Det kan godt være, at tilslutningen til det britiske kongehus har været faldende de senere år. Men alligevel ser det ikke helt skidt ud for kong Charles.

Det viser en ny meningsmåling, der også viser, at to af kongehusets afdøde medlemmer er mere populære end den nye konge. Helt skidt ser det ud for prins Andrew og prins Harry.

For går man ind og ser, hvem der er 'hot', og hvem der er 'not', så skal man langt ned i rækken for at finde både prins Harry og Prins Andrew.

Faktisk indtager prins Andrew sidstepladsen for mest populære medlem af kongehuset. Prins Harry er tredjesidst, mens hans kone, hertuginde Meghan, er andensidst.

Kong Charles popularitet er ikke i top, men har været stigende de senere år.
Kong Charles popularitet er ikke i top, men har været stigende de senere år. Foto: JAMES GLOSSOP
Vis mere

Hele 11.450 personer er blevet adspurgt i den nye meningsmåling, der er lavet for Daily Mail og ifølge mediet er den mest omfattende, siden dronning Elizabeth døde.

Og det er godt nyt for kongehuset, for hele 65 af de adspurgte mener, at landet får noget ud af kongehuset.

Prins Harry var engang et af de mest populære medlemmer af det britiske kongehus. Det er han ikke længere.
Prins Harry var engang et af de mest populære medlemmer af det britiske kongehus. Det er han ikke længere. Foto: ANDY RAIN
Vis mere

Der er også kommet mere vind i sejlene hos kong Charles, der er blevet det sjette mest populære medlem af kongehuset. Dog er han mindre populær end sin søn, prins William, der ligger på anden pladsen, og prinsesse Anne, der ligger på fjerdepladsen.

Også prinsesse Kate, der ligger på femtepladsen, slår den nye konge i popularitet.

Britain's Catherine, Princess of Wales, (L) Britain's Prince William, Prince of Wales (R) attend the annual Royal British Legion Festival of Remembrance at the Royal Albert Hall in London on November 12, 2022. (Photo by CHRIS RADBURN / POOL / AFP)
Britain's Catherine, Princess of Wales, (L) Britain's Prince William, Prince of Wales (R) attend the annual Royal British Legion Festival of Remembrance at the Royal Albert Hall in London on November 12, 2022. (Photo by CHRIS RADBURN / POOL / AFP) Foto: CHRIS RADBURN
Vis mere

Og selv om det ikke er helt optimalt for en monark, så er det trods alt en stor forbedring fra tiden efter prinsesse Dianas død, hvor han var en af de mindst populære medlemmer i kongehuset.

I 2010 viste en ICM meningsmåling ifølge Reuters, at 64 procent af befolkningen hellere ville have prins William som konge, end prins Charles, når dronningen døde.

Prins Andrew er den mindst populære i det britiske kongehus.
Prins Andrew er den mindst populære i det britiske kongehus. Foto: TOBY MELVILLE
Vis mere

Og netop de døde vækker også opsigt i den nye meningsmåling, hvor dronning Elizabeth, der døde i september, stadig figurerer som det mest populære medlem af kongehuset.

Endnu mere opsigtsvækkende er det, at prinsesse Diana, der døde for mere end 25 år siden, er det tredjemest populære medlem af kongehuset.

Dronning Camilla ligger fjerdesidst på listen over 14 kongelige. Kun Harry, Meghan og Andrew er mindre populære end hende.
Dronning Camilla ligger fjerdesidst på listen over 14 kongelige. Kun Harry, Meghan og Andrew er mindre populære end hende. Foto: TOBY MELVILLE
Vis mere

Dog kan kong Charles glæde sig over, at tilslutningen til monarkiet ikke er helt skidt. Hele 56 procent siger, at de ville sige ja til at beholde monarkiet, hvis de skulle stemme i morgen, mens kun 23 procent siger definitivt nej. Resten har ikke besluttet sig.

Hele 6 procent tror desuden, at Storbritannien ville stemme ja til at beholde kongehuset, hvis afstemningen blev holdt i morgen.

Prinsesse Diana døde i 1997. Hun er fortsat et af de mest populære medlemmer af det britiske kongehus.
Prinsesse Diana døde i 1997. Hun er fortsat et af de mest populære medlemmer af det britiske kongehus. Foto: Herman Knippertz
Vis mere

Andre meningsmålinger har det seneste år vist, at tilslutningen til monarkiet har ligget på omkring 60 procent. Det er dog lavere end i 2012, hvor den var på over 75 procent.

Den nye meningsmåling viser dog også, at briterne har store forventninger til, at der sker reformer i kongehuset.

Prins Edward og han skonge, hertuginde Sophie, er de senere år blevet ret populære. De ligger  midt i feltet.
Prins Edward og han skonge, hertuginde Sophie, er de senere år blevet ret populære. De ligger  midt i feltet. Foto: CHRIS RADBURN
Vis mere

Den konservative politiker, Lord Ashcroft, mener, at det er et wakeupcall for kongehuset:

»Hvis de royale ikke har brug for vores stemmer, har de stadig brug for vores samtykke. Uden borgernes støtte, vil monarkiet leve på lånt tid,« siger han til Daily Mail.