Rigtig mange danskere i et fast parforhold oplever, at deres partner har irriterende vaner, mens de har sex.

Det sker flere gange. Måske endda hver gang. Og måske endda gennem mange, mange år. Flere danskere oplever, at deres partner gør ting, mens de har sex, som er ubehagelige eller turn-off.

I en rundspørge foretaget af YouGov for BT siger omkring 15 pct. af danskerne, at deres partner har en vane under sex, som de ville ønske, han eller hun ikke havde.

Det er især folk mellem 18 og 49, der har den ubehagelige oplevelse under dynen, og det hænger ofte sammen med, at man ikke tager sine egne behov alvorligt i et parforhold. Det siger parterapeut Annette Jønsson, der er forfatter til bloggen Mandeterapeut.dk:

»Hele humlen i et parforhold hænger jo netop sammen med, om man kan stå ved sig selv. Og hvis man gang på gang sluger den ene kamel efter den anden i parforholdet, så kan der til sidst ikke være flere kameler nede i maven. Og så bliver vi irritable og indadvendte og forsøger måske endda at trække os fra vores partner,« siger Annette Jønsson.

Rutiner og analsex

I alt er det 18 pct. af kvinderne og 12 pct. af mændene, der har bidt mærke i et ritual hos partneren, der er irriterende eller måske endda direkte ubehageligt under forspil eller under selve den seksuelle akt. For nogle har det måske stået på i flere år, uden man har haft mod til at få det sagt på en ordentlig måde. For andre er det måske et nyt parforhold, hvor kanterne lige skal slibes af.

Nogle af mændene mener, at kvinderne skal fralægge sig rutinerne og gøre noget nyt. Kvinderne er lidt utilpasse over mændenes fiksering på analsex eller på voldsom brystmassage. Mændene er også trætte af for mange afbrydelser, f.eks. tissepauser og for meget snak, mens nogle kvinder er trætte af voldsomme kildeture og mandens skægstubbe.

Find hinandens rytme

Alt i alt skal man som den ene halvdel i et parforhold gøre op med sig selv, om man kan sluge endnu en kamel, eller om det er på tide at få fortalt, at det de gør i sengen, ikke er rart. Det er i hvert fald aldrig for sent, mener Annette Jønsson:

»Man skal mærke efter og spørge sig selv, hvad man vil være med til, og hvad man ikke vil være med til. Og så er det kunsten at sige det på den rigtige måde. Timingen er utrolig vigtig, og på samme måde som når man danser, skal man også være opmærksom på ikke at træde sin partner over tæerne med denne snak. Man skal fornemme hinanden, og derved fortælle det på en respektfuld og empatisk måde,« siger parterapeuten.

Den måde, man bedst kan gøre det på, er, at man tager udgangspunkt i sig selv.

Det vil altså sige, at man skal holde bolden på egen banehalvdel og starte sætninger såsom: »Jeg føler at…« eller »min oplevelse er…« På den måde går man ikke til angreb på sin partner, og samtidig skal man huske at overveje, hvordan man selv ville have den slags serveret, mener parterapeuten.

Den fysiske ubehag

Annette Jønsson kan godt se ideen med, at man fortæller den dårlige nyhed på en opblødende måde. Måske ved at understrege de ting under den seksuelle akt, der er rigtig positive.

»Det kan være et forsøg værd, men man skal være klar over, at det måske kan misforstås og slet ikke have effekt. Måske kan det også have en kortsigtet effekt, hvorefter vi ryger tilbage i gamle vaner, hvis man ikke får det kommunikeret klart og tydeligt,« siger hun.

Når du gennem længere tid har undertrykt dig selv i dit forhold, kommer der ofte en fysisk reaktion. Kroppen reagerer f.eks. med ondt i maven, halsen kan snøre sig sammen, og du får behov for at trække dig væk fra din partner. Når det fysiske ubehag melder sig, har du ikke sat grænser nok i forholdet, og så skal du overveje en alvorssnak, understreger Annette Jønsson.