Karolinenviertel og Schanzenviertel er Hamburgs nye, hippe kvarterer. Hver lørdag åbnes der for bydelenes loppemarked, Flohschanze, som oser af liv, og gemmer på fantastiske fund.

Det øsregner. Først små, uskyldige dryp, så pludseligt hårdtslående stråler af vand. Alligevel er de her alle sammen. Lopperne.

Trods regn har de alt deres habengut med sig. Rutineret bliver udstoppede dyr sat på række, lamper hængt i kroge, alverdens småsager – guld eller ragelse, alt efter øjet, der ser – står tæt, og møbler i eg, mahogni, teak og resten af skovens træsorter løftes ud af trailere.

Det er lørdag, og det er lig med loppedag i Hamburg. Det kan et regnskyl ikke hindre.

Her er mange lokale og få turister. Mange tror, at man skal til Berlin for at gøre tyske loppefund, og omend Tysklands hovedstad rummer flere og større markeder, er der også flere at kæmpe om de gode sager med.

Hamburgs markeder er der færre, der har fået øjnene op for, og det betyder, at der er bedre plads til at jagte uopdagede skatte. Og skatte er her mange af.

Én kræmmer sælger udelukkende sakse i alverdens størrelser, former og farver, andre har specialiseret sig i lamper, nogle medbringer smykker eller legetøj, andre charmerende møbler med patina, mens de fleste kræmmere har en god, blandet landhandel med sig.

På en taburet sidder en pige med en frysende chihuahua i skødet og sælger hjemmegjort håndarbejde, og ikke langt derfra bladrer undersøgende fingre sig igennem kasser på jagt efter kendte og ukendte litterære skatte.

Grafitti og grønne oaser

Loppemarkedet Flohschanze ligger i Schanzenviertel. På højre side af markedet fører en orangerød bro ind i Karolinenviertel. De to bydele udgør det nye, hippe i havnebyen Hamburg.

For år tilbage var det mest studerende, der boede i Schanzenviertel og Karolinenviertel. De er imidlertid blevet hængende i nabolaget og blevet voksne mennesker med børn og jobs.

Her er grafitti-kunst på husmurene, grønne oaser mellem lejlighedskomplekserne, kulørte lamper badet i regnstænk og fyldt med cykler. Det er den kreative del af Hamburg, der bor her, og det bærer gadebilledet i høj grad præg af.

Butikkerne er enten små, skæve eksistenser, hvor butikkens ejer selv står bag kasseapparatet, eller dyre designerbutikker med skræddersyede jakkesæt og tørklæder i silke.

Flertallet af kvarterernes huse er bygget mellem 1850 og Første Verdenskrigs begyndelse i 1914, og mellem dem er der bil-fri gyder, såkaldte Terrassen und Passagen. Forskellen på de to er, at en Terrasse ender blindt, mens en Passage leder ud til en tværgade.

De kreatives nye legeplads

I Tyskland har der i mange år været byflugt, hvor folk forlod byen til fordel for grønne områder med mere plads, der gjorde det muligt at bygge et hus. Byen var kun et sted, man boede, hvis ikke man havde råd til andet. Nu er det omvendt, og Tyskland oplever – ligesom Danmark – at folk rykker fra provinsen til storbyen. Det er tilsyneladende det urbane liv, der trækker, og boligpriserne bliver presset op disse år.

Det betyder også, at menneskene i bydelen er forandrede. Tidligere var der mange autonome og punkere i kvartererne, men i dag er rige og veluddannede mennesker strømmet til, og man kan se dem sidde på fortovscafeer med de rigtige solbriller hvilende på næseryggen.

Kvarterets nye beboere har også fundet vej til loppemarkedet, hvor de balancerer med børn på hoften og fair-trade-latté i hånden, mens de leder efter lamper fra Dell og Wagenfeld, retro-havemøbler og selvfølgelig Nagel-stagen – en lysestage i sølv, der mest af alt ligner en model fra skoletimerne i fysik.

Stagen finder jeg selv stående på et nusset, rødt tæppe, side om side med en flerfarvet elefant i træ. Endnu uopdaget, men sandsynligvis ikke at finde, når markedsdagen runder af, og boderne pakkes sammen.

Næste gang vil jeg have trailer med.

BT Rejser var inviteret af Easyjet.

Rejseinfo

Transport:

easyJet flyver København-Hamburg t/r fra ca. 710 kr. Lufthansa flyver fra ca. 1.100 kr.

DSB kører til Hamburg fra 249 kr. hver vej for de begrænsede orange billetter. I Hamburg kører U-bahnen lige til loppemarkedet. Stå af på stationen Feldstrasse.

Ophold:

Der findes alle former for overnatning. En nat på et trestjernet hotel koster fra 500 kr.

Loppemarkedet Flohschanze:

Åbent hver lørdag hele året fra kl. 8-16. Priserne er generelt en smule lavere end på danske loppemarkeder.

Info:

1.500 attraktioner, spisesteder, hoteller, museer, koncertoplevelser med mere kan du få tips til via Hamburg Tourismus’ nye gratis app til oplevelser i byen.