I forbindelse med at Kronprinsessens eget projekt - Mary Fonden - i sidste uge fyldte to år, fik B.T. lov til at stille hende en række spørgsmål. I interviewet fortæller Kronprinsessen bl.a. om, hvordan fonden har givet hende mulighed for at hjælpe andre.


Kronprinsessen har igennem de sidste to år brugt meget af sin tid på at opbygge Mary Fonden, der har hovedfokus på at bekæmpe mobning og vold i familier og blandt unge.

I et interview med B.T. fortæller Kronprinsessen om, hvordan det hele begyndte i sin tid.

- Da vi i anledning af vores bryllup modtog en gave, som blev indsamlet blandt danskere og grønlændere, blev jeg præsenteret for tanken om at stifte en fond. Det tog tid for tanken at modnes. Det har været en længere proces at finde frem til kernen og grundlaget for Mary Fonden. En proces, som gav mig en unik mulighed for at følge mit hjerte i arbejdet med det, der i dag er Mary Fondens formål: At forebygge og afhjælpe social isolation. At fremme tolerance og forståelse for forskellighed. Og at skabe håb. Alt sammen ud fra den bærende grundtanke, at alle har ret til at høre til. Både opstarten af en fond – og sikring af dens fortsatte fremdrift – kræver en stor og aktiv indsats, hvor jeg har været involveret fra idé til virkelighed – naturligvis i fællesskab med medstiftere, bestyrelse, præsidium og sekretariat og ikke mindst med hjælp fra en række projektpartnere og eksperter, der alle er en vigtig del af Mary Fondens måde at arbejde på.
 
LÆS OGSÅ: JEG BLIVER DYBT BERØRT
LÆS OGSÅ: VI ØNSKER AT GØRE EN FORSKEL

Hvilke bevæggrunde havde De til, at grundtanken i Mary Fonden skulle være 'Alle har ret til at høre til'?

- Jeg har altid haft svært ved at se på mennesker, som står udenfor og kigger ind. Vi har alle behov for at føle os som en værdifuld del af et fællesskab. Jeg føler meget stærkt for, at alle har ret til at høre til. Det er grundlaget for Mary Fonden og for Mary Fondens arbejde. Jeg oplevede gennem mit virke som Kronprinsesse og i arbejdet med mine protektioner en række sociale problemer. Ofte fik jeg indtryk af, at social isolation spillede en særlig rolle, og både kunne være resultatet af og årsagen til et problem. Da jeg gravede lidt dybere, blev det klart, at dét at være isoleret kan gøre én syg – ligesom mange fysiske og psykiske sygdomme omvendt kan føre til social isolation eller eksklusion. Man kan sige, at sygdom og social isolation bliver en ond cirkel, som er svær at bryde. Det enkelte menneske kommer til at stå uden for samfundet. Og det er det, Mary Fondens arbejde går ud på: At bryde den onde cirkel, som social isolation kan være.

De har valgt at arbejde med to interessefelter – "mobning og trivsel" og "vold i hjemmet". Hvorfor netop disse to interessefelter?

- Jeg føler meget stærkt for, at alle har ret til at høre til. Dét er kernen i Mary Fonden. Og det er en kerne, som mobning går direkte imod. Derfor er det helt naturligt, at Mary Fondens arbejde for at forebygge og afhjælpe social isolation berører de helt almindelige børn, som bliver mobbet og derfor føler sig på kanten af fællesskabet og – i yderste konsekvens – på kanten af livet. Flere eksperter har sagt, at hvis der tages fat i indlæring af gensidig respekt og omsorg for hinanden allerede fra barnsben, kan mange dårlige oplevelser og skævheder senere i livet undgås.

Social isolation bliver til en del af de menneskers liv, som til dagligt lever med vold i hjemmet. Mary Fonden har derfor valgt vold i hjemmet som indsatsområde, fordi dét at være i et voldeligt forhold – dét at leve i en voldsramt familie – betyder, at man bliver mere og mere isoleret. Kvinder afskæres systematisk og over tid fra familie og venner, og som resultat står de ofte alene tilbage og uden netværk.

Børn, der lever med volden tæt inde i livet, bærer på den som en stor, mørk hemmelighed. En hemmelighed, der i mange tilfælde følger dem – og forfølger dem – langt op i deres ungdoms- og voksenliv. Arbejdet mod vold i hjemmet er derfor – ligesom tilfældet er med arbejdet mod mobning – funderet i Mary Fondens formål om at forebygge og afhjælpe social isolation.

LÆS OGSÅ: MARY FONDENS ARBEJDE