Lyt til artiklen

Når der skal findes en ny fast partner, er mænd og kvinder enige om, at det skal være nemt at tale sammen, og der skal være frihed til at dyrke egne interesser. Men her stopper ligheden også. Mænd vil have god sex og flotte kroppe, mens kvinder vil have humor.

Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som YouGov har lavet for Keno fra Danske Spil.

Sommer rimer på flirt, strand, smil og fristende, letpåklædte kroppe. Men hvad er det egentlig, der får blomsterne til at springe ud og bierne til at fare forvildet rundt?

Den nye undersøgelse viser, at der er stor forskel på, hvad mænd og kvinder lægger vægt på i kærlighedsjagten.

Mænd vil have god sex

Når det kommer til de fysiske kvaliteter, stiller mændene højere krav end kvinderne. I undersøgelsen, hvor 2.003 dansker i aldersgruppen 18 til 75 år er blevet spurgt, ligger god sex og en flot krop højt på mændenes ønskeliste.

Det seksuelle samvær er især vigtigt for mænd mellem 36 og 55 år, her er hele 48 procent af mændene enige om, at det har stor betydning for parforholdet, mens en lækker krop er vigtigst for de yngre mænd mellem 18 og 25.

Parterapeuten Mikael Hoffmann, der er forfatter af bogen ’Partner for livet’, forklarer den fysiske tiltrækning med urinstinkter.

»At mænd vægter kvindens udseende og god sex kommer helt basalt fra vores krybdyrhjerne. Når vi kigger tilbage, er mandens grundlæggende behov at sikre artens overlevelse ved at sprede sin sæd. Den bedste måde at overleve på er ved at finde en stærk og smuk kvinde,« siger Mikael Hoffmann til Keno og tilføjer:

»Skønhed er et af symbolerne på, at man kan klare sig, og at man er en overlever. Derfor er den fysiske tiltrækning drivende, når mænd kigger efter en ny partner. Men skønhed er en relativ størrelse,« siger han.

Kvinder vil have humor

Kvinderne ved også, hvad de vil have, men de har nogle helt andre krav end mændene. De vil nemlig have en sjov mand. Fire ud af ti kvinder, mod hver tredje mand, mener, at det underholdende gen er nødvendigt – i alderen 18-25 er vi helt oppe på hver anden kvinde, der vil have humor.

Parterapeut Mikael Hoffmann er ikke overrasket over udfaldet, han forklarer, at det ligger i kvindens natur at ville have magt, styrke og overskud.

»Mænd er stærkere rent fysisk end kvinder. Hvis vi igen kigger tilbage i tiden, var kvinden afhængig af en stærk mand, der kunne beskytte hende og jage. Derfor er kvinder tiltrukket af magt, styrke og overskud. Når kvinder bliver tiltrukket af mænd med humor, er det fordi humor kan være et symbol på overskud og intelligens. Men ligesom skønhed er humor også en relativ størrelse,«  siger han.

På kvindernes ønskeliste fremgår det også, at kvinder prioriterer et godt forhold til svigerforældrene – et ønske, der er ikke-eksisterende på mændenes top-seks.

Forelskelse og kærlighed er ikke det samme

Selvom kærligheden kan være svær, er der dog nogle ting, både mænd og kvinder kan blive enige om. Mere end hver fjerde dansker har som krav til en potentiel partner, at de vil have frihed til at udleve sine drømme, ligesom både mænd og kvinder er enige om, at man skal kunne tale godt med sin partner og have lov at dyrke egne interesser.

Mikael Hoffmans bedste råd til både mænd og kvinder, når de kigger efter en ny partner, er, at fokusere på deres egen personlige udvikling. Man skal sørge for selv at være den person, der kan tiltrække den partner, man gerne vil have.

»Og så er det vigtigt at forstå, at forelskelse og kærlighed ikke er det samme. Forelskelse er en febertilstand af kemi og psykologi, mens definitionen på kærlighed er, at man vælger at give sin partner det, partneren gerne vil have. Når begge gør det, mærker de kærligheden – om det så er kærlige ord, tid til hinanden, tjenester, gaver eller fysisk berøring,« siger han.