ond – troldkvinde med mange talenter. Hendes største mål er at stjæle Onkel Joakims lykkemønt. Derudover er hun god til at lave heksebryg og får hjælp af sin kulsorte ravn Rasputin. (Kilde: andeby.dk)
Gitte Hoffmann: »Hun er bestemt en af de meget stærke kvindelige karakterer, som altid jagter Onkel Joakim.«
Laila Jespersen: »Hun er en selvstændig og slagkraftig kvinde, der koster rundt med mændene og tager kampen op.«