Lyt til artiklen

»En stor succes«.

Sådan beskriver kronprinsesse Mary en lov i Saudi-Arabien, der forbyder vold mod kvinder.

Selv samme lov er omtalt i en ny rapport om menneskerettigheder fra Amnesty International. Og her fremgår det, at loven nok er vedtaget, men ikke implementeret i praksis.

Kronprinsparret skulle ellers holde sig fra at tale om politik under det igangværende besøg i Saudi-Arabien, men tirsdag svarede Mary på spørgsmål om kvinders rettigheder og vold mod kvinder.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

Kvindernes situation i Saudi-Arabien er yderst vanskelig. De må ikke gå ud uden deres mands tilladelse, må ikke køre bil, og de fleste er tildækket af niqab, hvor kun øjnene er fri. Alligevel er der kvinder, der er i gang med at opbygge forretninger. Dem mødte Mary til en rundbordsdiskussion mandag. Og i går diskuterede hun kvinders rettigheder og vold mod kvinder med kvinder på King Khaled Foundation.

Efter mødet besvarede hun spørgsmål fra BT og andre medier omkvinders rettigheder i landet.

»Her i Saudi-Arabien har de opnået meget med en stærk oplysningskampagne, Det er en utrolig vigtig indsats, og de har opnået en ny lov i 2013, som forbyder vold mod kvinder. Det er en stor succes.«

Men i rapporten fra Amnestyr under afsnittet om kvinders manglende rettigheder står der:

»En lov, der kriminaliserer vold i hjemmet, som blev vedtaget i 2013, forbliver uimplementeret i praksis«.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

Generalsekretær i Amnesty International Trine Christensen siger:

»Selvom man får en lovgivning, kan der være langt til at se den brugt i praksis - der skal være en villighed. Det her drejer sig om kultur og tradition. Jeg tror, det er vigtigt at sige, at der er lang vej igen,« siger Trine Christensen.

Læs meget mere om sagen i BT onsdag