To glinsende kroppe mod hinanden, solen varmer dem op, mens vinden sørger for det friske pust i en hed elskov. Danskerne er vilde med sex i det fri. Stadigt flere danskere skifter dobbeltsengen ud med baghaven, skoven eller stranden, når den første sommervarme har meldt sin ankomst.

Det bekræfter to af landets førende sexologer, der begge oplever en stigende interesse for udendørssex hos danskerne.

»Rigtig mange danskere har sex i det fri. Både singler og personer i fast parforhold gør det. Både med hinanden, men også i form af sidespring. I en tid, hvor mange eksperimenterer med deres seksualitet, er sex i det fri blevet mere udbredt, også endnu mere end vi er klar over,« siger sexolog Sanne Mikaela, indehaver af kursuscentret Livsglædecentret i Roskilde, hvorfra hun tilbyder parterapi, kurser i tantramassage og sexologiske foredrag.

Også sexolog Vivi Hollænder mener, at sex i det fri er blevet populært hos danskerne.

»Det er en af de hyppigste forekomster af sex. Vi ved, det er noget, rigtig mange ønsker at få afprøvet. Der er noget grundlæggende naturligt ved at have sex i det fri. Alle gør det, både mænd og kvinder og i alle aldersgrupper,« siger hun.

For få år siden viste en omfattende undersøgelse blandt 22.000 europæiske medlemmer på datingportalen C-date en solid opbakning til at have sex i skovbrynet eller i klitterne ved stranden. Undersøgelsen viste, at 53 procent af danskerne, der medvirkede i undersøgelsen, havde haft sex udendørs.

Skoven topper liste

Når man kigger på det mest foretrukne sted at dyrke sex, topper skoven listen foran stranden. Således foretrækker 54 procent af de danske mænd og 40 procent af danske kvinder skoven.

Ifølge Sanne Mikaela skærper det sanserne at dyrke sex i det fri, og samtidig er der stor spænding forbundet med det. På hjemmesiden Sexidetfri.dk kan man sågar finde en guide til de tusindvis af grønne oaser i Danmark, hvor man kan mødes og elske.

»Danskerne benytter sig både af skoven, stranden, baghaven og rastepladsen, når de vælger at have sex udenfor. Kun fantasien sætter grænser. Nogle vælger at blive samlet op i en bil for derefter at køre et sted hen og dyrke sex,« siger hun og fortsætter:

»I det hele taget får man flere sanser aktiveret, når man har udendørssex. Det er jo dejligt at mærke vinden, græsset og vandet på sin nøgne hud, og det er med til at give ens sexliv en ekstra kolorit«.

Utroskaben hærger i naturen

Både par og singler dyrker natursex. Men hvor der oftest både er lidenskab og kærlighed indblandet, når par slår sig løs i de udendørs eskapader, er billedet som regel et helt andet hos singlerne. Her er den kortvarige spænding og den uforpligtende sex det væsentligste. For dem, der er i et fast parforhold, hvor lidenskaben er gået i stå, kan det uforpligtende møde med den fremmede på joggingturen, eller mens man lufter hunden, være det kvikfix, man har brug for.

Fænomenet ’dogging’ er et udtryk, der dækker over det hurtige og uforpligtende, erotiske møde med den fremmede i naturen. Man siger til sin partner, at man lige skal gå en tur med hunden, men i virkeligheden er det en undskyldning, man giver til sin partner for et uforpligtende sidespring.

Sanne Mikaela erkender, at danskernes utroskab hærger i buskadser og på rastepladser rundt omkring i landet.

»Skilsmisseraten er højere end nogensinde. Ved at tage ud i naturen og mødes med en fremmed kan man få det nærvær og den spænding, man savner i sit parforhold. Man får sit seksuelle behov opfyldt som et kvikfix,« siger hun.

Sanne Mikaela mener, at det er vigtigt, at man tænker det godt igennem, inden man aftaler at mødes til et undendørsknald med en person, man kun har skrevet sammen med via internettet.

»Det er vigtigt, at man passer på sig selv. Hvis man vælger at mødes med en fremmed i et naturområde, er det vigtigt at sikre sig, at man kan stole på vedkommende. Derudover er det vigtigt, at man beskytter sig, så man undgår sexsygdomme,« siger Sanne Mikaela.

Det siger loven om sex i det fri

Skovens gæster må gerne være nøgne, men de skal opføre sig anstændigt.

Der er i forvejen masser af sex i naturen, og skovens gæster må såmænd også gerne udfolde sig på det felt, men man skal vise hensyn over for dem, der ikke har samme interesse, når de er på skovtur.

Tommelfingerreglen er:

Man må ikke udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der kan forulempe andre eller vække offentlig forargelse.

Det gælder faktisk alle steder, men det gælder også i naturen, uanset om man er på offentligt ejede arealer eller i privatejede naturområder med offentlig adgang.

Nøgenhed i naturen er sædvanligvis aldrig i sig selv ulovlig. Det fastslog Justitsministeriet tilbage i 1976. Siden har det været juridisk fastslået, at for eksempel nøgenbadning eller solbadning uden tøj ikke kan anses for at være uanstændig opførsel. Man får derfor intet ud af at protestere mod naturister. Og man må heller ikke forulempe eller chikanere nøgne skovgæster, fx ved at lure.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet